Suosikit

Satakieli; Kansainvälinen työyhteisö on tuonut monimuotoisuutta Satakielen työarkeen

Blogit/satakieli.png

Neuroliiton kasvatti Titta Hakkarainen on ollut Satakielen talossa vuodesta 1996 asti ja hän on nähnyt kuinka toiminta on vuosien saatossa laajentunut, sekä kuinka henkilöstöstä on tullut entistä kansainvälisempi.

Palvelutalo Satakielen johtaja Titta Hakkarainen aloitti uransa talossa vuonna 1996, jolloin se tunnettiin vielä nimellä Suomen MS-liitto. Vuosien varrella Titan toimenkuva on vaihtunut tiuhaan tahtiin: taloon tullessa hän aloitti kuntohoitajana, jonka jälkeen hän teki monta vuotta hoitajan töitä. Lopulta vuonna 2011 hänestä tuli palvelutalon johtaja, ja toimenkuva onkin pysynyt samana siitä asti. 

27 vuoden aikana palvelutalo on muuttunut ja laajentunut, mutta henkilöstön vaihtuvuus on pysynyt silti hyvin maltillisena. Keikkatyön lisääntyminen sote-alalla on kuitenkin lisännyt vaihtuvuutta, mutta edelleenkin pysyvyys talossa on noin 10 vuotta. 

Kansainvälinen ja osaava henkilöstö

Tälläkin hetkellä Palvelutalo Satakielessä työskentelee 10:stä eri kansalaisuudesta koostuva noin 50 työntekijän henkilökunta. Kulttuurien kirjo on tuonut työyhteisöön mielenkiintoisia kahvipöytäkeskusteluita sekä tuonut esiin erilaisia näkökulmia työntekoon. Näitä yhdistelemällä on saatu luotua Satakielelle juuri heidän näköisensä oma tehokas työkulttuuri.  

Titta kertoo, kuinka moni palvelutalon asiakaskin on ollut innoissaan saadessaan tutustua eri kansalaisuuksista tulleisiin työntekijöihin. Monille se on ollut erinomainen tilaisuus päästä käyttämään omia englannin kielen taitoja, joita ei välttämättä muuten pääsisi normaalissa arjessa käyttämään. Asiakkaiden toiveiden mukaan, heitä palvellaan tarvittaessa joko suomeksi tai englanniksi. 

Palvelutalo Satakielessä voi tuntea myös sen, että pääsee itse vaikuttamaan omaan työntekoon ja aikatauluihin. Arjen ja työn yhteensovittamista on edistetty sillä, että henkilöstön väki itse suunnittelee omat työvuoronsa. Talon vakiintunut tapa on auttanut henkilöstön vuorojen suunnittelussa ja tuonut työntekijän sekä työnantajan kannalta arkeen joustavuutta mukaan.

    - Meillä on uskomattoman joustavaa väkeä, Titta Hakkarainen toteaa.

Oppilaitosyhteistyöt ja rekrytointi

Titta kertoo, kuinka tähän asti Palvelutalolla on tehty paljon oppilaitosyhteistyötä varsinkin sote-alan opiskelijoiden kanssa, mutta tavoitteena olisi myös lisätä muidenkin alojen opiskelijoiden kanssa tehtyä yhteistyötäTähän asti muiden alojen yhteistyö on jäänyt valitettavasti hieman vähäiselle. Kiinnostusta olisi esimerkiksi liiketalouden puolen osaajien kanssa tehtyihin yhteistyöprojekteihin, jotka pystytään sisällyttämään opiskelijoiden omiin opintoihin. Jatkuva yhteistyö oppilaitosten kanssa on koettu hyödylliseksi sekä opiskelijoiden että palvelutalon kannalta, ja tätä toimintaa halutaankin ehdottomasti jatkaa. 

Lisäksi, hoitajille on aina polttava tarve ja tällä hetkellä Satakielellä onkin avoin paikka vakituiselle sairaanhoitajalle. 

Yhdessäoloa ja tilaisuuksia - nähdään fyysisesti enemmän toisiamme 

Haastatteluhetkellä Satakielen palvelutalossa oltiin juuri lähiaikoina viimeinkin päästy luopumaan pakollisesta maskien käytöstä, ja muista koronarajoituksista. Titta iloitsee siitä, että väki on hiljattain päässyt palaamaan vanhaan normaaliin, ja yhteisiä lounastaukoja on päästy pitkästä aikaan pitämään fyysisesti samassa paikassa. Henkilöstön fyysiselle yhdessäololle onkin ollut kaipuuta, ja sama pätee myös tilaisuuksien suhteen. 

Koronarajoitusten takia tilaisuuksia on pidetty paljon etänä, mutta fyysisten tilaisuuksien merkitystä ei tulisi myöskään unohtaa. Tilaisuudet kuten Soterekry 2023 sekä EKHVA:n hankintainfo, joissa myös Wirma on ollut mukana järjestämässä, ovat olleet Titan mielestä erittäin toimivia kokonaisuuksia. Näissä tapahtumissa osallistujat ovat päässeet fyysisesti kasvotusten tapaamaan alan toimijoita sekä päättäjiä rennosti kahvikupposta kädessä pitäen. Kommunikoinnin ja viestinnän lisääminen alalla on ehdoton asia, ja juuri tämänkaltaiset tapahtumat ovat auttaneet kehittämään yhteisen kommunikoinnin sujuvuutta. 

- Näitä vain jatkossa lisää, Titta toivoo.