Martti Tenkanen
Viktor Marttinen, M. V. Tenkanen
Syntynyt 5.11.1911 Pyhäjärvellä (Vpl.)
Kuollut 28.6.1971 Harjavallassa
Kansakoulu
Poikatoiminnan ohjaaja (Suomen Luterilainen evankeliumiyhdistys)
Matkapuhuja
Piirisihteeri
1957-1963 toimittaja Vpl. Pyhäjärvi -lehdessä
Leipomoliikkeen omistaja
Martti Tenkanen työskenteli nuoruusvuosinaan maa- ja metsätaloustöissä kotitilallaan Pyhäjärven Saaprussa. Vapaa-aikanaan hän kiersi pelimannina häissä ja tansseissa. Saatuaan 19-vuotiaana hengellisen herätyksen vanha elämäntyyli sai jäädä ja hän löysi elämäntehtävänsä evankelisen liikkeen piiristä. Saarnalupatutkinnon suoritettuaan hän kulki puhujamatkoilla nuorisoliitto-osastojen tilaisuuksissa ensin Kannaksella, myöhemmin Pohjois-Karjalassa.
Talvi- ja jatkosotaan osallistunut Tenkanen sai vuonna 1941 Aunuksesta palatessaan yleisen verenmyrkytyksen eikä voinut sen jälkeen enää toimia matkatyössä. Perhe, vaimo ja neljä lasta, oli kuitenkin elätettävä. Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen johtaja, joka oli huomannut Tenkasen kertojan lahjat, ehdotti tällöin, että Tenkanen veisi jatkossa kristillistä sanomaa eteenpäin kirjoittamalla.
Esikoisteos Kevättä Kannaksella sisältää muistelmia Tenkasen lapsuuden ja nuoruuden ajalta. Se kertoo myös herätysliikkeen taustasta ja vaikutuksista hänen kotiseudullaan. Hienotunteisesti hän käyttää ihmisistä peitenimiä. Samaan aiheeseen Tenkanen palasi viimeisessä teoksessaan Kirje sinulle - silloin oikeilla nimillä. Teos Koulupojan joulu vaikuttaisi sijoittuvan Raudun maisemiin, Laajat näköalat -tarinan juuret ovat Tenkasen oman Sakkolasta lähtöisin olevan suvun piiristä.
Pellervo-Seura järjesti vuonna 1945 kirjoituskilpailun julkaistakseen uusia talonpoikaisromaaneja. Siihen osallistui Martti Tenkanenkin kirjallaan Aholan aikamiespojat ja sijoittui parhaimpien joukkoon. Se on eloisa kansankuvaus kirjailijan kotiseudulta 1900-luvun kahdelta ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Laiska veljessarja ja koko kylä ryhdistäytyy siinä maaseutua kehittämään.
Tenkasen pääteoksena voitaneen pitää kaksiosaista Karjalasta kajahtaa -kirjaa. Perusainekset ovat samat kuin edellisissä kirjoissakin: ryhdistäytyminen hengellisen herätyksen jälkeen, mutta tyyli on hioutunut, ote ymmärtävä ja huumorikin pilkahtelee.
Tuotanto
Kevättä Kannaksella
Kirj. Viktor Marttinen. Helsinki 1944. SLEY.
Koulupojan joulu
Kertomus pojille. Kirj. M. V. Tenkanen. Helsinki 1945. SLEY.
Laajat näköalat
Kertomus. Kirj. Viktor Marttinen. Helsinki 1945. SLEY.
Aholan aikamiespojat
Kirj. Viktor Marttinen. Helsinki 1946. Pellervo.
Kummilapselleni
Helsinki 1947. SLEY.
Nuori Pietari Kurvinen
Helsinki 1948. Pellervo.
Umpujen auetessa
Helsinki 1948. SLEY.
Syrjästä katsoja (Antti Laamanen)
Helsinki 1949. SLEY
Lämmittävä liekki
Pietari Kurvinen Suomessa. Vammala 1954. Kirkkosanomat.
Ilomantsin ihme Pekka
Vammala 1954. Kirkkosanomat.
Saara-äiti
Muistelmia Saara Malisesta ja hänen ystävistään. Vammala 1954. Kirkkosanomat.
Karjalasta kajahtaa
Helsinki 1967. SLEY.
Karjalasta kajahtaa 2
Helsinki 1967. SLEY.
Vielä kajahtaa Karjalasta
Helsinki 1967. SLEY.
Hehkua ja hiillosta
Muhosesta Tammioon, Karjalasta Kanta-Suomeen. Helsinki 1969. Kirkkosanomat.
Kirjeeni sinulle
Nuoruutemme keväästä Karjalassa. Kokemäki 1969. Kirkkosanomat.