Suosikit

Valinnaiskurssit 3.-7. luokat

Valinnaiskurssit 3.-7. -luokkalaisille 1 vvt, lv 2024-2025

Oppilaat saavat valita yhden valinnaiskurssin jokaisella vuosiluokalla 3.–7. Opiskeltavat valinnaisaineet ovat soveltavia, eikä niiden tarvitse liittyä suoraan mihinkään kouluaineeseen.

Suosituksena on että valinnaiskurssien avulla saavutetaan laaja-alaisen osaamisen tavoitteita (L1-L7) ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien sisältöjä.

3.-7. luokkalaisille suunnatut valinnaiskurssit valitaan joka vuosi uudestaan. Samaa kurssia ei voi valita uudelleen. Kurssien tavoitteena on tarjota iloa, itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia, monipuolisia virikkeitä ja oppiainerajat sekä vuosiluokkarajat ylittävää toimintaa.

Valinnaiskurssien arviointi on hyväksytty / hylätty.

Valinnaiskurssit toteutetaan kaksoistuntina perjantai-iltapäivisin joko syys- tai kevätlukukaudella. Lukuvuotena 24-25 valinnaisainekurssit on kohdennettu osa vain 3.-4.luokkalaisille, 5.-7.luokkalaisille tai 5.-6.luokkalaisille.

 

Lukuvuonna 2024-2025 tarjolla olevat valinnnaiskurssit (ensimmäisen kerran kokoontumispaikka opettajan nimen jälkeen):

 

Valinnaiskurssit 3.-4.luokkalaisille:

syksy: Taidetta eri tekniikoin - Milla Hyvärinen - 5-7.db\3018

syksy:Välipalakurssi - Heli Kaijansinkko-Valtonen KOTITALOUS 2\1028 ja Taina Kiero KOTITALOUS 1\1024

syksy: Palloillaan - Anniina Vainikka - liikuntasali

syksy: Lähde luontoon! - Hannu Hiitola - 5-7.av\3014

kevät: Myytinmurtajat - Eetu Heikura - FYKE 1\3035

 

Valinnaiskurssit 5.-7.luokkalaisille:

syksy: Oma kirja (AI V3) - Paula Ukkola - E-2.db2\2025

syksy: Myytinmurtajat (YM V2) - Eetu Heikura - FYKE 1\3035

syksy: Palloillaan (LI V2) - Miro Montonen - liikuntasali

syksy: Esiintymisen iloa! (AI V2) - Maija Parman - 3-4.db\2063

syksy: Käsityökurssi (TS V3) - Jonna Perälä - TS PIENET\1021

kevät: Makrame (TS V2) - Jonna Perälä - TS PIENET\1021

kevät: New Technologies (TN V2) - Juuso Ala-Tuuhonen - TN PUU\1017, TN METALLI\1011

kevät: Taidetta eri tekniikoin (KU V1) - Jarkko Häkämies - KUVATAIDE\1023

kevät: Liikunnan riemu (LI V4) - Heidi Lonkainen ja Miro Montonen - liikuntasali

kevät: Kotitaloutta kokeilemalla (YM V1) - HUOM! vain 5.-6.luokkalaisille - Taina Kiero - KOTITALOUS 1\1024

 

Kurssien kuvaukset:

 

Myytinmurtajat (3.-4.lkt ja 5.-7.lkt)

Tutkitaan erilaisia myyttejä ja ennakko-oletuksia luonnonilmiöistä tieteen keinoin. Kuulevatko vanhat ihmiset huonommin, kuin nuoret? voiko kola syövyttää hampaat? ja voiko paperia taittaa enemmän kuin seitsemän kertaa? Tule ottamaan selvää myytinmurtajakurssille.

 

Taidetta eri tekniikoin (3.-4.lkt ja 5.-7.lkt)

Tehdään taidetta kurssilaisten ikätason ja  kiinnostuksen kohteiden mukaan. Tutustutaan erilaisiin kuvataiteen tekniikoihin ja materiaaleihin. Valmistetaan teoksia omista lähtökohdista ja annettujen aiheiden pohjalta. Kurssilla on mahdollisuus piirtää, maalata, muotoilla ja askarrella.

