Urheiluyläkoulu
Urheiluyläkoulussa tavoitteellisesti urheileva nuori saa ohjausta elämäntaitojensa kehittämiseen sekä valmiuksia opintojen ja urheilun vaativampaan yhdistämiseen..
Urheiluyläkoulutoiminnan tavoitteena on oppilaitosten, seurojen ja urheiluakatemian suunnitelmallisella yhteistyöllä mahdollistaa noin 20 tunnin viikoittainen liikkumisen, harjoittelun ja urheilun kokonaismäärä. Urheiluyläkoulut mahdollistavat tästä kokonaismäärästä noin 10 tuntia liikuntaa ja harjoittelua kouluviikon yhteydessä urheiluseurojen ja urheiluakatemian kanssa tiiviissä yhteistyössä. Urheiluyläkoulujen toimintaa ohjaavat urheilijaksi kasvamisen sisältösuositukset.
Urheiluyläkoulujen koordinoinnista vastaa Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön urheiluakatemiaohjelma. Toiminnan arvioinnista vastaa Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU.
Yläkouluaika on tärkeä vaihe urheilijan polulla: Nuori kasvaa urheilun harrastajasta tavoitteelliseksi urheilijaksi. Innostus syvenee intohimoksi, monipuolisista liikuntataidoista jalostuvat vahvat lajitaidot, hyvä harjoitettavuus tarkentuu systemaattiseksi harjoitteluksi ja urheilulliset elämäntavat luovat edellytykset terveeksi urheilijaksi kasvulle.
Urheiluyläkoulu on urheilusta innostuneelle lapselle erinomainen mahdollisuus yhdistää koulunkäynti ja urheilu. Urheiluyläkouluissa rakennetaan nuoren urheilijan hyvää päivää ja opetetaan nuoria mm. itsenäiseen työskentelyyn, vastuun ottamiseen ja arjen aikatauluttamiseen. Tämä onnistuu usean eri toimijan yhteistyöllä: mukana ovat koulut ja opettajat sekä lajiliitot, seurat ja urheiluakatemiat. Jos siis olet urheilusta innostunut 6.-luokkalainen tai hänen vanhempansa katso lisätietoa urheiluyläkouluista Olympiakomitean sivuilta (siirtyy toiselle sivulle)
Urheiluyläkouluun hakeudutaan valtakunnallisen soveltuvuuskokeen kautta, joka mittaa keskeisiä taitoja ja ominaisuuksia.
www.soveltuvuuskoe.fi
Urheiluyläkoulussa saat:
• Urheilua tukevan innostavan ilmapiirin
• 10 h laadukasta liikuntaa ja urheilua kouluviikkoon n. klo 8-16 välisenä aikana koulupäivän yhteydessä
• Mahdollisuuden yhdistää koulun ja urheilun toimivasti
• Seurojen ohjaamat laji- ja yleisharjoitukset koulupäivän yhteydessä
Yläkouluiässä
• Nuoren fyysinen ja psyykkinen kehitys on voimakkaimmillaan
• Laadukas harjoittelukokonaisuus ja urheilulliset elämäntavat pitävät mielen virkeänä ja mahdollistavat kehittymisen terveenä urheilijana
• Urheilu ja liikuntaharrastukset tukevat tutkitusti oppimista
• Luodaan tärkeä perusta myöhäisemmän vaiheen vaativampaa harjoittelua varten
• Harjoittelun määrä lisääntyy nousujohteisesti
• Nuori urheilija oivaltaa omatoimisen harjoittelun merkityksen kehittymiselle
Seuraa ja käytä somessa tunnisteita #urheiluyläkoulu #kaksoisura