JalkojenhoitajaAT Pia; Starttiraha avuksi yrityksen alkuvaiheessa
JalkojenhoitajaAT Pian yrittäjä Pia Tuuva sai päätöksen starttirahasta toukokuussa – kesäkuussa yritys otti jo vastaan ensimmäiset asiakkaat. Pitkän linjan hoitotyön ammattilainen luottaa tulevaan, vaikka asiakkaita voisi olla enemmänkin.
Lähi- ja muistihoitaja, välinehuoltaja Pia Tuuva ehti tehdä 36 vuotta töitä Eksotella, ennen kuin Ikäihmisten kuntouttava päivätoiminta yksikkö lakkautettiin toiminnallisista syistä ja työt loppuivat puolitoista vuotta sitten. Tilanne oli stressaava, mutta hyvin nopeasti Tuuva tiesi, miten haluaa jatkaa ihmisten hoitamista – hän päätti hakea suorittamaan terveysalan jalkojenhoitajan ammattitutkintoa Tampereelle.
- En tietenkään voinut olla varma, että pääsen sisään oppilaitokseen, mutta työnsin epäilykset syrjään, Tuuva muistelee.
- Ostin jopa suuren pyörillä kulkevan jalkojenhoitoinstrumenttien pakin valmiiksi hyvissä ajoin, kun sattui kohdalle.
Kun tieto opintopaikasta tuli, Tuuvaa ei pelottanut sekään, että lähiopinnoista tuli paljon lisäkuluja, eikä tulevasta vielä ollut mitään tietoa. Hän muutti Tampereelle ja suoritti tutkinnon, johon kuului myös liiketoimintaopintoja.
- Tein koulutuksen aikana 29-sivuisen liiketoimintasuunnitelman, sillä olin päättänyt perustaa yrityksen valmistuttuani, Tuuva sanoo.
- Tekeminen on vaativaa, sillä edellytys oli, että yritys oikeasti pystyy toimimaan sen avulla.
Yritys pystyyn nopeasti
Opintojen loputtua viime huhtikuussa Tuuva pani tuulemaan ja ryhtyi määrätietoisesti vaihe vaiheelta perustamaan yritystä.
- Hommasin Y-tunnuksen, tein tunnuskuvan ja esitteet, hain starttirahaa.
- AVI antoi luvan harjoittaa liiketoimintaa 18.6. ja seuraavana maanantaina, eli 21.6. alkoivat työt.
Kesäkuussa Wirma yrityspalveluiden Pirjo Kuuluvainen otti yhteyttä.
- Pirjo katsoi toimintasuunnitelman, ja hän piti hyvin kattavana ja selkeänä.
- Tunnen oloni nyt luottavaiseksi, kun tiedä, että voin milloin tahansa taas kääntyä yritysneuvojan puoleen. On hyvä tietää, että on olemassa verkosto, eikä jää yksin.
Hyvän alun jälkeen asiakkaiden määrä hiipui. Tuuva näkee kesän helteet yhtenä syynä hiljenemiseen, sillä hänen asiakkaansa ovat paljolti senioreja, joilta kuumuus vei voimat hoitaa mitään ylimääräistä. Yrittäjä on kiitollinen siitä, että sai starttirahaa, se menee paljolti elämiseen, kun palkkaa ei pysty kovin paljon nostamaan. Nyt asiakasmäärät ovat hiljalleen nousussa ja Tuuva on saanut mukavasti myös vakioasiakkaita.
- Toki vielä pitää saada lisää liikevaihtoa, jotta pärjää ja pystyy maksamaan eläkemaksut ja muut kulut, hän sanoo.
- En kadu yhtään päätöstäni ryhtyä yrittäjäksi, enkä halua ajatella, että menisin vielä vieraalle töihin.
Työtä ohjaa eettiset ohjeet sekä halu tehdä hyvää
Tuuvalla ei ole omaa liiketilaa, vaan hän vie palvelun asiakkaiden luo kotiin tai hoitolaitokseen. Matkakuluja kertyy, mutta ne jäävät kuitenkin pienemmiksi kuin vuokrakulut.
- Ennen opintojen alkua ostamani pakki on kovassa käytössä ja olen hommannut sille ulkokuljetusta varten kokoontaitettavat nokkakärritkin, joten tavaroiden siirto sujuu helposti, eivätkä sora ja hiekka tule sisään asiakkaan luo, yrittäjä nauraa.
- Ammattimaiseen jalkojenhoitoon tarvitaan melkoisesti välineitä ja rasvoja, joten tämä järjestelmäni on osoittautunut erittäin toimivaksi.
Tuuva korostaa, että jalkojen hoitaminen vaatii ammattitaitoa. Monet sairaudet näkyvät jaloissa ja väärät tai ylimalkaiset hoitotoimenpiteet saattavat aiheuttaa harmia ja kipuja.
- Hoitajana työskentelen eettisten ohjeiden mukaisesti ja instrumentit huollan välinehuollon standardien laatuvaatimusten mukaisesti jokaisen käyttökerran jälkeen, hän sanoo.
- Kun aloitan hoitosuhteen, teen tarkan kartoituksen asiakkaan tilanteesta ja annan ohjeet kotihoitoon.
Hoitajan työ on aina myös sosiaalista työtä. Monesti tapaamisen yhteydessä rupatellaan mieltä painavista asioista tai ihan vaan jokapäiväisestä elämästä.
- Yksi hoitokerta kestää toista tuntia ja siinä on onneksi aikaa olla läsnä. Tuuva iloitsee.
- Monessa muussa hoitotilanteessa hoitajilla on kovin kiire, kun käynnit on kellotettu, ja käynneistä jää paha mieli niin hoidettavalle kuin hoitajalle, hän sanoo vuosikymmenten kokemuksella.
Kotikäyntejä tekevä jalkojenhoitaja valvoo itse muun muassa toimintansa turvallisuutta – AVI ei sitä tarkasta kuten liiketiloissa toimivien yritysten kohdalla tilanne on. Tässä auttaa pitkä kokemus kotihoidosta.