Suosikit

Valkeapää Hilja

Oik. Hilja Loviisa Honkanen
Elina Pelkonen
Syntynyt 3.6.1912 Parikkalassa
Kuollut 11.10.1981 Saarella
Kansakoulu
Kotkan kauppaoppilaitos
Maatalon emäntä
I palkinto Pellervo-seuran talonpoikaisromaanien kilpailussa 1945

Hilja Valkeapää syntyi Parikkalan Maironiemessä maanviljelijäperheeseen. Jo pienenä tyttönä hän päätti ryhtyä kirjailijaksi. Aikuistuttuaan hän jäi aluksi hoitamaan isänsä taloutta Koivulan tilalle. "Siellä kasvoi kirjalliseen kypsyyteen tämä talontyttö, joka oli kauppakoulusta hakenut lisäoppia sen täydennykseksi, mitä oli pienestä pitäen kirjoista omaehtoisesti hankkinut", kirjoittaa Raija Valkeapää Lappeenrannan maakuntakirjaston tiedotuslehdessä Kirjaston torvi (2-3/89).

Ensimmäisen kertomuksensa, historiallisen tarinan, Hilja Valkeapää kirjoitti Nyyrikki-lehteen 1933. Hänen jatkokertomuksissaan näkyi tarkka ajan- ja tapainkuva ja historiallinen tieto.

Elämän todesta ja menneen tutkimisesta kehittyi sitten kirja, jolla Hilja Valkeapää voitti Pellervo- seuran talonpoikaisromaanikilpailun 1945. Kirjan nimi oli Talo puiden varjossa.

"Se on karjalaisen naisen ja karjalaisväestön kuvaus. Se on myös kielellisesti rikas ja juoneltaan perinteinen perhe- ja sukukuvaus runsaine yksityiskohtineen. Pajarin Marian elämänkohtaloissa näkyy kirjoittajan oman suvun kohtaloita ja Mariassa on monia kirjailijan luonteenpiirteitä", Raija Valkeapää luonnehtii.

Myöhemmin Hilja Valkeapää kirjoitti mm. romaanit Anna, Mäkivaaran emäntä ja Lohilahden kreivitär, joiden naiskuvat ovat vahvoja. Kirjailija oli itse sanonut kirjoittavansa mieluiten rohkeista, hyvistä ja ylpeistä ihmisistä.

Elämäntyönsä Hilja Valkeapää teki maatalon emäntänä. Hän oli tunnettu monien järjestöjen ja yhteisöjen juhlarunojen tekijänä ja lausui myös itse mielellään sekä omia että muiden runoja.

Tuotanto

Talo puiden varjossa
Talonpoikaisromaani. Helsinki 1945. Pellervo.

Lohilahden kreivitär
Romaani 1700-luvulta. Helsinki 1946. Pellervo.

Anna, Mäkivaaran emäntä
Talonpoikaisromaani. Helsinki 1947. Pellervo.

On jälleen kesä
Romaani. Kirj. Elina Pelkonen. Oulu 1947. Marjamaa.