Suosikit

Strategia antaa sanoja niin johtamiseen kuin tekemiseen

Kulttuurijohtaja Anu Talka tuli kaupungille töihin syyskuun alussa ja hyppäsi strategian suunnitteluun lennosta. Tilanne ei organisaatiokonkaria pelottanut, vaan hän ryhtyi heti tuumasta toimeen.

-Strategia ei ole koskaan ollut minulle hankala asia, päinvastoin, olen aina pitänyt siitä, että organisaatiota kehitetään ja sen tavoitteita ja toimintatapoja kirkastetaan, Talka sanoo.

-Olen lyhyen ja tiiviin strategian ystävä, ja mielestäni kaupunki on onnistunut kiteyttämään hyvin laaja-alaisen organisaation tavoitteet ja poimimaan tärkeimmät mittarit.

Kulttuurijohtaja Anu Talka

Kulttuuri kuuluu kaikille  

Anu Talka tuli kaupungille töihin uuteen tehtävään, jolla korvattiin kulttuuritoimenjohtajan virka. Talka kokee, että hän sai aloittaa hyvässä tilanteessa: puhtaalta pöydältä on hyvä lähteä viemään kulttuuria yhä enemmän kaikkien yhteiseksi asiaksi.

-Koen, että tämä uusi strategia sanoittaa oivallisesti niitä askelmerkkejä, joita tämän oman vastuualueeni johtamisessa tarvitaan, Talka sanoo.

-Visiossa on kolme sanaa – kestävä, menestys ja tarina. Ne kaikki sopivat hyvin niin sisäiseen viestintään kuin tämän perustehtävämme suorittamiseen.

Tällä kulttuurijohtaja tarkoittaa, että niin työntekijät kuin asukkaatkin tarvitsevat tarinoita, henkilökohtaisia tai yhdistäviä saavuttaakseen menestystä, eli yksinkertaisesti ollakseen onnellisia ja tyytyväisiä.

-Ja kaikkihan me haluamme, että hyvä kestää!

Talka kokee tärkeänä sen, että työntekijät kokevat olevansa töissä sekä kulttuuripalveluissa että esimerkiksi teatterissa tai museossa. Viimeinen liima on iso kokonaisuus – samassa kaupungissa. Elämä koostuu lukuisista identiteettien palasista.

-Meidän tehtävämme ei ole kilpailla esimerkiksi kolmannen sektorin tai markkinaehtoisten palveluntarjoajien kanssa, vaan koen, että me haluamme palvella kaikkia, Talka selittää.

-Esimerkiksi kirjastossa pitää olla kaikenlaisia kirjoja, ei vain niitä suosikkeja, samoin teatterin ei tule esittää pelkästään kevyitä lempinäytelmiä – toki niilläkin on paikkansa kaikkien kulttuuripalveluissa.

Julkaistu 1.3.2022

 

Arvot tulevat todeksi, kun niitä eletään

 

Strategiaan sitouttaminen on kulttuuripalveluissa siinä vaiheessa, että johtaja aikoo kutsua tiiminsä koolle pian.

-Valtuustoon ja lautakuntiin nähden sitovat tavoitteet on saatu kuntoon, ja nyt on aika käyttää strategiaa tiimiläisten henkilökohtaisiin tavoitteisiin, Talka sanoo.

-Strategia on erinomainen johtamisen ja tekemisen väline

Talka uskoo, että valitulla strategialla voidaan ohjata tekemistä tiettyyn suuntaan. Asettamalla riittävän haastavat, mutta tavoitettavissa olevat tavoitteet, saadaan aikaan oikeanlaista tekemistä. Talka haluaa kuitenkin muistuttaa, ettei strategiaan saa tarttua kuin ehdottomaan totuuteen.

-Joskus käy niin, että tavoitteita ei saavuteta tai että ne osoittautuvat kerta kaikkiaan vääriksi perustehtävän kannalta.

-Silloin pitää todeta, että tavoitetta ei saavutettu, mikä on myös tulos ja ohjaa tekemään parempia päätöksiä.

Tarinankertojana ja sananikkarina Talka on myös lähes haltioissaan arvoista. Rohkeasti, yhdessä ja eteenpäin katsoen tuntuvat hyvin tavanomaisilta sanoilta arvoiksi, mutta salaisuus piileekin siinä, miten me sanoja käytämme.

-On totta, että monesti arvot ovat vain sanahelinää, enemmänkin toiveajattelua kuin oikeita toimintaa ohjaavia valintoja, Talka sanoo.

-Siksi on tärkeää, että me käytämme arvosanoja jokapäiväisessä puheessamme ja lataamme niihin merkityksiä – silloin ne tulevat todeksi.

Lopuksi kulttuurijohtaja haluaa vielä muistuttaa yhdestä asiasta, jota ilman organisaatio ei voi menestyä.

-Meidän on luotettava toisiimme! Vain luottamalla ja paljastamalla osan itseäni voin saada muiden luottamuksen, mikä taas puolestaan luo eteenpäin katsovan ilmapiirin.