Kesätöistä yleisesti
Milloin kesätöiden hakeminen kannattaa aloittaa?
Kesätöiden haku alkaa usein kesää edeltävän vuoden lopussa. Ensimmäiset paikat tulevat hakuun jo marras-joulukuussa, mutta suurin osa paikoista avataan hakuun tammi-helmikuun aikana, joten kesätyön haku kannattaa aloittaa viimeistään silloin. Maaliskuussa voi vielä joitakin paikkoja tulla auki, mutta maaliskuusta eteenpäin voi jo olla vaikeampaa löytää itselleen kesätyöpaikka. Kesätyöpaikkojen haussa kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä.
Miksi kannattaa mennä kesätöihin?
Työkokemuksen kartuttaminen on tulevaisuuden kannalta tärkeää ja kesätyöt ovat oiva tapa kerryttää kokemusta. Kesätöiden kautta työelämä ja sen pelisäännöt tulevat jo nuorena tutuiksi. Se helpottaa opintojen jälkeen työelämään siirtymistä. Kesätöiden suhteen kannattaa olla avoin kaikenlaisille töille ja kokeilla rohkeasti erilaisia juttuja. Kaikki työkokemus on yhtä arvokasta.
Kesätyön avulla opit tärkeitä asioita niin työelämästä kuin itsestäsikin. Työ itsessään opettaa aina jotakin uutta, ja sen avulla on mahdollista tunnistaa omia vahvuuksiaan sekä oppia millaisissa tehtävissä on hyvä.
Kesätöissä ensimmäistä kertaa?
Kesätyö on monen nuoren ensimmäinen palkkatyö. Ensikertalaisuus saattaa synnyttää monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Se saattaa jännittää ja nostaa pintaan ajatuksen, että pärjäänköhän minä? Kannattaa muistaa, että jokainen meistä on joskus ollut ensikertalainen. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja töitä oppii vain tekemällä.
Työpaikoilla usein ymmärretään, että työelämä ja erilaiset työtehtävät eivät ole vielä kesätyöntekijälle tuttuja. Työnantajan vastuulla on opastaa sinut uusiin työtehtäviisi ja perehdyttää sinut työpaikan toimintaan. Sinulla on aina lupa kysyä neuvoa ja oikeus saada apua, jos joku ohjeistus tai työtehtävä on jäänyt epäselväksi. Työnantajat arvostavat hyvää asennoitumista työhön, yhteistyökykyä, reippautta sekä halua oppia. Näillä pärjää työelämässä jo pitkälle.
Mitä tarvitset kesätyönhakuun?
Kesätyön haku kannattaa aina aloittaa siitä, että päivität tai teet itsellesi ansioluettelon eli CV:n sekä avoimen työhakemuskirjeen tai vaihtoehtoisesti avoimen videohakemuksen. Sähköiselle työnhakemuslomakkeelle voit liittää CV:n liitteeksi ja avoin työhakemuskirje on helppo lähettää sähköpostilla työnantajille. Sen liitteksi tarvitset myös CV:n. Jos tarvitset CV:n tekemisessä tai työhakemuksissa apua, voit aina tulla Ohjaamoon.
Ohjeita työhakemuksen, CV:n ja videohakemuksen tekoon löydät myös täältä: Kuinka haen kesätöihin? - Lappeenranta
Ennen kesätyön haun aloittamista on tärkeä varmistaa, että sinulla on toimiva sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitetta tarvitset sähköisille hakulomakkeille. Jos sähköistä hakemuslomaketta ei ole, työnantaja usein pyytää lähettämään hakemuksen sähköpostilla.
Sähköpostia käytetään päivittäin työelämässä, joten siksi sitä oon hyvä opetella käyttämään. Sähköpostiosoite on myös osa ensivaikutelmaa. Sinun kannattaa luoda osoite, joka perustuu omaan nimeesi eikä sisällä mitään asiattomuuksia, lempinimiä, pelaajakäyttäjätunnuksia tai sisäpiirivitsejä.
