Suosikit

Musiikkiteatterilinja ja lukioteatteri

Young Blood -esitys. Kuvaaja Aki Loponen.

Lappeenrannan musiikkiteatterilinja on perustettu Lyseon lukioon 2010-luvun puolivälissä. Tarkoituksena on, että musiikista, kuvataiteesta ja teatterista sekä muista taiteista innostuneet nuoret pääsevät opiskelemaan samaan ryhmään toisten samanhenkisten kanssa. Erilaiset projektit, oppiainerajat ylittävät opinnot ja tapahtumat vahvistavat yhteishenkeä ja ryhmätaitoja. Opinnoissa huomioidaan mahdollisuudet syventyä taiteisiin lukiossa, vapaa-ajalla ja jatko-opinnoissa.  

Esitykset ovat musiikin, teatterin ja kuvataiteen näkyvin yhteistyön muoto. Jokaisessa näissä aineessa on myös laaja, itsenäinen tarjonta. Opetuksessa korostetaan luovuutta, osaamista, rohkeutta ja kykyä sitoutua yhteisiin projekteihin. 

Tavoitteena on auttaa taidealoista kiinnostuneita nuoria löytämään yhdessä tekemisen ilo ja auttaa heitä syventämään omaa taiteellista osaamistaan.    

Näkyvää ja vahvaa tekemistä 

Musiikkiteatterilinja on tullut kaupunkilaisille tutuksi jokakeväisten ja kunnianhimoisten musiikkiteatteriesitysten myötä. Lukioteatterin esityksiä on päässyt katsomaan eri puolilla kaupunkia. Vuodesta 2017 lähtien olemme toteuttaneet musikaalituotantoja yhteistyössä Lappeenrannan kaupunginteatterin kanssa. Käytännöksi onkin muodostunut, että lukioteatteri tekee joka toinen vuosi esityksen kaupunginteatterille. Näin nuoret saavat ainutkertaisen mahdollisuuden tutustua ammattiteatterin toimintaan.  

Produktioihin osallistuu joka vuosi noin 60 nuorta. Esityskausi on useimmiten koostunut kymmenestä esityksestä, joiden täyttöaste on ollut 90100 prosentin paikkeilla. Lukioteatteri onkin tavoittanut toimintansa aikana lukuisia ja kaikenikäisiä eteläkarjalaisia kulttuurin ystäviä. Koululaisnäytöksien myötä se on myös tarjonnut alueellisesti merkittävää kulttuurikasvatusta.

Lukioteatterin tuotannot: 

  • Keltainen pallo (2015) Tuomas Timonen
  • Pysäkki (2016) Marika Kesseli, Olli Vainikka, Pinja Kuntola, Maija Tikka
  • Nahkatakkinen tyttö (2017) Hanna Suutela, Kari Jagt, Matti Suomela
  • Veli ja sisar (2018) Anni Swan, Marika Kesseli, Seppo Kivimäki
  • Footloose (2019) Dean Pitchford, Walter Bobbie
  • Häräntappoase (2020) Anna-Leena Härkönen, Antti Laukkarinen
  • Tunteellinen kone (2022) Hanna Suutela, Matti Suomela
  • Sammon ryöstö (2023) Aapo Stavén, Lea Kaijansinkko
  • Young Blood (2024) Martta Jylhä, Henna Helasvuo 

Opiskelijavalinta  

Musiikkiteatterilinja toimii Lappeenrannan lukion Lyseon kampuksella. MUTE-linjasta kiinnostunut nuori hakee yhteishaussa ensisijaisesti lukio-opintoihin ja valitsee ainevalintakortista kohdan “haen musiikkiteatterilinjalle”. Valinnassa painottuu peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo. Muu taiteellinen harrastuneisuus, kuten opinnot Lappeenrannan musiikkiopistossa, kuvataidekoulussa, tanssiopistossa ja taidekoulu Estradissa, katsotaan hakijan eduksi.      

Opintojen rakenne 

Kun opiskelija on suorittanut vähintään neljä MUTE-opintokokonaisuutta ja osallistunut ainakin yhteen produktioon, hän saa todistuksen musiikkiteatterilinjan suorittamisesta. Opintojaksot arvioidaan kunkin oppiaineen opetussuunnitelman arviointikriteerien mukaisesti.  

MUTE-opintokokonaisuudet: 

  • MUTE 1 Johdanto taiteisiin, KU1, MU1 ja TEA01 (6 op)
  • MUTE 2 Oppiminen ja vuorovaikutus, ÄI1 tai ÄI2-3 ja PS1 (4 op)
  • MUTE 3 Historiallisia kuvia, MU2  ja HI3 (4 op)
  • MUTE 4 Valtaa ja vaikuttamista, HI2, ÄI5, MU4 tai KU3 (6 op)
  • MUTE 5 Tekstien ja kuvien kulttuurihistoriaa, KU4 ja ÄI8 (4 op)
  • MUS1 Musikaaliproduktio (6-10 op), yhteistyössä Lappeenrannan kaupunginteatterin kanssa
  • MUS2 Musiikkiteatteriproduktio (4-6 op) 

Young Blood -esitys. Kuvaaja Aki Loponen.

Vierailut ja sidosryhmät 

Musiikkiteatterilinjan opiskelijat saavat monipuolisesti tietoa taidealan jatko-opinnoista, ja rohkaisemme nuoria hakeutumaan ammatillisten taideopintojen pariin. Otamme vastaan vieraita taideopetusta antavista oppilaitoksista, ja mute-linjan alumnit käyvät kertomassa opinnoistaan. 

MUTE-linjan opiskelijat tekevät vierailuja eri taidelaitoksiin ja pääsevät katsomaan teatteriesityksiä sekä konsertteja. Joka syksyisestä kulttuurimatkasta Helsinkiin on tullut vakiintunut käytäntö.  

Opiskelijat voivat lisäksi osallistua lukuvuoden aikana järjestettäviin työpajoihin, jotka auttavat kehittämään omaa taiteellista osaamista. Esimerkiksi yhteistyö Sibelius Akatemian kanssa on poikinut musiikin workshop-toimintaa. Tavoitteenamme on yhteistyön kehittäminen taideyliopiston kanssa.  

Yhteistyö ja työelämään tutustuminen 

Musiikiteatterilinja toteuttaa joka toinen vuosi musikaalin yhteistyössä Lappeenrannan kaupunginteatterin kanssa. Produktion aikana opiskelijoilla on ainutkertainen mahdollisuus tutustua teatterin tekemiseen alan ammattilaisten kanssa. Opiskelijalle syntyy ymmärrys muun muassa ohjaajan, näyttelijän, muusikon, skenografin, ääni- ja valosuunnittelijan, puvustajan sekä maskeeraajan työstä. Osa opiskelijoista saa myös mahdollisuuden osallistua musikaalin markkinointiin ja sen visuaalisen ilmeen suunnitteluun.   

Musiikkiteatterilinjan opiskelijat esiintyvät sovitusti erilaisissa tilaisuuksissa koulun ulkopuolella. Esimerkiksi Lappeenranta-sali ja sen esitystekniikka tulevat opiskelijoille tutuiksi. Esiintymistilaisuudet opettavat nuorille käytännön taitoja, joita taidealalla työskentely edellyttää.   

Teemme myös mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä paikallisten, taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten kanssa.  

Sivun kuvat on ottanut Aki Loponen.