Suosikit

Kunnossapidon UKK

Usein kysyttyä katujen ja kaupunkiympäristön kunnossapidosta

Askarruttaako katujen kunnossapito? Mietityttääkö, miksi juuri sinun kotikatusi on vielä auraamatta? Tältä sivulta löydät meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen. Jos et löydä vastausta, voit lähettää meille palautetta palautepalvelun kautta.

 

Miksi kaupunki auraa lumen pihatien liittymään, vaikka muualla ei tehdä näin?

Laissa on määritelty kaupungin ja kiinteistön vastuut talvikunnossapidossa. Kaupunki auraa ajoradat niin, että aurattava lumi kertyy kadun varsilla oleviin lumitiloihin eli yleensä viheralueille. Näiden lisäksi lumi purkautuu tonttiliittymiin, josta lain mukaan kiinteistönomistajan vastuulla on siirtää lumi omalle kiinteistön tontille tai lumen vastaanottopaikkaan.

Yleisesti ottaen joka kaupungissa toimitaan samalla tavalla.

 

Miksi auraa ei käännetä niin, etteivät lumet tule pihaliittymiin? Miksei auran päässä käytetä ”stopperia” joka estää lumen kertymisen pihaliittymään?

Auraa ei käännellä jokaisessa tonttiliittymässä, koska tähän menee aikaa eikä lumimassa mahdu auran edessä mihinkään. ”Stoppereita”, vastoin monia uskomuksia, ei ole kuin tiehöylissä, joilla matalilla ajonopeuksilla ajettaessa voidaan vaikuttaa siihen, mihin kohtaan höylättävä materiaali puretaan.

 

Miksi ajotietä ei tulla auraamaan juuri nyt kun siinä ei ole autoja?

Kaupunki tekee pääsääntöisesti suunnitelman auraus- ynnä muista talvikunnossapitotoimenpiteistä yleensä monta päivää ennakkoon, joten on täysi mahdottomuus mennä kaluston kanssa paikalle juuri silloin, kun kuntalainen ilmoittaa. Kaupunki käyttää hyväksi kiinteitä kadunhoitoaikoja sekä siirrettäviä pysäköintikieltoja, jolloin pystytään etukäteen suunnittelemaan eri aurauskohteiden työt.

 

Eikö sunnuntaina tehdä auraustöitä, koska sunnuntaina tehty työ maksaa enemmän? Miksi viikonloppuna ei tehdä auraustöitä niin paljon kuin arkena?

Kaupungilla on alueurakoita, joissa maksuperusteena on auratun kadun metrihinta tai jotkin eri työt tuntityöyksiköillä. Sekä metrihintaisissa että tuntiveloitusperusteisissa urakoissa on aina sama metrihinta ja tuntihinta, on sitten kyse normaalista arkipäivästä tai jouluaatosta.

Kaupungin omat työntekijät hoitavat valtaosan pääteistä sekä ydinkeskustan kevyenliikenteen väylistä. Työntekijät ovat varallaolossa joka arkiaamu kello 03.00–07.00. Kuorma-auton kuljettajat ovat lisäksi ammattikuljettajia, joihin pätevät muun muassa kuljettajien lepoajat. Näin ollen työt osuvat pääsääntöisesti kello 03.00 ja kello 16.00 välille. Tällä on pyritty siihen, että pääväylät ovat ajettavassa kunnossa silloin, kun niissä on eniten liikennettä eli arkiaamuisin ja -päivisin.

Viikonloppuisin kuljettajille on lakisääteinen pitempi tauko, jonka vuoksi he eivät voi olla koko ajan auraamassa. Viikonloppuisinkin kutsutaan tarvittaessa omaa väkeä auraustöihin, mutta se perustuu vapaaehtoisuuteen.

 

Voiko aurauskaluston liikkumista seurata jossakin?

Aurauskaluston liikkeitä voi seurata verkkopalvelussa.

 

Miksi tiehöyliä ei enää näe missään, vaikka kaupunki on uria täynnä?

Tiehöylät liikkuvat keskustassa enimmäkseen aamuöisin, jolloin ne mahtuvat tekemään töitä paremmin, kun ei ole liikennettä. Tämä on turvallisempaa, kuin ajaa liikenteen seassa keskellä päivää. Päivälläkin höylillä ajetaan, mutta yleensä hieman sivummalla. Pääsääntöisesti kuitenkin höylät ovat liikkeellä päivittäin. Kaikkia uria ei saada valitettavasti heti pois.

 

Miksi pyörätiet aurataan ensin ja sen jälkeen ajorata, jonka jälkeen pyörätie pitää aurata uudelleen?

Pääsääntöisesti pyörätiet avataan heti aikaisin aamulla yhdellä vedolla auki, että ihmiset pääsevät liikkumaan. Sitten kun päätien auto auraa ajoradan ja lunta lentää pyörätielle, aurataan pyörätiet täyteen leveyteen.

 

Miksi urakoitsijoille maksetaan, vaikka he eivät auraa?

Urakoitsijoille ei makseta muusta kuin tehdystä työstä, joko metri- tai tuntisuoritteiden perusteella. Kaupunki ei maksa urakoissa niin sanottuja takuumaksuja lainkaan.

 

Miten lumitöiden jälkityöt hoidetaan rankemman lumisateen jälkeen?

Riippuen lumisateesta, lumitöiden jälkityöt jatkuvat useasti pitkälti toista viikkoa riippuen lumen määrästä. Tällöin yleensä tyhjennellään lumitiloja kadun vieruksilta ja madalletaan kinoksia näkemäesteiden kohdilta.