Kun saat kesätyöpaikan, tarvitset oma tilinumeron. Tilinumero tarvitaan palkan maksamiseen ja sen tulee olla työntekijän nimissä oleva tili. Kannattaa siis selvittää jo työnhaku vaiheessa, onko sinulla olemassa oma pankkitili ja käydä pankissa sellainen avaamassa ellei ole.
Tilinumero usein pyydetään jo työsopimusta tehdessä. Työnantajat eivät voi maksaa palkkaa kenenkään muun kuin työntekijän omalle, henkilökohtaiselle tilille.
Kesätyöstä saamaasi palkkaa varten tarvitset aina verokortin. Suomessa palkasta pidätetään kaikilta veroa verokortissa määritellyn veroprosentin mukaan.
Kaikki yli 15-vuotiaat saavat verokortin Verohallinnolta postissa. Voit käyttää sitä, kun menet kesätöihin.
Kysy työnantajalta millä tavalla tämä tarvitsee verokortin tiedot. Sinun ei tarvitse antaa alkuperäistä verokorttia työnantajalle.
Jos verokortti on hukassa, niin uuden tilaaminen on onneksi mahdollista. Uuden verokortin saat jonkun seuraavan kanavan kautta:
- OmaVero-verkkopalvelu (vaatii suomalaiset pankkitunnukset),
- puhelimitse numerosta 029 497 000 (puhelu on maksullinen),
- käymällä verotoimistossa, Lappeenrannan toimipiste sijaitsee virastotalossa osoitteessa Villimiehenkatu 2. Virastotalo on keltainen tiilitalo kaupungintalon vieressä. Sisäänkäynti kansalaistorin ovista.
Työelämän pelisäännöt
Kesätyössä opit työelämän pelisääntöjä, mutta alla olevat perusasiat pitäisi olla jo hallussa ennen kesätyön aloitusta.
Ole ajoissa ja noudata työvuoroja. On tärkeää, että tulet työvuoroosi ajoissa ja olet töissä koko sinulle määritetyn vuoron ajan. Töissä ei voi mennä ja tulla miten haluaa.
Esittele itsesi, kun tapaat uusia ihmisiä työpaikalla.
Poissaoloista on aina ilmoitettava työpaikalle.
Töistä ei voi olla pois ilman esihenkilön lupaa. Jos sairastut, soita heti aamulla työpaikallesi. Sairastumiselle ei voi mitään, mutta siitä täytyy aina ilmoittaa esihenkilölle. Esihenkilö kertoo tarkemmin, tarvitsetko lääkärintodistuksen vai voitko olla omalla ilmoituksella sairauslomalla.
Jos sinulla on tiedossa joku ennalta sovittu matka tai muu meno, kannattaa tämä ottaa puheeksi työpaikan kanssa jo ennen kesätyön aloitusta. Silloin on helpompi selvittää, onko sinun mahdollista olla tuo aika pois töistä ja voitko esimerkiksi korvata työpäivät jonain muuna ajankohtana.
Omat asiat hoidetaan taukojen aikana. Töissä keskitytään töihin. Oma puhelin pidetään siis poissa käsistä silloin, kun et ole tauolla.
Työntekijällä on paljon oikeuksia. Varsinkin nuoren työntekijän on hyvä kysyä ja etsiä tietoa omista oikeuksistaan, jottei häntä hyväksikäytetä työsuhteen aikana. Alla tärkeimmät oikeudet, joiden mukaan työnantajan pitää toimia.
Työntekijän oikeus on saada tehdystä työstä työehtosopimuksen mukaista tai muuten kohtuulliseksi katsottua palkkaa. Kesätyö tai muu sesonkityö ei ole peruste huonomman palkan maksamiselle. Huonompaa palkkaa ei voi maksaa myöskään kesätyöntekijän nuoren iän tai työsuhteen pituuden perusteella. Tarkista työsopimuksestasi minkä alan työehtosopimusta kesätyöpaikassasi noudatetaan. Kannattaa tarkistaa myös, että saat alan TES:n mukaista palkkaa. Joillakin aloilla ei ole työehtosopimusta, mutta silloin sinulle tulee maksaa muutoin kohtuullista palkkaa. Suomessa ei kuitenkaan ole laissa määritelty vähimmäispalkkaa. Usein kohtuulliseksi katsottu palkka peruskoulua, lukiota tai ammattikoulua käyvällä nuorella on noin 6-9€/tunti. Palkka koostuu niin sanotusta peruspalkasta sekä erilliskorvauksista, joita ovat erilaiset vuorolisät (ilta-, yö-, lauantai- ja sunnuntai-/pyhätyölisä). Saat palkanmaksun yhteydessä aina palkkalaskelman, josta kannattaa tarkistaa, että palkka on maksettu tehtyjen tuntien mukaan oikein ja, että vuorolisät on maksettu oikein.
