Suosikit

Arviointi

Kannettava tietokone, mittalasi ja opiskelijat.

Työskentelyäsi, oppimistasi ja osaamisen kehittymistäsi arvioidaan lukio-opintojen aikana monipuolisesti. Arvioinnin kohteina ovat tietosi, taitosi ja työskentelysi. Sinulla on opintojakson aikana erilaisia mahdollisuuksia, tilaisuuksia ja tapoja osoittaa oppimistasi ja osaamistasi. 

Lukiokoulutuksessa arvioinnilla on kaksi keskeistä tehtävää: 

  1. Oppimisen tukeminen ja ohjaaminen. Tätä tehtävää toteuttaa opintojakson aikana annettava palaute, formatiivinen arviointi. Palautteella kuvataan opiskelijan edistymistä suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Se on tärkeä osa opiskelijan ja opettajan vuorovaikutusta. Opintojakson aikainen palaute sekä lukio-opintojen aikainen, opettajan tuella tehty itsearviointi ja vertaisarviointi auttavat opiskelijaa ymmärtämään omaa oppimistaan, tunnistamaan vahvuuksiaan, korjaamaan virheitään ja kehittämään työskentelyään niin, että oppimiselle asetetut tavoitteet voivat toteutua.
  2. Osaamiselle ja oppimiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen näkyväksi tekeminen. Tätä tehtävää toteuttaa osaamisen ja opitun arviointi, summatiivinen arviointi. Osaamisen arviointi perustuu todennettuun näyttöön siitä, kuinka hyvin ja missä määrin opiskelija on saavuttanut opintojaksolle asetetut tavoitteet. Opintojakson arvosana määräytyy oppiaineen tavoitteiden, keskeisten sisältöjen, oppiaineessa määriteltyjen laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden sekä arviointiperusteiden mukaan. 

 

Opintojakson arviointi 

Opintojakson tavoitteet ja arviointiperusteet käydään läpi opintojakson aikana niin, että sinä opiskelijana tiedät, mitä sinun pitää osata saadaksesi opintojakson hyväksytysti suoritetuksi.  

Opintojaksosta annettavaan arvosanaan voivat vaikuttaa tuntityöskentelysi, tekemäsi kotitehtävät ja muut opintojaksoon kuuluvat suoritukset sekä mahdollinen päättökoe. Opintojakson voi arvioida myös ilman varsinaista koetta. Tällöin opintojaksoon voi sisältyä esimerkiksi suullinen koe, raportti, esitelmä, projektityö tai muu antamasi näyttö.   

Kustakin opintojaksosta annetaan arvosana tai suoritusmerkintä sen päätyttyä annetun aikataulun mukaisesti. 

Valtakunnallisista opinnoista annetaan arvosana numeroasteikolla 4–10 lukuun ottamatta opinto-ohjauksen opintoja, joista annetaan suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty). Arvosana 4 merkitsee hylättyä kurssisuoritusta. Hylätyn arvosanan voi korottaa hyväksytyksi uusintakuulustelussa tai muutoin aineenopettajan kanssa sovitulla osaamisen näytöllä. 

Koulukohtaisista valinnaisista opintojaksoista annetaan suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty). Hylätyt suoritukset eivät kerrytä kokonaisopintopistemäärää.  

Runsaiden poissaolojen, tehtävien laiminlyönnin tai puuttuvan suorituksien takia opintojakso voidaan jättää arvostelematta (K = keskeytynyt tai kesken oleva suoritus). Opettaja merkitsee Wilman arvioinnin lisätietoja-kohtaan perustelut. K-merkintää ei lasketa opiskelijan opintoihin. Opiskelija sopii opettajan kanssa kesken olevan opintojakson suorittamisesta ja tekee puuttuvat suoritukset valmiiksi viimeistään seuraavan periodin uusintakokeissa. Jos näin ei tapahdu, suoritus raukeaa ja aineenopettaja poistaa K-merkinnän. 

 

Päättöarviointi 

Oppiaineen päättöarvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien valtakunnallisten opintojaksojen aritmeettisen keskiarvon perusteella. Opettajan harkinnan, päättövaiheen näytön, lisäopintojen sekä erillisen kuulustelun perusteella voidaan arvosanaa korottaa.  

Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän, kun hän on suorittanut hyväksytysti kaikkien opinto-ohjelmaansa kuuluvien oppiaineiden oppimäärät. Oppimäärä on hyväksytysti suoritettu, kun 2/3 opiskelluista pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opintojaksoista on hyväksyttyjä. Pitkässä matematiikassa voi olla enintään 6 opintopistettä hylättyjä pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista.  

Opiskelijan opiskelemia pakollisia ja valtakunnallisia valinnaisia opintojaksoja 

  • 2–5 opintopistettä -> hylättyjä opintopisteitä 0  
  • 6–11 opintopistettä -> hylättyjä opintopisteitä enintään 2  
  • 12–17 opintopistettä -> hylättyjä opintopisteitä enintään 4 
  • 18 opintopistettä tai enemmän -> hylättyjä opintopisteitä enintään 6 

Opiskelija on oikeutettu erillisestä pyynnöstä saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa hänen suorittamansa oppimäärä käsittää vain yhden 2 opintopisteen opintojakson sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää vain 4 opintopistettä. Hylättyä arvosanaa (4) ei voi muuttaa suoritusmerkinnäksi. Anomus suoritusmerkinnöistä tehdään Wilman Suoritusmerkintä päättötodistukseen -lomakkeen kautta. 

Hylätyn valtakunnallisen valinnaisen opintojakson arvosanan poistaminen on mahdollista, mikäli opiskelijan muut suoritetut opintopisteet riittävät päättötodistuksen saamiseen. Poistamista haetaan Wilman Hylätyn arvosanan poistaminen -lomakkeen kautta. 

Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän silloin, kun hän on suorittanut oppiaineiden oppimäärät edellä esitetyllä tavalla hyväksytysti ja lukion minimiopintopistemäärä 150 op täyttyy ja opiskelija on suorittanut valtakunnallisia valinnaisia opintoja 20 opintopistettä. Ilman lukion päättötodistusta tai vähintään 2,5 vuoden ammatillisista opinnoista saatua todistusta ei voi saada ylioppilastutkintotodistusta.   

Opiskelija voi yrittää korottaa päättöarvosanaansa lukio-opintojen lopussa järjestettävissä koko oppimäärää käsittelevissä erillisissä kuulusteluissa. Erillistä kuulustelua voit pyytää aineenopettajalta.