Kuinka haen kesätöihin?
Työn hakeminen aloitetaan työnhakuasiakirjojen tekemisellä ja päivittämisellä. Työnhakuasiakirjoja ovat työhakemukset ja CV. Työhakemuksen ja CV:n tekemiseen kannattaa nähdä vaivaa ja käyttää siihen riittävästi aikaa. Hyvä työhakemus ja CV ovat mahdollisuutesi antaa itsestäsi hyvä ensivaikutelma työnantajalle. Ne ovat myös ponnahduslautasi rekrytoinnin seuraavaan vaiheeseen eli työhaastatteluun.
Kesätöiden hakua ei kannata jättää yhden paikan varaan, joten varaudu lähettämään useita hakemuksia. Ei kannata lannistua vaikka ensimmäiset hakemukset eivät tuottaisi tulosta. Työhakemus ja CV täytyy myös aina muistaa räätälöidä haettavan työpaikan mukaan.
Työhakemus voi olla kirjallisessa tai videoidussa muodossa. Työhakemus voidaan tehdä joko suoraan työantajan sivuilla sähköisellä lomakkeella, kirjoitusohjelmalla ja muunnettuna PDF-muotoon tai videona. Hakemus lähetetään työpaikkailmoituksessa osoitettuun osoitteeseen yhdessä CV:n ja muiden tarvittavien liitteiden kanssa.
Hyvä työhakemus on selkeä ja helppotajuinen, siinä on vahva aloitus, se herättää työnantajan mielenkiinnon ja vastaa työpaikkailmoituksessa esitettyihin toiveisiin. Lue siis työpaikkailmoitus huolella ja keskity työhakemuksessa kuvailemaan juuri haettavan työtehtävän kannalta oleellisia taitojasi.
Hyvä työhakemus keskittyy konkretiaan ja täydentää CV:ssä esiin nostamiasi asioita. On turhaa toistaa CV:ssä kertomiasi asioita vaan keskity avaamaan niitä työhakemuksessa esimerkein: "Kuulun kouluni oppilaskunnan hallitukseen, ja olen oppinut siinä...." tai "Aiemmat kesätyökokemukseni ovat opettaneet minulle...". Kerro siis konkreettisesti millaisia taitoja olet oppinut, millaisia vahvuuksia sinulla on ja millaista osaamista. Älä säikähdä, vaikka sinulle ei olisi vielä karttunut työkokemusta, voit hyödyntää osaamisesi ja vahvuuksiesi kuvailussa myös TET-harjoittelujaksoilla, harrastuksissa ja esimerkiksi kotitöissä kartuttamiasi taitoja. Jos omien vahvuuksien ja osaamisen sanoittaminen on hankalaa, kannattaa kysyä esimerkiksi perheeltä ja kavereilta, millä vahvuussanoilla he sinua kuvailisivat ja millaista osaamista sinulla heidän mielestään on. Netistä löydät myös erilaisia vahvuussanalistoja, joista voi olla hyötyä.
Omien taitojen, osaamisen ja vahvuuksien kuvailun lisäksi työhakemuksessa kannattaa keskittyä tuomaan esiin omaa motivaatiotasi haettavaa työtä kohtaan. Kuvaile hakemuksessa, mitä annettavaa sinulla on työlle, miksi haluat juuri hakemaasi työhön ja millainen olet työntekijänä.
Kun olet lähettänyt kesätyöhakemuksia, muistathan vastata sinulle tuleviin puheluihin. Sinulla ei todennäköisesti ole työnantajien numeroita tallennettuna, joten kannattaa vastata kaikkiin tuntemattomiin numeroihin.
Videohakemuksella kerrotaan samoja asioita kuin kirjallisessakin hakemuksessa, videohakemus tuo esiin enemmän yksilön persoonaa ja luonnetta. Videohakemuksella voi myös erottua joukosta. Videohakemuksessa hyvänä puolena on se, että työnantaja pääsee heti näkemään minkälainen ihminen hakee työtä, näkee persoonaa ja yleistä olemusta. Hyvässä videohakemuksessa on tavallisen työhakemuksen tapaan vahva ja kiinnostava aloitus. Hyvä videohakemus ei saa olla pituudeltaan liian pitkä, noin muutaman minuutin mittainen on hyvä. Videon kuvaamiseen kannattaa valmistautua hyvin tekemällä käsikirjoituksen. Kiinnitä huomiota myös kuvausympäristöön. Sen tulisi olla rauhallinen paikka sekä kuvaustaustan siisti ja selkeä. Koita ottaa kuvaustilanne rennosti, puhu rauhallisesti ja selkeästi. Videohakemusta ei tarvitse kuvata yhdellä otolla, vaan voit editoida useammasta erillisestä klipistä yhtenäisen kokonaisuuden.
Lisää vinkkejä videohakemuksen tekoon
CV on lyhenne Curriculun Vitae:sta ja suomeksi puhutaan ansioluettelosta. Ansioluettelossa kerrotaan oma koulutustausta sekä työhistoria. Kuten työhakemuksen, myös CV:n voi tehdä videomuodossa.
Koulutus = työnantaja näkee oletko käynyt vaadittavaa tutkintoa tai koulutustasoa. Monissa paikoissa voidaan vaatia alan koulutus tai toisenasteen tutkinto.
Työkokemus = työnantaja näkee onko sinulla jo kokemusta alan töistä tai onko jostain muusta hyötyä kyseessä olevaan työhön. Aikaisempaa kokemusta voidaan vaatia.
Yhteystiedot = Oma nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero ja halutessasi LinkedIn profiilin linkki, URL-muodossa. Voit myös lisätä edustavan, asiallisen ja laadukkaan valokuvan itsestäsi tähän.
