Suosikit

Ojala Ella

Syntynyt 27.4.1929 Lempaalassa, Inkerissä
Kuollut 4.12.2019 Tampereella
Perusopinnot Neuvostoliitossa, aikuiskasvatuksen ja slaavil. filologian opintoja Tampereen yliopistossa
Tampereen kaupungin matkailuopas, opettaja, tulkki, nyt eläkeläinen ja kirjailija
Tampereen kaupungin luovan kirjallisen työn palkinto 1989, 1991

Ella Ojala kertoi kaikkien teostensa kuvaavan inkeriläisten kovia kohtaloita. Pääteoksenaan hän piti kirjaa Pitkä kotimatka jo siksikin, että se oli hänen ensimmäinen julkaistu kirjansa. "Pohjois- Inkerin kohtalo on ollut kaikkein dramaattisinta Inkerissä", Ella Ojala sanoi. Pitkä kotimatka alkaa Lempaalan väestön lopullisesta pakkosiirrosta kotiseudultaan Kannakselta kauas Sisä- Venäjälle. Sitä ennen jo olivat olleet vangitsemiset ja karkotukset Siperiaan, Keski-Aasiaan, Kuolan niemimaalle tai jonnekin muualle. Toinen teos, Suomi näkyy, on jatkoa Pitkälle kotimatkalle. Siinä kerrotaan kirjan päähenkilöiden rohkeasta jäämisestä Suomeen, vaikka rauhanehdoissa vaadittiin inkeriläisten palauttamista Neuvostoliittoon. Päähenkilöiden perhe on jo kerran karkotettu Neuvostoliitossa ja he ovat palanneet salaa Etelä-Inkeriin eivätkä halua lähteä enää minnekään, koska kokevat Suomen turvalliseksi maaksi.

Pelastunut albumi perustuu neljänkymmenen valokuvan kertomukseen. Kuvien henkilöt ovat useimmat menehtyneet tavalla tai toisella. Heistä on jäljellä vain kuva. "Albumin olen itse pelastanut sodan jaloista 12-vuotiaana tyttösenä", Ella Ojala kertoi.

Ensimmäinen kevät kertoo Suomi näkyy- ja Pitkä kotimatka -kirjan päähenkilön Elisan elämästä Suomessa: herkän nuoren tytön aikuistumisesta ja syvästä ensirakkaudesta, joka päättyy traagisesti pojan kuolemaan. Kirjassa kuvataan myös sodanjälkeisen Suomen hankalaa tilannetta, joka vaatii inkeriläisiä aina uudestaan ja uudestaan virkavallan tarkkailuun.

Ella Ojala syntyi Kannaksella, Lempaalassa ja katsoi kotipitäjänsä kuuluvan tavoiltaan ja kulttuuriltaan Etelä-Karjalaan. "Ennen bolshevikkien vallankumousta mitään rajaeroja ei ollut. Kanssakäyminen oli tiivistä pitäjien välillä. Minunkin esivanhemmistani monet ovat syntyisin Suomen silloisten rajojen sisäpuolelta, kuten Kokkoset Kirvusta, Veijalaiset jostain muualta, Sappiset Sakkolasta", Ella Ojala sanoi. Lempaala on Inkerin vanhimpia seurakuntia, perustettu 1611.

Tuotanto

Pitkä kotimatka
1988. Tammi. Romaani. Äänikirjana julk. Suomen Äänikirjat.

Suomi näkyy
1990. Tammi. Romaani. Äänikirjana julk. Suomen Äänikirjat.

Pelastunut albumi
1991. Tammi. Romaani. Äänikirjana julk. Suomen Sokeain ry.

Ensimmäinen kevät
1994. Tammi. Romaani. Äänikirjana julk. Suomen Äänikirjat.

Sananlaskuja, tarinoita, mielleyhtymiä
2000. Tampereen kaupunki. Inkeriläistä kansanperinnettä.

 

Tiedot päivitetty 12.2.2023