Suosikit

Kesätöistä yleisesti

Nuorisotoimi/Kesätyöhaku.jpg

Milloin kesätöiden hakeminen täytyy aloittaa?

Kesätöiden haku alkaa usein kesää edeltävän vuoden lopussa. Ensimmäiset paikat tulevat hakuun jo marras-joulukuussa, mutta suurin osa paikoista avataan hakuun tammi-helmikuun aikana, joten kesätyön haku kannattaa aloittaa viimeistään silloin. Maaliskuussa voi vielä joitakin paikkoja tulla auki, mutta maaliskuusta eteenpäin voi jo olla vaikeampaa löytää itselleen kesätyöpaikka. Kesätyöpaikkojen haussa kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä.

Miksi kannattaa mennä kesätöihin?

Työkokemuksen kartuttaminen on tulevaisuuden kannalta tärkeää ja kesätyöt ovat oiva tapa kerryttää kokemusta. Kesätöiden kautta työelämä ja sen pelisäännöt tulevat jo nuorena tutuiksi ja tämä helpottaa opintojen jälkeen työelämään siirtymistä. Kesätöiden suhteen kannattaa olla avoin kaikenlaisille töille ja kokeilla rohkeasti erilaisia töitä. Kaikki työkokemus on yhtä arvokasta.

Kesätyön avulla opit tärkeitä asioita niin työelämästä kuin itsestäsikin. Työ itsessään opettaa aina jotakin uutta,  ja sen avulla on mahdollista tunnistaa omia vahvuuksiaan sekä oppia millaisissa tehtävissä on hyvä.

Kesätöissä ensimmäistä kertaa?

Kesätyö on monen nuoren ensimmäinen palkkatyö. Ensikertalaisuus saattaa synnyttää monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Se saattaa jännittää ja nostaa pintaan ajatuksen, että pärjäänköhän minä? Silloin kannattaa muistaa, että jokainen meistä on joskus ollut se ensikertalainen. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja töitä oppii vain tekemällä. 

Työpaikoilla usein ymmärretään, että työelämä ja erilaiset työtehtävät eivät ole vielä kesätyöntekijälle tuttuja. Työnantajan vastuulla on opastaa sinut uusiin työtehtäviisi ja perehdyttää sinut työpaikan toimintaan. Sinulla on aina lupa kysyä neuvoa ja oikeus saada apua, jos joku ohjeistus tai työtehtävä on jäänyt epäselväksi. Työnantajat arvostavat hyvää asennoitumista työhön, yhteistyökykyä, reippautta sekä halua oppia. Näillä pärjää työelämässä jo pitkälle.

 

Mitä tarvitset kesätyönhakuun?

Ennen kesätyön haun aloittamista on tärkeä varmistaa, että sinulla on toimiva sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitetta tarvitset sähköisille hakulomakkeille. Jos sähköistä hakemuslomaketta ei ole, työnantaja usein pyytää lähettämään hakemuksen sähköpostilla.

Sähköpostia käytetään päivittäin työelämässä, joten siksi sitä oon hyvä opetella käyttämään. Sähköpostiosoite on myös osa ensivaikutelmaa. Sinun kannattaa luoda osoite, joka perustuu omaan nimeesi eikä sisällä mitään asiattomuuksia, lempinimiä, pelaajakäyttäjätunnuksia tai sisäpiirivitsejä.

Kesätyön haku kannattaa aina aloittaa siitä, että päivität tai teet itsellesi ansioluettelon eli CV:n sekä avoimen työhakemuskirjeen. Sähköiselle työnhakemuslomakkeelle voit liittää CV:n liitteeksi ja avoin työhakemuskirje on helppo lähettää sähköpostilla työnantajille. Sen liitteksi tarvitset myös CV:n. Jos tarvitset CV:n tekemisessä tai työhakemuksissa apua, voit aina tulla Ohjaamoon.

Kun saat kesätyöpaikan, tarvitset oma tilinumeron. Tilinumero tarvitaan palkan maksamiseen ja sen tulee olla työntekijän nimissä oleva tili. Kannattaa siis selvittää jo työnhaku vaiheessa, onko sinulla olemassa oma pankkitili ja käydä pankissa sellainen avaamassa ellei ole.

Tilinumero usein pyydetään jo työsopimusta tehdessä. Työnantajat eivät voi maksaa palkkaa kenenkään muun kuin työntekijän omalle, henkilökohtaiselle tilille.

Kesätyöstä saamaasi palkkaa varten tarvitset aina verokortin. Suomessa palkasta pidätetään kaikilta veroa verokortissa määritellyn veroprosentin mukaan.

Kaikki yli 15-vuotiaat saavat verokortin Verohallinnolta postissa. Voit käyttää sitä, kun menet kesätöihin.

Kysy työnantajalta millä tavalla tämä tarvitsee verokortin tiedot. Sinun ei tarvitse antaa alkuperäistä verokorttia työnantajalle.

Jos verokortti on hukassa, niin uuden tilaaminen on onneksi mahdollista. Uuden verokortin saat jonkun seuraavan kanavan kautta:

  • OmaVero-verkkopalvelu (vaatii suomalaiset pankkitunnukset),
  • puhelimitse numerosta 029 497 000 (puhelu on maksullinen),
  • käymällä verotoimistossa, Lappeenrannan toimipiste sijaitsee virastotalossa osoitteessa Villimiehenkatu 2. Virastotalo on keltainen tiilitalo kaupungintalon vieressä. Sisäänkäynti kansalaistorin ovista.

Lisää kesätyövinkkejä muualla verkossa