Suosikit

Parland Henry

Henry George William Parland
Syntynyt 29.7.1908 Viipurissa
Kuollut 10.11.1930 Kaunasissa, Liettuassa
Ylioppilas
Oikeustieteen opintoja Helsingin yliopistossa 1927-29
Suomenruotsalainen kriitikko ja runoilija

Viipurissa syntynyt Henry Parland vietti varhaislapsuutensa Kiovassa ja Pietarissa. Vuosina 1912- 1921 perhe asui Kannaksella. Henry Parland oli varhaiskypsä lahjakkuus ja kuului suomenruotsalaisen modernistiryhmän aikakauslehden Quosegon avustajiin. Saksan ja venäjän kielen taitoisena hän välitti Suomeen ajan kulttuurivirtauksia, Jeseninin ja Majakovskin tuotantoa sekä formalismin teoreetikkojen ajatuksia. Hän oli myös yhtenä ensimmäisistä suomalaisista kirjailijoista kiinnostunut elokuvan estetiikasta ja kirjoitti mm. neuvostovenäläisestä elokuvataiteesta.

Henry Parland ehti julkaista vain yhden kirjan, runokokoelman Idealrealisation (1929). Kirjailijan jäämistöstä löytyi sarkastinen minä-romaani Sönder, novelleja, tutkielmia ja esseitä, joita on julkaistu postuumisti. Sönder julkaistiin suomeksi nimellä Rikki, suomentajana ja jälkisanojen kirjoittajana Hannu Nieminen, joka jälkisanoissa toteaa suomennoksen noudattavan versiota, jonka Henry Parlandin veli Oscar Parland toimitti valikoimaan Den stora Dagenefter (1966). "Oscar Parland perusti työnsä merkintöihin, jotka Henry oli tehnyt alkuperäiseen käsikirjoitukseen, samoin kuin hänen jäämistöstään löytyneisiin muistiinpanoihin. Veljekset olivat myös keskustelleet aiheesta tavatessaan viimeisen kerran elokuussa 1930", Hannu Nieminen kirjoittaa.

Tuotanto

Idealrealisation
Tammerfors 1929. Söderström. Runoja.

Återsken
Tammerfors 1932. Söderström.

Hamlet sade det vackrare
Samlade dikter. Samlingen är red. av Oscar Parland. Borgå 1964. Söderström. Suom. Hamlet sanoi sen kauniimmin. Kootut runot. Suom. Brita Polttila. Kokoelman on toim. Oscar Parland. Porvoo 1967. WSOY.

Den stora dagenefter
Samlad prosa. 1. Red. av Oscar Parland. Borgå 1966. Söderström.

Säginteannat
Samlad prosa. 2. Samlingen är red. av Oscar Parland. Borgå 1970. Söderström.

Sönder
Romaani. Julkaistu postuumisti Gunnar Björlingin, Rabbe Enckellin ja Oswald Parlandin toimittamassa valikoimassa Återsken (1932), Oscar Parlandin toimittamana valikoimassa Den stora Dagenefter (1966), itsenäisenä laitoksena Sönder (Tukholma 1987). Suom. Rikki. Suom. Hannu Nieminen. Jyväskylä 1996. Kustannus Oy Tamara Press.