Suosikit

Kuorttisen Hunaja Oy

Blogit/kuorttisen hunaja.png

Äitiyslomalla syntyneestä yritysideasta ja innostuksesta toimivaksi yritystoiminnaksi.

Kuorttisen Hunajan yrittäjä Sarianna Kuorttinen sai idean hunajantuotantoyrityksen perustamisesta ollessaan äitiyslomalla. Ensiksi idea hunajan tuotannosta tuntui hieman hurjalta, olihan ala hänelle aivan uusi. Puolison myöntyvä vastaus heitettyyn ideaan auttoi kuitenkin laittamaan ideaan vauhtia, ja kauaa ei mennytkään kun oma yritys oli perustettu Lappeenrannan Partalaan, ja heistä molemmista tuli mehiläistarhureita. 

Pariskunta aloitti rohkeasti uuden taidon oppimisen, käyden toimintaan liittyvät koulutukset ensin huolellisesti läpi. Innostus uuden oppimiseen on säilynyt myös tähän päivään asti, ja Sarianna kertookin kuinka edelleen pörriäisten kanssa työskentelystä oppii aika ajoin uutta. 

Päivätyön ja yrittäjyyden yhdistäminen 

 

Sarianna tekee päivätyökseen kokoaikaisesti sairaanhoitajan töitä, ja yrityksen pyörittäminen toimii yleensä näiden aikojen ulkopuolella. Päivätyön ja yrittäjyyden yhdistämisen yhtenä haasteena Sarianna on kokenut virka-aikana tuleviin soittoihin sekä yhteydenottoihin reagoimisen. Tässä onneksi Sariannan puoliso Pentti on ollut suurena apuna, jolloin virka-aikanakin tulleisiin yhteydenottopyyntöihin on pystytty reagoimaan mahdollisimman pian. 

Kesäisin hunajantuotannon ollessa parhaimmillaan, hunajatarhurin työt loogisesti myös työllistävät merkittävästi. Sesonkiin painottuvassa hunajantuotannossa on omat etunsa ja haasteensa, jolloin tuotteiden varastoiminen tuotannon kannalta hiljaisempaa kautta varten korostuu osana liiketoimintaa. 

Hunajantuotanto

Kuorttisen Hunaja nimensä mukaan tuottaa sekä myy kotimaista hunajaa. Hunaja on yhdenlaista monikukkahunajaa, jonka maku mukautuu sitä mukaa mitä mehiläiset tuovat mukanaan. Hunajaa ei ole koskaan identtistä vaan se on aina kiinni siitä, missä mehiläiset ovat lentäneet ja mitä kukkia ne ovat lentoreiteillään kohdanneet. Mehiläinen voi lentää jopa noin 3km säteellä, ja tämän säteen alueella voi olla vaikka minkälaista kasvistoa.   

Pääsääntöisesti mehiläiset ovat leppoisia pörriäisiä, joiden kanssa on suhteellisen helppo tehdä yhteistyötä, Sarianna kertoo. Tosi moni esimerkiksi pelkää mehiläisiä, mutta kun niihin pääsee tutustumaan tarkemmin niin moni ei koe niitä enää yhtä pelottavina. 

 

Pesät tarvitsevat myös paljon tilaa, joten niitä Kuorttisilta löytyy ympäri Lappeenrantaa ja sen lähialueita. Omia pesiä Kuorttisilta löytyy esimerkiksi: Joutsenosta, Partalasta, Lemiltä, Ylämaalta ja Lappeenrannan keskustasta. Yritys toimii siis pääsääntöisesti Etelä-Karjalan alueella, mutta myyntiä on alkanut menemään lähiaikoina myös Helsingin sekä Tampereen suunnalle. Sarianne uskoo, että suomalaiselle ja varsinkin paikalliselle hunajalle löytyy paljon kysyntää. Esimerkiksi Aasian markkinoilla suomalainen hunaja olisi haluttua kamaa, mutta nykyinen paikallinen tuotanto on sen verran vähäistä Aasian suurille markkinoille.

Yhteistyö ja oppien jakaminen 

Etelä-Karjalan alueella hunajantuotanto on harrastepainoitteista, jolloin alueella ei ole paljon isoja hunajantuottajia, joten jo olemalla hieman isompi hunajantuottaja erottuu alueen kilpailijoista. Terve kilpailu on aina hyvää ja tarpeellista, mutta yhteistyön tärkeyttä ei kuitenkaan pidä unohtaa. Varsinkin Etelä-Karjalan alueella Kuorttiset ovat tunteneet, että yhteistyöhön on ollut hyviä mahdollisuuksia, ja ilmapiiri on ollut myönteinen. Toisten tuottajien kanssa on jaettu tietoja ja taitoja, sekä omalla tilalla on käynyt kurssilaisia tutustumassa hunajantuotantoon. 

Pienet asiat, kuten tietojen jakaminen toisten kanssa ja tutustuminen muihin alueen tuottajiin vahvistavat yhteisöllisyyttä ja samalla auttavat parantamaan omaa sekä toisten tuotantoa ja taitoja. 

Paikallisuus, lähiruoka ja vastuullisuus

Paikallisuus ja lähiruoka on noussut nykypäivänä erittäin ajankohtaiseksi aiheeksi, ja Kuorttisen Hunaja on juuri sitä Etelä-Karjalan alueella. Vastuullisuuden kannalta, jo pölyttäjien tuominen on merkittävä teko. Itse tuotannossa suositaan uusiutuvia materiaaleja ja hunajaa myydään pääsääntöisesti lasipurkeissa. Muovinkulutusta pyritään välttämään, aina kun se on mahdollista.

Myös yrityksen kaikessa muussakin toiminnassa pyritään toimia mahdollisimman pienillä luontoa kuormittavilla tavoilla, esimerkiksi pesillä ravaamista pyritään vähentämään sillä, että kerralla tehdään isompia kokonaisuuksia. Kun kerralla on isompi lasti mukana, ei tarvitse yhtä usein ravata pesältä toiselle.  

Tulevaisuus

Tulevaisuuteen on vielä aikaa, mutta erilaisia toimia tulevaisuuden kannalta Kuorttisilla on ollut suunnitelmissa. Suunnitelmiin saimme esimerkiksi Wirmalta apua talouslaskelmien tekoon liittyen. Nämä laskelmat auttoivat meitä arvioimaan tulevaisuuden hankintojen tarvetta, ja tekemään yrityksemme kannalta oikeita päätöksiä.

Yrittäjät toivovat, että yritys jatkaa maltillista kasvuaan ja jos hyvin käy niin tulevaisuudessa he pystyisivät siirtymään jopa kokoaikaisiksi yrittäjiksi.