Suosikit

Ylioppilastutkinto

Ylioppilaslakkeja.

Lukion päättövaiheessa suoritat ylioppilastutkinnon. Ylioppilastutkinto antaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin.  

Aloitat oman ylioppilastutkintosuunnitelmasi tekemisen ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Suunnitelmasi täsmentyy opintojen edetessä omien kiinnostusten ja osaamisen vahvistumisen myötä. Lopullisen suunnitelman kirjaat Wilmaan (lomake B.) ennen kuin ilmoittaudut ylioppilastutkintoon ensimmäisen kerran.  

 

Ylioppilastutkinnon rakenne

Ylioppilastutkinnossa suoritat vähintään viisi koetta eri oppiaineissa. Kaikki suorittavat äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeen. Lisäksi sinun täytyy valita vähintään neljä koetta vähintään kolmesta eri ryhmästä, jotka ovat

  1. matematiikan koe
  2. toisen kotimaisen kielen koe
  3. vieraan kielen koe
  4. reaaliaineen koe.  

Matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä ja vieraissa kielissä järjestetään vaativuudeltaan kahden eri tason mukaiset kokeet. Vähintään yhden kokeen on oltava tasoltaan vaativampi koe, joko A-tason kieli tai pitkä matematiikka. Tutkintoon vaadittavaan viiden kokeen yhdistelmään voi kuulua vain yksi koe samassa oppiaineessa. 

 

Osallistumisoikeus ja aikataulu  

Saat osallistumisoikeuden yo-tutkinnon kokeeseen, kun olet opiskellut tutkintoaineesta pakolliset opintojaksot.  

Ylioppilastutkinnon kokeet perustuvat pakollisten opintojen lisäksi valtakunnallisiin valinnaisiin opintojaksoihin. Menestyminen ylioppilaskokeissa edellyttääkin, että opiskelet kirjoitettavissa oppiaineissa myös valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot. Myös koulukohtaiset kertaavat opintojaksot kannattaa opiskella ennen yo-kokeeseen osallistumista. 

Ylioppilastutkinnon kokeet järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Ylioppilastutkinto tulee saada valmiiksi enintään kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana.  

 

Ylioppilaaksi valmistuminen ja kompensaatio 

Valmistut ylioppilaaksi, kun olet suorittanut hyväksytysti yo-tutkintoon vaadittavat kokeet ja lukion oppimäärän. Ylioppilastodistusta ei ole mahdollista saada ilman lukion päättötodistusta. 

Jos saat yhdestä yo-tutkintoon vaaditusta kokeesta hylätyn arvosanan, sinulla voi olla mahdollisuus valmistua ylioppilaaksi kompensaatiopisteiden avulla. Kompensaatio edellyttää, että saat muista tutkintoon vaadituista kokeista riittävän hyvän arvosanat, jotta yksi hylätty arvosana tulee kompensoiduksi.  

Kompensaatiossa otetaan huomioon vain tutkintoon vaadittavissa kokeissa saadut hyväksytyt arvosanat. 10 kompensaatiopistettä kompensoi hylätyn arvosanan. Ylioppilastutkinnon kokeista annettavat arvosanat ja niitä vastaavat pistemäärät ovat: L = 7 pistettä, E = 6 pistettä, M = 5 pistettä, C = 4 pistettä, B = 3 pistettä, A = 2 pistettä. 

 
Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen ja maksut

Syksyn tutkintoon ilmoittaudutaan toukokuussa ja kevään tutkintoon ilmoittaudutaan marraskuussa. Ilmoittaudut ylioppilastutkintoon kirjallisesti Wilman lomakkeella. Päivitäthän tätä ennen ylioppilastutkintosuunnitelmasi (B-lomake) ajan tasalle. Ilmoittautuminen on sitova, eikä sitä voi muuttaa tai peruuttaa (kuin erittäin painavasta syystä).  

Yo-tutkintoon kuuluvat viisi ensimmäistä koetta ovat sinulle maksuttomia. Muista kokeista peritään koekohtainen maksu. 

Lisätietoja ylioppilastutkinnosta löydät Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuilta osoitteesta www.ylioppilastutkinto.fi. Lisää tietoa saat myös lukuvuoden aikana järjestettävistä yo-infoista, joihin osallistuminen on kaikille kirjoituksiin osallistuville välttämätöntä. 

 

Erityisjärjestelyt ylioppilaskirjoituksissa

Mikäli sinulla on jokin koesuoritusta mahdollisesti heikentävä syy (sairaus tai vamma, erityisen vaikea elämäntilanne, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus tai vieraskielisen kokelaan opetuskielen puutteellinen hallinta), voit hakea erityisjärjestelyjä erityisopettajan antaman aikataulun mukaisesti ennen ensimmäiseen tutkintokertaan ilmoittautumista.

Erityisjärjestelyt | Ylioppilastutkintolautakunta