1. Päätä liikeideasi
Yrittäjänä olet itse vastuussa tuloistasi ja sinulla on vapaus työskennellä vain itsellesi. Tästä syystä on hyvä pohtia yrityksesi liikeideaa huolellisesti. Mitä tuotetta tai palvelua haluat myydä? Kenelle aiot myydä sitä? Miten myynti tapahtuu? Vai haluatko mieluummin ostaa olemassa olevan yrityksen?
2. Tee liiketoimintasuunnitelma
Liiketoimintasuunnitelma on asiakirja, jossa kuvataan tulevan yritystoimintasi tuottavuutta. Se on kirjallinen suunnitelma siitä, miten liikeideasi toteutetaan käytännössä: yrittäjyystaidot, työhistoria yrittäjänä, liikeidea, markkinointi jne.
Käytännössä suunnitelmassa kuvataan yrityksen toimintaympäristö, toimintakäytännöt ja tavoitteet. Liiketoimintasuunnitelma on yksityiskohtainen kuvaus, johon sisältyy tulosbudjetti ja rahoituslaskelma. Suunnitelman laadintaan on useita malleja ja pohjia, ja saatavilla on myös ulkopuolista tukea. Liiketoimintasuunnitelman avulla voit huomattavasti helpommin kuvata ideaasi rahoittajille, viranomaisille ja muille tahoille. Valitessasi yrityksesi nimeä voit tarkistaa, mitkä nimet ovat jo käytössä, osoitteesta www.ytj.fi.
3. Valitse kirjanpitäjä ja vakuutusyhtiö
Valitse kirjanpitäjä ja tarvittaessa tilintarkastaja. Hyvä tilitoimisto voi myös auttaa sinua suunnittelussa ja perustamistoimenpiteissä. Tarkista, mitä vakuutuksia tarvitset. Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöihin ja kysyä sieltä neuvoa.
4. Rahoituksen järjestäminen
Rahoituksen järjestämiseen on kaksi pääasiallista vaihtoehtoa, jotka eivät sulje toisiaan pois: oma rahoitus ja ulkopuolinen rahoitus. Selvitä yrityksesi rahoitusmahdollisuudet.
5. Valitse haluamasi yhtiömuoto
Haluatko toimia yksin vai liikekumppanin kanssa? Miten suuren liiketoimintariskin olet valmis ottamaan henkilökohtaisesti? Yritykseen liittyviä riskejä, hyötyjä ja vastuita on mahdollista jakaa monella eri tavalla. Voit vaikuttaa tähän jo valitessasi yrityksesi yhtiömuotoa.
Liiketoimintaa voi harjoittaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana, henkilöyhtiönä, yhden tai useamman luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön perustamana osakeyhtiönä tai osuuskuntana.
6. Tarkista yritystoimintaan tarvittavat luvat
Tietyillä liiketoiminnan aloilla tarvitaan toimilupia. Selvitä tarvitaanko harjoittamaasi toimintaan Suomessa erityisiä lupia ja onko yrityksesi oikeutettu kehitys- tai rahoitustukeen.
7. Täytä rekisteröintiasiakirjat
Täytä perustamispakettiin kuuluvat asiakirjat yritystäsi varten. Muista esimerkiksi ilmoittaa yrityksesi tiedot Verohallinnon rekistereihin ennen liiketoiminnan aloittamista.
8. Käy pankissa avaamassa pankkitili
Mene pankkiin ja avaa yritystili täyttämiesi rekisteröintiasiakirjojen avulla. Jos olet perustamassa osakeyhtiötä ja haluat nimetä osakkeet, talleta pääoma avaamallesi tilille. Osakeyhtiön voi perustaa myös ilman vähimmäispääomaa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sivuilla.
9. Rekisteröi yrityksesi
Lähetä tarvittavat rekisteröintiasiakirjat Patentti- ja rekisterihallitukselle. Maksa rekisteröintimaksu Patentti- ja rekisterihallitukselle, jotta saat uudelle yrityksellesi y-tunnuksen.
10. Aloita yritystoiminta
Viimeistään nyt voit alkaa etsiä sopivia toimitiloja yrityksellesi.