Suosikit

Koulusegregaation vähentäminen

Kolme lasta pyöräilee laivojen vieressä kohti Lappeenrannan satamatoria.

Tervetuloa hankkeen nettisivuille!

Täällä pääset seuraamaan hankkeen etenemistä: mitä on meneillään, mitä ollaan jo nyt tehty ja mitä on vielä tulossa. 

Mie tahon lähikouluun! – Analytiikan ja yhteistyömallin kehittäminen koulusegregaation vähentämiseksi on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, johon osallistuu yhteensä yhdeksän kuntaa eri puolilta Suomea.

Päätavoitteena hankkeessa on vahvistaa kaupungin eri toimialojen välistä yhteistyötä. Hankkeen aikana kehitetään tietojen analysointimalli, jonka avulla tunnistetaan ja tarkkaillaan alueellista eriytymistä kaupungin eri alueilla. Samalla kehitetään kaupungin tiedolla ohjaamista koulusegregaation vähentämiseksi ja estämiseksi sekä kaupunkisuunnittelulla että perusopetuksen suunnittelulla ja toteutuksella.

Alun perin kaksivuotiselle hankkeelle myönnettiin huhtikuussa 2023 jatkoa, jonka ansiosta hankeaika tulee jatkumaan vuoden 2025 loppuun asti.

Missä mennään nyt? 

Kesän 2022 aikana järjestettiin asiantuntijahaastatteluja, joissa eri alojen asiantuntijoilta pyydettiin näkemyksiä alueellisiin eroihin sekä asuinalueiden maineeseen eri puolilla kaupunkia. Haastateltaviin kuului muun muassa koulujen, varhaiskasvatuksen, nuorisotoimen ja maankäytön asiantuntijoita.

Syystalven 2022-2023 aikana asuinalueita ja kouluja koskevia mielikuvia selvitettiin myös muille sidosryhmille suunnatuilla kyselyillä. Peruskoululaisten, esikoululaisten ja yksityiskoululaisten vanhemmille jaettuihin kyselyihin saatiin yhteensä yli tuhat vastausta. Lyhyt kysely jaettiin myös yläkoululaisille, joilta niin ikään saatiin yli tuhat vastausta. Kiitokset kaikille vastanneille!

Mikä ihmeen koulusegregaatio?

Tutustu aiheeseen tarkemmin YLE:n artikkelissa ja 8 minuuttia -ohjelmassa (11.8.2022) tämän linkin kautta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote koulusegregaation vähentämiseksi kaupunkisuunnittelun keinoin (26.11.2021) aukeaa tästä linkistä.

Yhteystiedot

Jos sinua askarruttaa jokin Mie tahon lähikouluun! -hankkeeseen liittyen, niin otathan rohkeasti meihin yhteyttä:

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä
040 653 0745 maarit.pimia@lappeenranta.fi

Yleiskaavainsinööri Annamari Kauhanen
040 575 5590 annamari.kauhanen@lappeenranta.fi

Yleiskaavasuunnittelija Henna Kukkola
040 158 8276 henna.kukkola@lappeenranta.fi