Työntekijällä on oikeus saada perehdytys ja selkeät ohjeet työn tekemiseen. Kunnollinen ohjeistus työtehtäviin ja laitteiden käyttöön on todella tärkeää, jotta töiden tekeminen on turvallista sinulle, työkavereillesi ja mahdollisille asiakkaille. Perehdytyksessä työnantajan tulee käydä kanssasi läpi myös ainakin turvallisuuteen liittyvät asiat, poissaolokäytännöt, taukokäytännöt, salassapitovelvollisuus ja millaista vaatetusta työpaikalla tulee käyttää.
Työntekijällä on oikeus turvalliseen ja terveelliseen työympäristöön. Turvalliseen ja terveelliseen työympäristöön kuuluu esimerkiksi se, että saat pitää rauhassa työpäivään kuuluvat tauot. Taukojen pituus ja määrä vaihtelevat sen mukaan, kuinka pitkä työpäiväsi on ja mitä työtehtävää koskevassa työehtosopimuksessa on määritelty.
Työntekijällä on oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun. Työntekijää ei saa syrjiä työpaikalla iän, aseman, sukupuolen, ulkonäön, etnisen taustan, uskonnon tai muiden vastaavien ominaisuuksien vuoksi.
Jos kohtaat ongelmia työpaikallasi yllä mainittujen tai muiden asioiden puitteissa, kannattaa se ottaa asialliseen sävyyn puheeksi työpaikan esihenkilön, oman ohjaajasi tai perehdyttäjäsi kanssa. Asiasta kannattaa jutella myös huoltajiesi tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa.
Neuvoja voi kysyä myös nuorille suunnatusta Kesäduunari-infosta.
Oikeuksien lisäksi työntekijällä on velvollisuuksia, joiden mukaan sinun tulee toimia työpaikallasi.
Työntekijän velvollisuuksiin kuuluu tehdä työ huolellisesti. Työnantaja maksaa sinulle palkkaa eli korvausta työhön käytetystä ajasta, joten työaika on varattu vain työnantajan osoittamien töiden tekemiseen. Työajalla ei voi tehdä omia juttujaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että oma puhelin on hyvää pitää poissa työaikana. Kun teet työsi huolellisesti, saat takuu varmasti lisää töitä myöhemmin.
Työntekijänä sinulla on velvollisuus noudattaa sovittuja työaikoja ja ohjeita. Työpaikalla ollaan ajoissa, kun vuoro alkaa eikä töistä lähdetä ennen työajan päättymistä, ellei asiasta ole erikseen sovittu työnantajan kanssa. Ohjeita noudattamalla varmistat, että työympäristö säilyy turvallisena sekä sinulle että muille.
Työntekijällä on velvollisuus toimia työnantajan edun mukaisesti. Työnantajan edun mukainen toiminta on esimerkiksi sitä, että työntekijä käyttää materiaaleja ohjeistusten mukaan eikä liikaa. Työnantajan edun mukaisesti toimiva työntekijä ei myöskään hauku työnantajaa julkisesti
Työntekijän velvollisuus on noudattaa salassapitovelvollisuutta. Salassapitovelvollisuutta tulee noudattaa tiukasti. Se tarkoittaa, että vaikkapa kaupan tai kahvilan kassatyöntekijä ei saa ulkopuoliselle kertoa, ketä on käynyt asiakkaana tai kuinka paljon myyntiä on päivän aikana tullut. Yleensä yrityksen käyttämistä järjestelmistä tai laitteista ei saa myöskään jakaa tietoa työpaikan ulkopuolella. Salassapidettävät asiat käydään perehdytyksessä läpi.