Suosikit

Työn aloitus ja työn jälkeen

Nuorisotoimi/Nuoria kaupungilla (1).jpg

Ensimmäinen päivä uudessa työpaikassa on monelle todella jännittävää. Jännitys on luonnollista, eikä sitä tarvitse hävetä. Työnaloituksesta johtuvaa jännitystä/stressiä voi purkaa valmistautumalla työn aloitukseen siltä osin kuin se on mahdollista.

Ole armollinen itsellesi! Uuteen työhön ja työkavereihin totuttautuminen vie aikaa, mutta viikkojen kuluessa alat huomata, kuinka uusi työ tuntuukin pian siltä kuin olisit tehnyt sitä aina ja uusista ihmisistä tulee tuttuja työkavereita. 

Lisää hyviä vinkkejä työn aloitukseen liittyen löydät alla olevasta linkistä.

Vinkit uudessa työpaikassa aloittamiseen

Työsopimus

Työsopimuksen tarkoitus

Työsopimus kirjoitetaan ennen työn alkua tai samana päivänä, ilman sopimusta ei kannata tehdä työtä. Työsopimus on työntekijän ja työnantajan keskenään sopima asiakirja. Sopimuksessa kerrotaan työsuhteen ehdot muunmuassa työntekopaikka, työaika, työtehtävät ja palkan määrä. Työsopimus on mahdollista solmia suullisesti, kirjallisesti tai sähköisesti, mutta on suositeltavaa solmia se kirjallisesti. Sopimuksessa mainitaan myös mitä TESsiä noudatetaan.

Mitä työsopimuksesta on hyvä tarkistaa?

Tarkista työsopimuksesta ainakin nämä asiat:

  • Työntekopaikka ja työnantaja
  • Omat tiedot oikein
  • Työtehtävä(t)
  • TES jota noudatetaan
  • Palkka
  • Työsuuhteen aloitus- ja päättymispäivä (jos kyseessä on määräaikainen sopimus)
  • Työaika

Perehdytys

Uusi työntekijä on työturvallisuus lakiin perustuen perehdytettävä hänen aloittaessaan uudessa työssä. Perehdytykseen on oikeus kaikilla, vaikka kyseessä olisi vain lyhyempi keikkatyö tai kesätyö. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on perehdytettävä sinut työtehtäviin, työvälineiden oikeaan käyttöön ja turvallisiin työtapoihin. Perehdytyksen aikana sinulle tulee tutuksi myös uuden työpaikan työpaikkakulttuuri, tavat, ihmiset, käytännöt ja työnantajan odotukset.

Perehdytysvaiheessa, mutta myös sen jälkeenkin, uskalla kysyä aina, kun jokin asia mietityttää tai työtehtävissä on jotakin epäselvää. On parempi kysyä kuin tehdä omin päin ja mahdollisesti aiheuttaa vahinkoa muille työntekijöille, laitteille tms. Perehdytyksessä on hyvä kirjoittaa vaikka uusia asioita itselle muistiin, ettei mitään tärkeää pääse unohtumaan. Uuden työsuhteen alussa saat paljon informaatiota ja opit uutta ja ensimmäiset päivät saattavat tuntua sekavilta, mutta se kyllä helpottaa. Voit rohkeasti tuoda esiin myös omia huomioitasi ja kehittämisideoita mikäli sellaisia löytyy.

Työtodistus

Työtodistus on todistus siitä, että olet ollut töissä tietyssä paikassa. Työnantaja allekirjoittaa todistuksen ja hän voi tehdä sen suppeana tai laajana, laajassa todistuksessa voi olla arvio työstäsi tai kerrottu miten olet suoriutunut työtehtävistäsi. Arviota työstä tai työtehtävistä suoriutumisesta ei saa työtodistukseen laittaa ilman työntekijän pyyntöä. Työtodistusta ei tehdä automaattisesti vaan työntekijän on pyydettävä se. Todistuksessa on työntekijän ja työnantajan nimet, työsuhteen alku- ja loppumisajat sekä työnantajan allekirjoitus.

Työtodistuksia voi tarvita työhaastettelussa, todistukset täydentävät CV:tä, ja todistavat sinun olleen työsuhteessa. Työtodistuksen saa työntantajalta pyydettäessä.

Unohditko pyytää työtodistuksen?

Nou hätä nou panik, työtodistuksen voi tarvittaessa pyytää jälkikäteenkin. Työsuojeluhallinnon mukaan työnantajalla on velvollisuus toimittaa työtodistus pyynnöstä, mikäli työntekijä pyytää sitä 10 vuoden sisällä työsuhteen päättymisestä. Eli vaikka työt olisi loppunut 8 vuotta sitten, voit vielä saada työtodistuksen. Jos työtodistus pyydetään paljon jälkikäteen se on silloin suppeampi, eikä siinä välttämättä ole arvioitu työtäsi.

Tarkista palkkalaskelmat

Työnantajalta tulee sinulle palkkalaskelma aina ennen palkkapäivää. Tarkista palkkalaskelmastasi, että palkka on se, mitä työsopimuksessa on sovittu. Tarkista myös, että tehdyt työtunnit ja erilliskorvaukset (vuoro- ja viikonloppulisät) on palkkalaskelmalla oikein, ja palkka maksettu niiden mukaan. On siis hyvä kirjata omat työvuorot tarkasti itselleen muistiin.

Iästä riippuen sovitusta palkkasummasta on saatettu tehdä lain määräämiä vähennyksiä. Esimerkiksi 17 vuotta täyttäneiltä vähennetään pakollinen työeläkemaksu. Sen vuoksi tilille tuleva summa voi olla pienempi, kuin mitä palkkasummaksi on sovittu. Palkasta lähtee myös aina verot. Jos sinulla on vähän tuloja vuodessa saattaa veroprosenttisi olla 0, jolloin veroa ei ennakkoon pidätetä palkastasi.

Myös kesätyössä voi ehtiä kertyä vuosilomaa. Jos lomaa ei ole pidetty kesätyön aikana, tarkista palkkalaskelmasta, että olet saanut sinulle kuuluvan lomakorvauksen ja lomarahan.

Jos laskelmissa on mielestäsi jotain epäselvää, ota heti yhteyttä työnantajaan tai palkanlaskentaan.

Mitä opin kesätyössäni?

Kesätyön päättymisen jälkeen on hyvä pysähtyä miettimään, että mitä opit kesätyön aikana ja millaisissa asioissa onnistuit? On hyvä myös pohtia, että millaisissa asioissa sinun tulisi vielä kehittyä. 

CV on hyvä päivittää heti, kun työsuhde päättyy, koska silloin asiat ovat vielä tuoreena mielessä.

On hyvä opetella huomaamaan missä asioissa on hyvä ja mitkä kaipaavat kehittymistä. Tämä auttaa taas seuraavien työpaikkojen hakemisessa, kun osaat kertoa omista taidoistasi.