Suosikit

Laura Korpikaivo-Tammisen kokoelma

Kuvassa on seinätekstiili, johon kuvattu Lappeenrantaan liittyviä aiheita, kuten vaakunasta tuttu villimies, raatihuoneen torni, kirkkoja ja ratsuväkisotilaita hevosineen.

Kuva: Lappeenranta -kuvakudos vuodelta 1949. Laura Korpikaivo-Tammisen taidekutomon toteuttaman työn suunnitteli Soini Talaskivi. Laura-Korpikaivo-Tammisen kokoelma.

Kotiteollisuusneuvos Laura Korpikaivo-Tammisen (1904-2001) kokoelmassa on tekstiilejä hänen lapsuudenkodistaan, koulu- ja opiskeluajan töitä, eri suunnittelijoiden myynti-, näyttely- ja kilpailutöitä sekä kansanomaisia käsitöitä. Kokoelmaan kuuluu lisäksi ulkomailta hankittuja käsitöitä, laaja kudontatöiden mallisto sekä kudontavälineitä ja muita esineitä. Tällä hetkellä kokoelmissa on noin 3000 luetteloitua esinettä. Kokoelmaan tullaan liittämään myös Korpikaivo-Tammisen kodin esineistöä, johon kuuluu tekstiilien lisäksi mm. huonekaluja ja koriste-esineitä.

Laura Korpikaivo-Tamminen lahjoitti vuonna 1979 omakotitalokiinteistönsä irtaimistoineen, viereisen tontin sekä 1000 esineen tekstiilikokoelman Lappeenrannan kaupungille sillä ehdolla, että kaupunki rakentaa tyhjälle tontille käsityömuseon. Museorakennus valmistui 1983. Samana vuonna järjestettiin ensimmäinen näyttely omien kokoelmien pohjalta. Käsityömuseon toiminta omana yksikkönään loppui vuonna 2003, ja nykyisin sen kokoelma on osa Lappeenrannan museoiden kulttuurihistoriallisia kokoelmia.

Tutustu Laura Korpikaivo-Tammisen digitoituun kokoelmaan verkossa.