Suosikit

Etelä-Karjalan tarina

Näkymä näyttelystä
Näkymä näyttelystä. Kuva: Tuomas Nokelainen.

Pysyvä näyttely

Etelä-Karjalan museon uusi perusnäyttely, Etelä-Karjalan tarina, toteutetaan museon itäiseen näyttelysaliin vaiheittain. Ensimmäisinä osioina uudesta näyttelystä on avattu konservoitu ja uudistettu Viipurin pienoismalli ja sen ympärille rakentuva Viipuria käsittelevä osuus. Lisäksi uudistuvan perusnäyttelyn puolella pääsee jo kurkistamaan myös Lappeenrannan Vanhanpuiston, eli Pusupuiston kioskiin, sekä tutustumaan eteläkarjalaiseen ruokaperinteeseen.


Viisiitillä vanhassa Viipurissa


Haluaisitko istahtaa Torkkelinpuiston penkille katsomaan Viipurin maisemia ja tunnelmoimaan 1930-luvun iskusävelmiä tai kurkistaa aikakauden viipurilaisten arkeen? 

Viipuri -näyttelyosio esittelee Viipurin kehittymistä vuoroin itäisen, vuoroin läntisen rajamaan linnoituskaupungista Karjalan pääkaupungiksi ja Viipurin läänin keskukseksi sekä 1920- ja 1930-lukujen vireäksi ja elinvoimaiseksi suurkaupungiksi. Lisäksi näyttelyosio käsittelee Viipurin kohtaloa toisessa maailmansodassa sekä uuden Etelä-Karjalan syntyä alueluovutusten jälkeen. 

Näyttelyosio tuo Viipurin pienoismallin rinnalle kuvien ja esineiden avulla 1920- ja 30-lukujen viipurilaisten elämää, arkea, elinkeinoja ja harrastuksia, Jalmari Lankisen ikuistaman Viipuri-panoraaman vuodelta 1936, sekä tunnelmia sotavuosien rauniokaupungista. Viipurin ja Karjalan menetys Moskovan välirauhansopimuksen myötä avasi oven nykyisen Etelä-Karjalan kehittymiselle ja Lappeenrannan rakentumiselle uuden rajamaakunnan keskuspaikaksi.


Pitopöydän äärellä


Tiedätkö, kuinka rieskaa höpsytetään tai miltä näyttää säräkaukalo? 

Kesällä 2023 avautunut näyttelyosio esittelee esineiden, runsaan kuvamateriaalin ja videoiden avulla Etelä-Karjalan maakunnan monimuotoista ruokakulttuuria. Paikkansa makumuistoja herättävissä vitriineissä ovat ansainneet mm. maitotuotteet, uuniruoat, kahvittelukulttuuri sekä vilkas torielämä. Pitopöydän ääreen voi istahtaa selailemaan vaikkapa keittokirjoja tai katselemaan sketsiä perilappeenrantalaisen lihapiirakkaherkun, Vedyn, valmistuksesta.