Suosikit

Joutsenolaisia tarinoita

Kotiseutuneuvos Pertti Vuori ja director musices Pirkko-Liisa Vuori

Kuvassa Pertti Vuori ja Pirkko-Liisa Vuori perinneasuissa.Joutsenolaistarinoiden takana on Pertti ja Pirkko-Liisa (1924-2006) Vuoren vuosikymmeniä kestänyt työ kansanperinteen ja kotiseudun esille tuomiseksi.

Molemmat kotiutuivat Joutsenoon Konnunsuon kautta. Vankilanjohtajaksi Konnunsuolle tuli v. 1929 Erkki Vuori, harrastajarunoilija ja -näyttelijä. Hän toi Helsingistä mukanaan perheensä, jossa oli alle vuoden ikäinen poika. Näin Joutsenosta tuli Pertti Vuorelle jo lapsuuden kotiseutu.

Pirkko-Liisa tuli lähes vasta valmistuneena opettajan virkaan Konnunsuon kansakoululle 1946. Joutsenon kunta edellytti opettajalta Konnunsuon piirikirjaston hoitamista sivutoimisesti. Musikaalisesti lahjakas Pirkko-Liisa myös ohjasi Joutsenon Helkanuoria, jotka tarvitsivat ohjelmistoa. Joutsenolaista kansanperinnettä kerhon tarpeisiin hän löysi mm. Kansanrunousarkistosta.

Samaan aikaan Pertti Vuori opetti historiaa koulussa, ja usein nousi esiin kysymys, millaista tämä tai tuo aika oli Joutsenossa. Aiheesta löytyi vähän kirjallisuutta. Oli sentään Aulikki Ylösen Jääsken kihlakunnan historia, joka ilmestyi 1957 sekä Johannes Häyhän keräelmät Itä-Suomesta. Peruskoulun opetussuunnitelmat 1970-luvulla vaativat kansakoulun aikaisen kotiseutuopin opetussisältöjen uusimista. Vuori teki Joutsenon kouluille näitä suunnitelmia, ja Pirkko-Liisa käytti taitojaan kuva-aineistojen ja tehtävien valmistamiseen.

Kun Vuoren historiakiinnostus tuli tietoon, hän alkoi saada suullista muistitietoa joutsenolaisilta, ja ryhtyi suunnitelmallisesti haastattelemaan ikäihmisiä. Huomattavia perinnehaastatteluprojekteja toteutettiin Joutsenon Kotiseutuyhdistyksessä, jonka puheenjohtajana Vuori toimi alusta lähtien. Innoittajana perinnehaastatteluun oli historianopettaja, myöhemmin Helsingin Ressun rehtori Antero Penttilä, joka opinnäytettään varten haastatteli talollisia Itä-Suomessa.

Kotiseutuyhdistys julkaisi v. 1979 ensimmäisen osan edelleen jatkuvaa Tulentallojain tarinat -kirjasarjaa. Alussa Pertti Vuori vastasi teksteistä, Pirkko-Liisan piirroksia kotiseutuopetuksen tarpeisiin käytettiin kuvituksena. Myöhemmin on saatu mukaan muitakin kirjoittajia.

Isän perintönä saadulla draamantajulla Vuori toteutti joutsenolaistarinoita näytelmiksi. Mörkö Jousseno rannass’ esitettiin v. 1983 Joutsenon kirkonkylän nuorisoseuran voimin Honkalahden rannalla ja seuraavana vuonna Hiidenmäellä. Aholan nuorisoseura esitti Joussenolaiset huntuheät v. 1989 Joutsenon 350-vuotisjuhlan yhteydessä.

Molemmilla puolisoilla on tasavallan presidentin myöntämät arvonimet.

Pertti Vuori on valittu kaikkien aikojen joutsenolaiseksi Joutseno-lehden äänestyksessä.