Profiili = Lyhyt ja ytimekäs kuvaus itsestäsi, voit kertoa tiiviisti itsestäsi, osaamisestasi, mielenkiinnon kohteista (jotka voivat liittyä hakemaasi työhön). Myös tulevaisuuden haaveita ammatillisesti voi mainita.
Työkokemus = Listaus työkokemuksestasi, jos työkokemusta on paljon, voi mainita olennaisimmat työpaikat. Jos taas työkokemusta ei ole paljoakaan ja on nuori (yläaste-toinenaste ikäinen) voi mainita esimerkiksi tet-ja top-paikkoja.
Koulutus = kauiammainen mainittava oppilaitos on toinenaste, peruskoulun voi mainita jos on juuri toisella-asteella. Voit myös laittaa koulutukseen tällä hetkellä käytävän koulutuksenkin, esimerkiksi toisenasteen tai kolmannenasteen paikan. Koulutksessa voi kertoa myös erilaisista luvista ja korteista (kuten tulityö, työturvallisuus, ensiapu, hygieniapassi, ADR-luvat yms.)
Osaaminen = muu hankkima osaamisesi esimerkiksi IT-taidot, kielitaito ja esimerkiksi sosiaalisen median alustojen sisällöntuottamisen taidot.
CV:ssä ei tarvitse mainita ikää, osoitetietoja, uskontoa tai harrastuksia ellei ne ole hakemasi työtehtävän kannalta oleellista tietoa. Esimerkiksi urheilu- ja lajivalmentajaksi hakevan on varmasti ihan hyvä mainita omasta urheilu- ja lajitaustastaan. Tai taiteellista lahjakkuutta vaativassa tehtävässä on varmasti hyvä mainita oma taideharrastus.
CV:ssä ei myöskään kannata mainita hakemasi työn kannalta epärelevanttia työkokemusta. Mutta toki, jos sinulle ei vielä ole työkokemusta kertynyt ollenkaan tai sitä on kertynyt vain vähän, on kaikki siihen asti kertynyt työkokemus hyvä kertoa CV:ssä.
Taitopohjaisessa CV:ssä keskitytään omiin taitoihin ja osaamiseen. Perinteisen työkokemuksen ja koulutuksen listaamisen sijaan, taitopohjaisessa CV:ssä kerrotaan miten erilaisia taitoja ja osaamista on elämän aikana kerrytetty.
Muista nämä taitopohjaisessa CV:ssä
- Keskity vahvuuksiisi, mitkä ovat hyödyllisiä taitojasi?
- Liittyykö taitoihisi onnistumistarinoita, kerro niistä
- Panosta CV:n visuaalisuuteen
- Räätälöi CV sen mukaan mihin työhön haet, kerro työn kannalta hyödyllisimmistä taidoista ja vastaa taidoillasi työnantajan tarpeeseen
- Muista kertoa myös työkokemus ja koulutustausta!
Useimmat työnantajat haluavat haastatella hakijoita, kuulla ja nähdä minkälainen henkilö olisi hakemassa heiltä töitä. Monesti haastattelussa syvennetään työnantajan tuntemusta työnhakijan kokemuksesta ja motivaatiosta työpaikkaa kohtaan.
Haastattelu voi olla yksilö tai ryhmämuotoinen. Molemmissa on omat etunsa, ryhmämuotoisessa haastattelussa näkee muut hakijat ja voi omilla vastauksillaan näyttää motivaationsa ja erilaisuutensa.
Haastatteluiden avulla karsitaan hakijoita ja valitaan työhön sopivimmat ehdokkaat. Haastatteluita voi olla vain yksi tai useampi.
Usein haastattelun järjestää rekrytoija ja työnantaja / hänen edustajansa. Mukana voi olla myös hakemasi paikan esihenkilö, jos se ei ole sama kuin työnantaja.
Haastatteluun voi valmistautua katsomalla esimerkiksi googlesta erilaisia esimerkki kysymyksiä, joita voidaan kysyä haastattelussa ja miettimällä valmiiksi vastauksia niihin. On kuitenkin hyvä varautua siihen, että sinulla ei ole täysin käsikirjoitettua vastausta valmiina, on siis hyvä miettiä improvisointia hetkessä.
Haastatteluun voi ottaa mukaan muistiinpanoja, joissa on ylhäällä esimerkiksi sinua kuvaavia adjektiiveja, onnistumisia edellisistä työpaikoista, vahvuuksia ja heikkouksia, kysymyksiä työnantajalle.
Voit myös miettiä pukeutumisesi valmiiksi ennen haastattelua. Siisti ulkoinen olemus antaa hyvän ensivaikutelman. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että oma persoona pitäisi piilottaa.
Tutustu työnantajan nettisivuihin ja sosiaalisen median kanaviin ennen haastattelua huolella, niin tiedät millaiseen työpaikkaan olet hakemassa ja mitä sinulta odotetaan työntekijänä.
Voit miettiä ainakin tälläisiin kysymyksiin jo valmiiksi vastauksia
- Kerro vähän itsestäsi?
- Miksi hait tätä työtä?
- Miksi palkkaisimme sinut?
- Mitkä ovat heikoimmat puolesi?
- Miten haluaisit kehittyä ammatillisesti?
Vastaukseksi ei riitä vain muutama sana tai esimerkiksi kysymykseen Miksi hait tätä työtä, ”raha” ei ole soveltuva vastaus. Pyri keksimään itseäsi kuvaavia vastauksia, käytä erilaisia adjektiiveja ja ole aidosti kiinnostunut. Haastattelussa on tarkoitus myydä omaa osaamistasi työnantajalle vieläkin enemmän.
Muista myös, että voit itse kysyä haastattelijalta työpaikasta ja näin osoittaa kiinnostuksesi työtä kohtaan.