Suosikit

Estamo Esko

Syntynyt 26.5.1941 Lappeenrannassa
Asunut Järvenpäässä vuodesta 2002
Ekonomi v. 1969
Eläkeläinen vuodesta 2001

Teoksistaan Esko Estamo kertoo: "Runoteoksissa on käsitelty monia aiheita ja jokainen runo on oma ainutkertainen tarinansa, jolloin teemoja on useita satoja. Runokirjassa Järveä kiertäen sijoittuvat tapahtumat Tuusulanjärven ympäristöön. Uskon, että runoteoksia ei enää tule tehtyä. Kun sopiva aihe löytyy, saattaa syntyä uusi romaani.

Romaanissa Ratkaisujen vuodet on keskitytty urheiluun ja harjoitteluun. Siinä on mukana myös omia liikuntaharrastukseen liittyviä kokemuksia. Kirja kertoo juoksijan tarinan yhden olympiadin ajalta vuoden 2030 vaiheilla. Kuvauksia on erilaisista kilpailuista kuten olympialaiset, hölkät, maastomestaruuskilpailut ja maraton. Erityisesti on selvitetty valmentajan merkitystä urheilijan elämässä, samoin läheisten ihmisten ja urheilututtavuuksien elämänvaiheita tuona aikana. Alueellisesti liikutaan eri puolilla Suomea ja tapahtumia on niin Helsingissä, Hämeessä, Lapissa kuin Etelä-Karjalassakin."

Siteitään Etelä-Karjalaan Esko Estamo kuvaa näin: "Kun synnyin Lappeenrannassa välirauhan aikana, asuimme Karjalantien varrella. Ollessani noin kuukauden vanha, alkoi jatkosota ja äitini kertoman mukaan Lappeenrannassa alkoivat pommitukset. Niiden seurauksena lähdimme pois kaupungista äitini kotiseudulle Uudellemaalle. Sille tielle sitten jäimme. Noista ajoista ei myöhemmin kovin paljon kerrottu. Kuitenkin olen aina kaikkiin kyselyihin vastannut olevani kotoisin Lappeenrannasta, koska jostakin täytyy olla lähtöisin.

Ne kerrat, jotka olen Lappeenrannassa käynyt, ovat olleet erityisiä: mielikuvitus liitää, mitäpä, jos olisi asunut täällä, mihin olisi elämä vienyt? Kuitenkin olen erittäin tyytyväinen, mitä on kokenut ja että saa elää vapaassa Suomessa, saa harrastaa, toimia yhdistyksissä ja matkailla, jos huvittaa."

Tuotanto

Liikkeellä
2004. Kirja kerrallaan. Runoja.

Liikkeellä 2
2005. Kirja kerrallaan. Runoja.

Eepoksen jäljillä
2006. Kirja kerrallaan. Runoja.

Järveä kiertäen
2006. Kirja kerrallaan. Runoja.

Lyriikan aakkoset
2007. Kirja kerrallaan. Runoja.

Menevä meininki ja muita sanailuja
2008. Kirja kerrallaan. Runoja.

Kaukaa haettua ja muita tekaisuja
2009. Kirja kerrallaan. Runoja.

Ratkaisujen vuodet: erään juoksijan olympiadi
2010. Omakustanne. Romaani.

Aikoja sitten
2013. Copy-Set Oy. Romaani.

Stadin kulkijat
2015. Omakustanne. Romaani.

 

Tiedot päivitetty 31.3.2016