Suosikit

Juva Valter

Valter Henrik Juvelius
Heikki Kenttä, V.J.
Syntynyt 3.9.1865 Pyhäjoella
Kuollut 25.12.1922 Viipurissa
Ylioppilas 1884
Maanmittaritutkinto 1887
Filosofian kandidaatti 1888
Filosofian lisensiaatti 1907
Runoilija
Maanmittari
Viipurin työväenopiston johtaja vuodesta 1908
Kaupunginkirjaston hoitaja vuodesta 1918

Valter Juvan runous perustui luonnon- ja kansankuviin. Hänen kynästään on lähtöisin yksi tunnetuimpia karjalaisaiheisia sävellettyjä runoja Jo Karjalan kunnailla lehtii puu (kokoelmassa Runoja, 1902). Hannes Sihvo on todennut sen olevan yksi niitä lauluja, joka on piirtänyt symboliikkaa myöhemmälle Karjala-kirjallisuudelle ja karjalaiselle heimopsykologialle. "Karjalan kunnaissa on sekä pohjois- että laatokankarjalaisia maisemapiirteitä, vaikka yhtä hyvin kannakselainen voi kuvitella runon säkeiden kera omaa kotimasemaansa", Sihvo kirjoittaa artikkelissa Karjala kirjallisuudessa (Karjala 1, 1981).

Valter Juva kirjoitti myös ulkomaisten esikuvien mukaisia balladeja ja oli erittäin ahkera runouden kääntäjä, joka suomensi mm. Goethen, Heinen, Runebergin, Tegnérin tuotantoa. Heikki Kentän nimellä Juva kirjoitti vielä kaksi proosakirjaa: Maahengen salaisuus, joka on romaanin pukuun verhottu lannoitusopas, sekä kirjan Valkoinen kameeli ja muita kertomuksia itämailta.

Tuotanto

Kuvia ja säveliä
Kokosi Valter Juva. Helsinki 1897. Otava.

Runoja
Uusi sarja. Hämeenlinna 1902. Boman & Karlsson

Judarnes tideräkning i ny belysning
Uppställning af babyloniska konungaländerna jämte kronologiska data från hebreisk forntid till seleukidernes och befrielsens aera. Akad. afh. Af Valter Juvelius. Kuopio 1906. Författaren.

Matkan varrelta. Runoja
Porvoo 1914. WSOY.

Maahengen salaisuus
Tohtori salapoliisina. kirj. Heikki Kenttä. Helsinki 1915. Otava.

Valkoinen kameeli ja muita kertomuksia itämailta
Kirj. Heikki Kenttä. Helsinki 1916. Otava.