Suosikit

Kuvakokoelmat

Vanhassa valokuvassa 1890-luvulta näkyy maisema Nikolain valleilta Lappeenrannan linnoituksen suuntaan. Valokuva on liimattu keltaiselle pahville, jossa on punaisella paineittuna valokuvaajan - neiti Oscaria Sarénin sekä Lappeenrannan kaupungin nimi ruotsin kielellä.

Kuva: Lappeenrannan ensimmäisen ammatillisen valokuvaajan Oscaria Sarénin ottama kaupunkinäkymä vuodelta 1898. Lappeenrannan museoiden kuva-arkisto.

Lappeenrannan museoiden kuvakokoelmiin on tallennettu valokuvia ja muuta kuva-aineistoa Lappeenrannasta, nykyisen Etelä-Karjalan maakunnan alueelta ja ns. luovutetusta Etelä-Karjalasta Terijoelta Jaakkimaan asti. Kuva-aineistot ovat karttuneet pääosin lahjoituksin sekä museon oman valokuvaustoiminnan myötä.

Museon kuvakokoelmissa on noin 180 000 valokuvaa. Kuva-arkistosta löytyy monia erityyppisiä valokuva-aineistoja 1800-luvun loppupuolelta nykypäivään. Merkittävä osa kuvista on Lappeenrannasta, josta löytyy laaja kokoelma kaupunki- ja maisemakuvia sekä kuvia kaupungin vaiheisiin liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä. Valokuvia ja postikortteja on myös kaikista Etelä-Karjalan kunnista sekä luovutetulta alueelta. Jonkin verran kuvia löytyy myös muualta luovutetuilta alueilta mm. Valamosta, pohjoisemmista Viipurin läänin pitäjistä ja Suomenlahden saarista.

Erillisinä alakokoelmina kuva-arkistosta löytyvät valokuvaaja Aarne A. Mikonsaaren kuvakokoelma, entinen Lappeenrannan kaupunginarkiston valokuvakokoelma, Viipuriin liittyvä Jalmari ja Juha Lankisen kokoelma, imatralaisen Kosken kuvaamon negatiivikokoelma sekä museoon talletettu lappeenrantalaisen valokuvaamo Kuvapajan negatiiviarkisto.

Laajoja kuva-aineistoja liittyy myös Wiipuri-museon, Ratsuväkimuseon sekä Wolkoffin museon kokoelmiin. Viipuri-museon kokoelmissa on noin 5000 valokuvaa tai postikorttia Viipurista ja sen lähialueilta. Ratsuväkimuseon kokoelma koostuu kuvista Suomen Rakuunarykmentin ja Ratsuväkiprikaatin ajoilta Uudenmaan Rakuuna-pataljoonan aikaan asti. Wolkoffin kokoelmassa on valokuvia Venäjältä 1800-luvulla Lappeenrantaan muuttaneen ortodoksisen kauppiasperheen vaiheista.

Tustustu museon kuvakokoelmiin Finnassa.

Lappeenrannan museoiden kuva-arkiston tarjoamista palveluista löydät lisätietoa täältä.