Suosikit

Haittaeläinten torjunta

Rotta kuuluu kaupungin luontoon ja yksittäisten rottahavaintojen tekeminen on yleistä. Kaupunki tarjoaa rotille hyviä pesäpaikkoja ja ravinnonlähteitä.

Suomessa esiintyvän rotan selkäpuoli on tumma tai tummanruskea, vatsapuoli on vaaleasta harmaaseen. Rotta on pituudeltaan noin 11-29 cm. Rotta voi tehdä vahinkoa rakenteille, saastuttaa elintarvikkeita ja levittää tarttuvia tauteja. Rotat liikkuvat ravinnon perässä, mutta myös rakennus- ja räjäytystöiden seurauksena saattaa rottia olla liikkeellä tavanomaista enemmän.

Rotta elää ja pesii mielellään rakennusten alla, kellareissa ja maakuopissa. Pysyvän pesäverkoston se kaivaa tavallisesti maahan 20-40 cm:n syvyyteen mahdollisimman lähelle ruoka- ja juomapaikkoja.

Usein asukkaat havaitsevat rottia silloin, kun niille on tarjolla helppoa ravintoa, kuten maahan jäänyttä linnunruokaa, puusta pudonneita omenoita tai jätteitä huonosti hoidetussa jätehuoltotilassa sekä pesäpaikkoja. Tämän vuoksi:

  • Pidä oma pihapiiri ja tontti siistinä. Pihalta kannattaa poistaa kaikki lehti- ja risukasat, halkopinot, rakennusjätteet sekä kaikki sellainen, mikä tarjoaa rotille suojaa ja pesäpaikkoja.
  • Puutarhajätettä voi kompostoida pieniä määriä omalla pihalla asianmukaisesti kompostorissa. Puutarhajätteet voi myös toimittaa niille tarkoitettuihin keräyspaikkoihin. Keräyspaikoista saat tietoa Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:stä 
  • Puutarhajätteen vienti puisto- ja metsäalueille on kielletty.
  • Huolehdi, että niin komposti kuin biojäte- ja jäteastiat ovat suljettuja ja ehjiä. Avokompostissa elintarvikejätteiden kompostointi ei ole sallittua. Tarkasta jäteastioiden kunto säännöllisesti.
  • Tarkasta pihavarastot onko niihin jäänyt syötävää esim. linnunruokaa.
  • Ruoki taajamissa lintuja vain pienimuotoisesti käytä ruokinnassa ruokinta-automaatteja. Siivoa maahan pudonneet siemenet ja kuorimassa säännöllisesti ja laita jäteastiaan.
  • Kiinteistön omistaja on velvollinen poistamaan omalla tontilla havaitun rottaongelman. Rottien torjuntaa voi suorittaa omatoimisesti loukuttamalla. Yksityishenkilöiltä myrkkyjen käyttö rottien torjunnassa on kielletty. Lisätietoa jyrsijöiden torjunnasta ja torjunnassa käytettävistä kemikaaleista löytyy Tukesin nettisivuilta.
  • Suurempien rottamäärien torjuntaa varten on syytä ottaa yhteyttä tuholaistorjunnan ammattilaiseen. 

Tuholaistorjunnan toiminnanharjoittajien rekisteri (Tukes) 

 

Ohjeita lintujen ruokintaan

Lintujen talviruokinta on hoidettava asianmukaisesti. Linnuille ei koskaan saa laittaa ruokaa tarjolle suoraan maahan.  Talviruokinta on hyvä hoitaa ruokinta-automaatilla ja esim. talipalloilla/tangoilla.  Ruokinta tulisi lopettaa huhtikuun aikana, kesäaikainen ruokinta ei ole tarpeen koska linnut löytävät kesäisin ravintoa luonnosta ja ruokinta voi vääristää niiden luonnollista käyttäytymistä.

Ruokintapaikan alle kerääntyvä siemen- ja kuorimassa tulee siivota säännöllisesti pois jäteastiaan. Ruokintapaikan ylläpito aiheuttaa jonkin verran puhtaanapitotyötä. Se on kuitenkin erittäin tärkeää tautien leviämisen estämiseksi. Samalla ehkäistään rottien kerääntymistä paikalle.