Suosikit

Jotex: Laatu, osaaminen ja yhteistyö ovat metallialan menestysresepti

Blogit/jotex.png

Metalliala on nykyisin yhä enemmän osa kansainvälistä toimintaa ja kilpailua. Jotex Works Oy:n toimitusjohtaja näkee paikallisen yhteistyön hyvänä asiana tulevaisuuden kannalta ja siksi yritys on mukana eteläkarjalaisessa Metalrality-verkostossa.

Toimitusjohtaja Outi Pikkusilta on kolmannen polven metalliyrittäjä. Hän kertoo, että hänen luotsaamansa yritys Jotex Works Oy on selvinnyt tähän mennessä korona-ajasta kohtuullisesti. Pikkusilta näkee suomalaisen laadun ja luotettavuuden arvon nousseen viime aikoina.

- Jotex Works on mukana globaalissa kilpailussa ja loppuasiakas saattaa olla mistä päin maailmaa tahansa.

- On tietenkin selvää, että tilausten saaminen vaatii paitsi kovaa työtä, myös uutta toiminta- ja ajattelutapaa.

Tällä Pikkusilta viittaa siihen, että esimerkiksi Jotex Worksissä on otettu käyttöön uutta tekniikkaa.

- Olemme olleet mukana Robocamp-hankkeessa, joka on alueellinen robotiikan ja ohjelmistorobotiikan verkosto, hän kertoo.

- Hyödynnämme robotiikkaa ja muuta innovatiivista tekniikkaa parantaaksemme kilpailukykyämme.

Paikallisella yhteistyöverkostolla voidaan saavuttaa paljon hyötyä

Läpinäkyvyys ja kyky yhteistyöhön ovat Pikkusillan mukaan laadun ohella suomalaisen yrittäjyyden hyviä puolia. Myös jonkinlainen resurssien yhdistäminen tai jakaminen voisi hänen mielestään olla hyvä ajatus, kuten erilaisissa hankkeissa on tehtykin.

- Koulutusyhteistyö yritysten kesken voisi olla yksi keino aloittaa yhteisresurssien käyttö, hän sanoo.

Etelä-Karjalassa yritysten tahto ja kyky yhteistyöhön näkyy monessa jo olemassa olevassa verkostossa, joihin useat metalliyrityksetkin kuuluvat.

- Me pystymme tekemään yhteistyötä, jos haluamme, sillä meillä on ollut aikaa harjoitella: metalliteollisuus on alueella suuri ja perinteinen työllistäjä, vaikka toki onhan sekin joutunut muuttumaan kansainvälisen kilpailun myötä, Pikkusilta miettii.

Jotex Works on mukana Wirma yrityspalvelujen hallinnoimassa Metalliverkostosta elinvoimaa -hankkeessa, jonka tavoite on edistää yhteistyötä ja sitä kautta kilpailukykyä muun muassa digitaalisen verkostoitumisalustan avulla. Lisäksi hankkeella pyritään lisäämää alueen monipuolisen metallitoimialan tunnettavuutta ja vetovoimaa esimerkiksi opiskelijoiden keskuudessa, jotta saataisiin yrityksiin osaavaa työvoimaa.

- Itse asiassa tämä hanke sai alkunsa metalliyritysten ja Lappeenrannan kaupungin yhteisellä rekrytointikampanjalla pari vuotta sitten, Pikkusilta kertoo.

- Kampanjan ansiosta muutama yritys saikin uusia työntekijöitä ja kampanjassa näimme suuren yhteisen edun jo siinä, että alueelle saatiin osaajia.

Verkosto etsii parhaillaan lisää osallistujia. Pikkusilta näkee yhteistyössä mahdollisuuksia, mutta toppuuttelee pikavoittoja.

- Hanke on alussa ja sen tarkoituksena on lisätä yritysten yhteistyötä.

Pikkusilta toivoo, että toiminta laajenee myöhemmin esimerkiksi yhteisiin koulutuksiin ja kenties parhaiden kokemusten jakamisiin. Jatkossa luottamuksen kehityttyä yhteistyö voisi syventyä myös yhteistarjouksiin ja resurssien yhteiskäyttöön, jos halua on.

Parhaassa tapauksessa meillä on hankkeen loputtua hyvä ja toimiva verkosto. Totta kai me kaikki toivomme, että tästä syntyisi kestävää toimintaa, joka hyödyntää niin yrityksiä kuin aluettakin.