Suosikit

Kaasalainen Harri

Syntynyt 29.11.1930 Käkisalmessa
Kuollut 11.8.1967 Helsingissä
Keskikoulu
Runoilija
Kustannus Oy Lehmuksen kirjallinen johtaja 1961-63
Oy Yleisradio Ab:n dramaturgi 1963-67
Pirkkalaiskirjailijoiden sihteeri 1953-65
Suomen kirjailijaliiton johtokunnassa 1960-66
Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 1958, 1961
Kalevi Jäntin palkinto 1961

Harri Kaasalainen aloitti tamperelaisrunon ja Lauri Viidan jalanjäljissä. Sanavalmiin lyriikan, leikin ja kompien taakse kätkeytyy kuitenkin syvää melankoliaa. Kypsimmäksi teokseksi muodostui viimeiseksi jäänyt kokoelma Nootti, jossa myös Kaasalaisen luonnonlyriikka on parhaimmillaan.

Matti Kurjensaari kirjoittaa Harri Kaasalaisesta kirjassaan Kansakunnan kaapin päällä (1969) otsikolla Laulajan lähtö. Hän toteaa, että Kaasalaisen neljästä runokokoelmasta kaksi keskimmäistä, Ahtojäitä ja Simultaani, oli kirjoitettu modernistisille kriitikoille ja ne olivat heikoimmat. Ensimmäisessä ja viimeisessä - Tuulastulet ja Nootti - hän oli oma itsensä.

"Hänen tragiikkansa runoilijana oli sama kuin säveltäjän, jolla on melodian lahja aikana, jolloin melodia ei ole muodissa. Hän ei ollut niin kireä, pelkistetty, kriittinen, järkeilevä, filosofinen kuin muoti vaati. Hän oli laulaja. Vieläpä elävä todistus, että Kalevalan laulajat kerran ovat olleet olemassa. Kun ajattelee hänen yhden miehen matineoitaan, runontajuaan, ymmärtää, että hänellä oli Kalevalan laulajien lahja, näiden muisti. Muinaisilla laulajilla oli kuitenkin helpompaa, heidän käytössään oli vain yksi hallitseva tyylimuoto. Myöhäiselle jälkeläiselle tarjoutui miltei lukemattomia tyylejä. Nämä hämmensivät, vahvistivat taipumusta parodiaan", Kurjensaari kirjoittaa.

Harri Kaasalainen kokosi useita kaskukokoelmia, joista esimerkkinä voisi mainita evakkokaskukokoelman Ilo pintaa vaik syvän märkänis (toim. Pekka Lounelan kanssa, Helsinki 1965, Weilin & Göös)

Tuotanto

Tuulastulet
Runoja. Helsinki 1955. Otava.

Ahtojäitä
Porvoo 1957. WSOY. Runoja.

Simultaani. Runoja
Porvoo 1960. WSOY.

Ikkuna Eurooppaan
1962. Näytelmä.

Nootti
Runoja. Porvoo 1965. WSOY.

Hymy lapselle
Päätoimittaja Esko Lehmus. Tekstiasu Harri Kaasalainen. Tampere 1961. Lehmus.