Suosikit

Pötry Mauno Olavi

Syntynyt 17.1.1946 Lappeenrannassa
Kuollut 11.4.1996 Lappeenrannassa
Kansakoulu
Tapaturmaeläkkeellä vuodesta 1963
Näytelmäkirjailija, teatterikriitikko
Kymen läänin taidepalkinto 1975
Lappeenrannan kaupungin taidepalkinto 1977

Mauno-Olavi Pötry vammautui vaikeasti rakennustyömaaonnettomuudessa Helsingissä 1963. Halvaantumisensa jälkeen hän sairastui myöhemmin sokeritautiin, luuhaurastumiseen ja syöpään.

"Kuolema jahtasi Mauno-Olavi Pötryä monin tavoin, mutta elämänuskoaan, -haluaan, sitkeyttään ja huumorintajuaan hän ei menettänyt missään vaiheessa ja osoitti muun muassa 80-luvun lopussa aloittamallaan veneilyharrastuksella, että pyörätuoliin sidottunakin voi harrastaa täysipainoisesti vaikeita asioita. Hänen veneensä oli suunniteltu ja rakennettu nimenomaan vammaisen hallittavaksi", kirjoittaa Kari Hämäläinen Mauno-Olavi Pötryn muistokirjoituksessa Kaakkois- Suomen Sanomissa (14.4.1996).

"Peräänantamattomuutensa hän osoitti myös luovassa työssään. Kirjoittaessaan hän käytti osittain toimintakuntoisena säilynyttä toista kättään, mutta kehitti myös suutikkumenetelmän, jolla pystyi kirjoittamaan makuulta", Kari Hämäläinen jatkaa.

Mauno-Olavi Pötryn esikoisnäytelmä, maaltapakoa tavallisen ihmisen näkökulmasta käsittelevä Muuttolintu (1974) sai paljon huomiota sekä tunnustuksen kotimaisena kantaesityksenä Tampereen teatterikesässä. 1975 se esitettiin myös televisiossa. Yleisö- ja arvostelumenestys oli myös Pötryn niin ikään 1974 Imatralla kantaesityksensä saanut Hymyilevä potilas, satiirinen farssi, joka nähtiin myös Tampereen teatterikesässä, Kuusankoskella, Hämeenlinnassa, Keravalla, Joensuussa ja Kokkolassa. 80-luvulla Pötry voitti Jyväskylän kaupunginteatterin näytelmänkirjoituskilpailun.

Näytelmien kirjoittamisen lisäksi Pötry toimi toistakymmentä vuotta aktiivisena teatterikriitikkona ja lehtiavustajana sekä oli innostuneesti mukana Kymen läänin kirjallisuustyössä pitämällä alustuksia, runoiltoja ja vetämällä vammaisten näytelmäpiiriä.

Tuotanto

Muuttolintu
1974. Näytelmä. Imatran teatteri.

Hymyilevä potilas
1974. Näytelmä. Imatran teatteri.

Työstä ja taistelusta
1975. Näytelmä. Lappeenrannan kaupunginteatteri.

Dostojevskiläistä puhetta
1983. Näytelmä. Lappeenrannan kaupunginteatteri.

Herra ministeri taiteilijan kammiossa
1993. Monologi, kirjoitettu näyttelijä Aarre Heinoselle. Lappeenrannan kaupunginteatteri.