Suosikit

Ohjaus ja tuki

Penaali pulpetilla.

Lukion koko henkilökunta ohjaa ja auttaa sinua koulun arjessa.  

Aineenopettajat ohjaavat sinua opettamansa aineen opiskelutaidoissa ja auttavat kehittämään oppimaan oppisen taitojasi. Lisäksi aineenopettaja tukee jatko-opintovalmiuksiasi ja työelämätuntemustasi oman oppiaineensa osalta.  

Ryhmänohjaaja vastaa sinun lähiohjauksestasi ja tiedottaa opintoihisi liittyvistä ajankohtaisista asioista. Ryhmänohjaaja seuraa oman sinun ja ohjausryhmäsi opiskeluun osallistumista, opintokertymiä ja opintomenestystä sekä reagoi huolenaiheisiin ottamalla yhteyttä sinuun ja tarvittaessa huoltajaasi. Ryhmänohjaaja ohjaa sinut tarvittavan tuen piiriin. Tapaat ryhmänohjaajasi säännöllisesti muun muassa ryhmänohjaajan tuokioissa (ROT) sekä henkilökohtaisissa keskusteluissa. ROT-tuokioissa käsitellään ajankohtaisia asioita ja opiskeluun liittyviä teemoja, kuten ajankäyttöä ja hyvinvointia. Ryhmänohjaustuokioiden ajat ilmoitetaan Wilmassa. 

Opinto-ohjaajasi tukee sinua lukio-opinnoissasi ja huolehtii siitä, että sinulla on riittävästi sellaisia tietoja ja taitoja, joita tarvitset suunnitellessasi lukio-opintojasi ja jatko-opintojasi sekä pohtiessasi ammatti- ja uravalintojasi. Lisäksi opinto-ohjaajasi seuraa yhdessä ryhmänohjaajasi kanssa opintojesi edistymistä. 

Erityisopettajaltasi saat oppimiseesi ja mahdollisiin oppimisvaikeuksiisi liittyvää tietoa ja tukea. Hän koordinoi oppimisen tukea ja tekee tarvittavat kartoitukset ja lukitestaukset. Erityisopettaja kirjaa tarvittavat tukitoimesi pedagogisen tuen suunnitelmaasi ja seuraa tukitoimien riittävyyttä sinun ja koulun henkilöstön kanssa. Opetushenkilöstö suunnittelee ja toteuttaa tukitoimet yhteistyössä. 

Digiavustaja auttaa sinua tietoteknisissä ongelmatilanteissa ja opastaa myös tarvittaessa laitteiden käytössä. Digiavustajaan saat yhteyden Wilman kautta. 

Apulaisrehtori tiedottaa sinulle ja muille opiskelijoille säännöistä ja määräyksistä, jotka ohjaavat lukio-opintojesi ja ylioppilastutkinnon suorittamista. Voit tarvittaessa kääntyä apulaisrehtorin puoleen kohdatessasi haasteita lukio-opintojen suorittamisessa.

Rehtori tukee omalla toiminnallaan ohjauksen kentän keskinäistä yhteistyötä ja ohjaustoiminnan suunnittelua koko lukion yhteisenä tehtävänä. Opiskeluajan pidennyksistä, lukiosta eroamisesta ja erottamisesta tekee päätöksen rehtori.

 

Opiskeluhuollon palvelut 

Etelä-Karjalan hyvinvointialue vastaa Lappeenrannan kaupungin opiskeluhuollon palvelujen järjestämisestä. 

Opiskeluhuolto koostuu Lappeenrannan lukiokoulutuksen opetussuunnitelman mukaisesta opiskeluhuollosta ja opiskeluhuollon palveluista, joita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä opiskeluterveydenhuollon palvelut (terveydenhoitaja, lääkäri).  

Opiskeluhuollon rooli on ennaltaehkäisevä. Jos tarvitset lisätutkimuksia tai hoitoa, ohjataan sinut tarvittaessa opiskeluhuollosta Etelä-Karjalan hyvinvointialueen (EKHVA) muiden palveluiden piiriin. Toimintaohjeet löytyvät Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kotisivuilta osoitteesta https://www.ekhva.fi/asiakkaalle/kanssasi/perhe-ja-lapset/toisen-asteen-opiskelijoiden-palvelut/

Ohjeet yhteyden ottamiseen löydät Wilman tiedotteista. 

Kuraattorin tehtävät

Kuraattori antaa tukea ja ohjausta esimerkiksi seuraavissa eri pulmissa ja tilanteissa:

  • perhetilanne
  • sosiaaliset suhteet
  • koulunkäynti ja opiskelu, itsenäistyminen ja arjenhallinta, vapaa-aika
  • tunne-elämä ja elämän erilaiset kriisit
  • taloudellinen tilanne ja asuminen 
  • osallistuu yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen OHR-työhön 
Psykologi 
  • auttaa ja tukee opiskelijaa tunne-elämään ja mielenterveyteen liittyvien pulmien selvittelyssä 
  • tarjoaa keskusteluapua ammatilliseen suuntautumiseen liittyvissä kysymyksissä 
  • selvittelee oppimiseen ja opiskeluun liittyviä pulmia yhdessä opiskelijan kanssa 
  • osallistuu yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen OHR-työhön 
Terveydenhoitaja 
  • hoitaa opiskelijan terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat 
  • tekee rajoitetusti sairaudenhoidollisia asioita, mielenterveysasioita sekä päihde- ja seksuaaliterveysneuvontaa ja -hoitoa 
  • tekee terveystarkastukset ja ennakkoterveystarkastukset kutsunnanalaisille opiskelijoille 
  • ohjaa tarvittaessa koululääkärin vastaanotolle 
  • osallistuu yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen OHR-työhön 

 

Yhteisöllinen opiskeluhuolto 

Lukiossa toimii myös yhteisöllinen opiskeluhuoltotyöryhmä, jossa kehitetään ja edistetään opiskeluympäristön terveellisyyttä, oppimisympäristön esteettömyyttä ja turvallisuutta sekä yhteisön hyvinvointia. Yhteisöllisen opiskeluhuollon jäseniä ovat opiskeluhuoltopalvelujen työntekijät, oppilaitoksen opinto-ohjaajat ja erityisopettajat, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa edustajat. Yhteisöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu säännöllisesti lukuvuoden aikana.