Suosikit

Alm Outi

Syntynyt 19.6.1963 Imatralla
Asuu Porvoossa
Sairaanhoitaja
Kirjailija
Kaarlen palkinto 2005

Outi Alm kertoo pääteemoistaan: "Minua kiinnostaa ihmisen elämän nyrjähtäminen. Se hetki, kun elämässä tapahtuu jotakin, joka suistaa elämän uuteen ja arvaamattomaan suuntaan. Aina tapahtumisen ei tarvitse olla suurta tai dramaattista, joskus myös pienet asiat saavat aikaan peruuttamattomia muutoksia. Mitä ihmisessä tapahtuu, on peruskysymys."

Eteläkarjalaisuudestaan Outi Alm toteaa: "Etelä-Karjala on ollut kasvupaikkani, muutin Imatralta pois 19-vuotiaana. Vieraillessani siellä tunnen oloni edelleen kotoisaksi.

Imatrankoski on toinen päähenkilö kirjassani Veden viiltämä. Kirjaa kirjoittaessani totesin vanhan totuuden paikkansa pitävyyden: on mentävä tarpeeksi kauas voidakseen nähdä. Parinkymmenen vuoden jälkeen näin kosken ja sen lähiseudut uudella tavalla. Tai oikeammin: ehkä näin ne ensimmäisen kerran.

Minulle kirjoittaminen on näkemistä. Sitä että joutuu katsomaan ja saa katsoa asioita, ilmiöitä, ihmisyyttä uusista näkökulmista. Aina se ei ole mukavaa tai miellyttävää, joskus tekisi sulkea silmät, mutta toisaalta nämä tekstin kanssa käytävät matkat ovat kuitenkin antoisia. Kirjoitan, koska minulla on enemmän kysymyksiä kuin vastauksia."

Outi Almin vahvuus on siinä, että hän tarttuu rohkeasti vaikeisiinkin aiheisiin ja kuvaa kirjoissaan asioita, joita pitää tärkeinä. Kerronta on rauhallista ja sujuvaa, ja novellienkin henkilökuvat ovat vivahteikkaita ja moniulotteisia. Huomiota kiinnittää myös vankka psykologinen ote. Jokainen henkilö on menneisyytensä, kasvatuksensa ja ympäristönsä muovaama, ja myös yksittäisillä tapahtumilla on juurensa, jotka saattavat ulottua kauaksikin. (Leena Tuomela kirjassa Kotimaisia nykykertojia 4).

Tuotanto

Pistoliekki
1999. Gummerus. Novelleja.

Lumen ääni
2001. Gummerus. Romaani.

Pelikentät
2002. Gummerus. Novelleja.

Veden viiltämä
2004. Gummerus. Romaani.

Hemingwayn naiset
2007. Gummerus. Romaani.

Suhteettomia tiloja
2009. Gummerus. Novelleja.

Karkumatkalla kotiin
2010. Sanasilta. Nuortenkirja.


Tiedot päivitetty 3.7.2011