Katu- ja ympäristösuunnittelu
Katusuunnittelu
Katujen suunnittelusta on säädetty maankäyttö- ja rakennuslain pykälissä MRL 85§ ja 41§. Katualueiden suunnittelu aloitetaan jo kaavoituksen yhteydessä. Laadittu katusuunnitelma hyväksytään Elinvoima ja kaupunkikehityksen lautakunnassa. Ennen lautakuntahyväksyntää katusuunnitelmaluonnokset esitellään tai postitetaan vaikutusalueen kuntalaisille kommentointia varten (nk. mielipidekysely). Merkittävimmistä kohteista pidetään asukastilaisuus. Mielipidekyselyn jälkeen katusuunnitelma asetetaan 14 vuorokauden ajaksi nähtäville muistutuksia varten. Katusuunnitelma on nähtävillä kaupungintalon Winkissä ja kaupungin virallisilla internet-sivuilla. Muistutusten tulee olla toimitettu kunnalle ennen nähtävillä oloajan päättymistä. Muistutukset käsitellään ja katusuunnitelma viedään lautakunnan hyväksyttäväksi.
Katusuunnitelmassa tulee esittää katualueen käyttäminen eri tarkoituksiin kaikki kulkumuodot huomioiden sekä kadun sopeutuminen ympäristöön ja vaikutukset ympäristökuvaan. Katusuunnitelmasta tulee käydä ilmi kadun liikennejärjestelyt, kuivatus ja sadevesien johtaminen, kadun korkeusasema ja päällysmateriaali sekä tarvittaessa istutukset ja pysyväisluonteiset rakennelmat ja laitteet.
Katusuunnitelman ohessa laaditaan erillinen liikenteenohjaussuunnitelma, jossa esitetään tarvittavat liikennemerkit, tiemerkinnät ja viitoitusratkaisut. Tarvittaessa tehdään myös erillinen liikennevalosuunnitelma. Kadun ja sen viheralueiden hoidon ja kunnossapidon tarpeet otetaan suunnittelussa myös huomioon.
Puisto- ja viheraluesuunnittelu
Puisto- ja ympäristösuunnittelulla luodaan viihtyisiä, turvallisia ja monipuolisia viheralueita kaupunkimme alueelle. Tavoitteenamme on suunnitella ja toteuttaa viheralueita, joista kaikki kaupunkilaiset voivat nauttia. Suunnittelussa huomioidaan kunkin alueen ympäristön ja luonnon erityispiirteet.
Viheralueiden ja puistojen suunnittelun ja kehittämisen lähtökohtana on usein asukkaiden tekemät ehdotukset. Asukkaiden näkemykset ja toiveet halutaan ottaa mahdollisimman hyvin huomioon laadittavissa suunnitelmissa ja suunnitteluprojektien yhteydessä mielipiteitä kerätään asukaskyselyjen tai -tilaisuuksien avulla.
Ympäristösuunnittelussa huomioidaan kestävä kehitys säästämällä olemassa olevaa kasvillisuusalueita ja puustoa, minimoimalla ylijäämämaiden muodostumista ja hyödyntämällä rakentamisessa mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. Puisto- ja ympäristösuunnittelun avulla edistetään ja tuetaan luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä. Vuodesta 2019 alkaen Lappeenranta on määrätietoisesti kehittänyt ja laajentanut kaupunkiympäristön niittyverkostoa.
Lappeenranta on tunnettu kaupungin vehreydestä ja lehmuksista. Lehmusten kaupunkiin on laadittu oma kaupunkipuulinjaus, jonka ohjeilla huomioidaan arvokkaat kaupunkipuut muun muassa suunnitteluprojektien yhteydessä.
Taajamametsiin liittyvistä asioista vastaa Lappeenrannan kaupungin maaomaisuudenhallinta.
Liikuntapaikkoihin liittyvistä asioista vastaa Liikuntatoimi.
Suunnittelussa olevia katu- ja puistokohteita mm.
- Kasarmikatu
- Sammontaloon liittyvät kohteet, kuten Peltomaankatu, liikennejärjestelyt, hulevesiverkoston kapasiteetin parantaminen
- Mattilantie
- Kimolaisenkuja
- Satamatie (turvalaitteet, verkostomuutokset)
- Rapasaarenpuisto
Yhteystiedot
Tuotantopäällikkö
Suunnittelu ja rakennuttaminen
Kaupunginpuutarhuri
Viheralueiden suunnittelu
Ympäristösuunnittelija
Viheralueiden suunnittelu