 

Välipalakurssi (3.-4.lkt)

Tutustutaan ruuanvalmistukseen ja leivontaan valmistamalla erilaisia terveellisiä välipaloja. Harjoitellaan mm. mittaamista, keittiön laitteiden käyttöä ja yhteistyötaitoja.

 

Palloillaan! (3.-4.lkt ja 5.-7.lkt)

Tutustutaan eri palloilulajeihin, niin yksilö- kuin joukkuepalloiluun. Pelejä pelataan myös sovelletusti pien- ja viitepeleinä. Tunteja suunnitellaan yhteistyössä oppilaiden kanssa heidän toiveitaan huomioiden.

 

Lähde luontoon! (3.-4.lkt)

Suunnitellaan ja toteutetaan vaellusretki esim. Savitaipaleen maastoon. Ennen retkeä harjoitellaan retkeilyssä tarvittavia taitoja mm. ensiapua. Kurssin aikana tutustutaan myös geokätköilyyn, pelataan frisbeegolfia ja liikutaan lähiluonnossa. 

 

Oma kirja (5.-7.lkt)

Tehdään kurssilla oma kirja, joka voi olla sarjakuva-, runo-, mietelmä-, kertomus-, tieto-, satukirja, opaskirja tms. Toteutus voi olla myös sähköinen kirja. Kirja kuvitetaan ja sen voi tehdä käsin tai koneella.

 

Makramekurssi (5.-7.lkt)

Punotaan ja solmeillaan koruja, amppeleita, unisieppareita ja seinäkoristeita.

 

New technologies (5.-7.lkt)

Opitaan materiaalien muotoilua uusilla tekniikoilla. Käytössä on 3D-tulostin, laserleikkuri ja muovien tyhjiömuovain sekä tukena toki myös perinteiset menetelmät. Materiaaleina vaneri, viilu, muovilevy sekä käsin muovailtava polymorfi. Mallinnetaan kolmiulotteisia kuvia sekä toimitaan 3D-tulostimen koneenhoitajana. Tutustutaan laserleikkaukseen ja leikattavien tiedostojen muokkaamiseen. Valmistetaan erilaisia kappaleita, esim. pelinappuloita, logoja, koriste-esineitä, korvakoruja, pienoismalleja, figuureja, rasioita, koteloita, palapelejä yms. Töitä voi suunnitella kokonaan itse tai käyttää valmiita tiedostoja joita löytyy lähes rajattomasti.

Mahdollisuus tutustua myös robottien ohjelmointiin. Ohjelmointi toteutetaan joko Arduinolla tai Lego Mindstormilla.

 

Liikunnan riemu (5.-7.lkt)

Tavoitteena on kokea liikunnan riemua monipuolisesti liikkuen ja kurssilaisten toiveita kunnioittaen. Tutustutaan mahdollisimman moniin uusiin lajeihin ja suorituspaikkoihin vanhoja tuttuja unohtamatta. Tutuissakin lajeissa pyritään löytämään uusia lähestymistapoja.

 

Esiintymisen iloa! (5.-7.lkt)

Pieniä ilmaisu- ja esiintymisharjoituksia yksilö-, pari- ja ryhmätyönä. Pienten esitysten suunnittelua, harjoittelua ja esittämistä. Puhumisrohkeuden hankkimista. Äänenkäytön, eleiden ja ilmeiden merkitys esityksissä. 

 

Käsityökurssi (5.-7.lkt) - uusi nimi Tekstiilitaiturit, valintalomakkeessa Käsityökurssi

Tällä kurssilla pääset toteuttamaan omia käsityöideoitasi! Ompelemme, virkkaamme tai neulomme ja kokeilemme erikoisempia tekniikoita kurssilaisten kiinnostuksen mukaan. Voit vaikkapa ommella kassin tai sortsit, neuloa lapaset, virkata pannan, huovuttaa koristeita, tehdä vohvelipujottelua tai koruja, kutoa minimaton tai solmeilla makrameetöitä.

 

Kotitaloutta kokeilemalla (5.-6.lkt)

Tutustutaan kodin askareisiin, ruuanvalmistukseen ja leivontaan. Harjoitellaan mm. mittaamista ja kodin laitteiden käyttöä. Opitaan yhdessä tekemällä ja kokeilemalla.