Järjestyssäännöt
Kimpisen toimipisteen järjestyssäännöt
Järjestyssääntöjen tarkoitus
Järjestyssääntöjen tarkoitus on turvata kouluyhteisön jäsenille hyvät opiskelu- ja työolosuhteet sekä taata jokaiselle työrauha, viihtyvyys, turvallisuus ja opiskelun esteetön sujuminen.
1 § Järjestyssääntöjen soveltamisalue
Järjestyssäännöt ovat voimassa koulukiinteistön alueella sekä myös muualla kaikissa koulun järjestämissä tilaisuuksissa, tapahtumissa ja opintomatkoilla. Järjestyssäännöt koskevat sekä opiskelijoita että opettajia.
2 § Työrauha ja käyttäytyminen
Jokaisen tulee käyttäytyä asiallisesti, hyviä käytöstapoja noudattaen ja jokaista ihmistä kunnioittaen. Kaikenlainen kiusaaminen, syrjiminen, häirintä ja väkivalta on kielletty.
3 § Häiriötön työ- ja oppimisympäristö
Saavu oppitunnille ajoissa. Jos myöhästyt, opettajalla on oikeus olla päästämättä sinua oppitunnille. Jätä ulkovaatteet ja lakki lokeroosi tai naulakkoon. Opettajilla on oikeus tarvittaessa kieltää juomien juonti tilannekohtaisesti. Jokaisen omalla vastuulla on pitää paikat siistinä ja hoitaa tölkit, mukit ja pullot roskiin tai abien keräysastioihin. Niitä ei saa jättää lojumaan luokkiin tai käytäviin. Juomia ei kuitenkaan saa juoda kemian/fysiikan luokissa.
Matkapuhelinta saa käyttää oppitunnilla ja kokeessa vain opettajan luvalla. Sähköisten viestimien/välineiden luvaton käyttö kokeessa tulkitaan vilpiksi. Lukiolaiselta edellytetään rehellisyyttä: vilpistä, plagioinnista tai lunttauksesta rangaistaan lukiolain perusteella.
Portaikossa istuminen on sallittua vain pääportaikon vesitornin puoleisissa osissa.
4 § Ruokailu
Ruokailutilanteissa käyttäydytään asiallisesti ja noudatetaan hyviä ruokailutapoja. Jätä ulkovaatteet ja lakki lokeroosi tai naulakkoon. Noudata ruokailuaikoja.
5 § Siisteys ja turvallisuus
Jokainen on velvollinen pitämään koulun tilat ja ympäristö siistinä ja turvallisena sekä viemään roskat roskikseen. Jätteet lajitellaan ohjeiden mukaisesti ja toiminnassa toteutetaan kestävän kehityksen periaatteita. Pysäköi polkupyörät ja muut ajoneuvot niille osoitetuille paikoille. Noudata erityistä varovaisuutta liikkuessasi parkkialueilla. Vahingonvaarasta tai tapaturmasta on välittömästi ilmoitettava lähimmälle henkilökunnan jäsenelle. Oppilaitoksen ja muiden oppimisympäristöjen työturvallisuus- ja muita turvallisuusohjeita tulee noudattaa.
6 § Koulun omaisuuden käyttö
Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Omaisuuden vahingoittamisesta tai katoamisesta voidaan vaatia vahingonkorvausta vahingonkorvauslain mukaan. Rikki olevasta koulun omaisuudesta tulee ilmoittaa ensi tilassa opettajalle. Koululta saadusta tietokoneesta vastataan, kuten käyttösopimuksessa on mainittu.
7 § Tupakoiminen ja päihteet
Tupakointi, tupakankaltaisten (esimerkiksi sähkötupakka) tuotteiden ja nuuskan käyttö, päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen koulussa ja sen alueella on kielletty. Kielto koskee myös kaikkia koulun järjestämiä tilaisuuksia, opintomatkoja ja tapahtumia.
8 § Järjestyssääntöjen rikkominen
Näiden järjestyssääntöjen rikkomisesta tai koulun henkilökunnan antamien ohjeiden vastaisesti toimimisesta voi seuraamuksena opiskelijalle olla lukiolain mukaisia kurinpitotoimia. Näitä ovat esimerkiksi poistaminen opetustilasta, kirjallinen varoitus, opetuksen epääminen enintään kolmen työpäivän ajaksi tai määräaikainen erottaminen.
Lyseon toimipisteen järjestyssäännöt
1. Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltamisalue
Järjestyssääntöjen tarkoituksena on lukiolain 21 §:n mukaisesti edistää lukion sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.
Järjestyssääntöjä noudatetaan lukiossa, sen piha-alueella kouluaikana ja lukion järjestämissä tilaisuuksissa. Lisäksi järjestyssääntöjä noudatetaan lukion ulkopuolella tapahtuvassa lukuvuosisuunnitelman mukaisessa opetuksessa (retket, leirikoulut, museokäynnit, urheilukilpailut yms.)
Lukiossa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi mm. järjestyslain (612/2003), tupakoinnin vähentämistoimenpiteistä annetun lain (603/1976) ja vahingonkorvauslain (412/1974) säädöksiä.
2. Sisäinen järjestys
Opiskelijoiden on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti, hyviä tapoja ja koulun järjestyssääntöjä noudattaen sekä käsiteltävä huolellisesti koulun omaisuutta. Jokaisella on oikeus työrauhaan.
Sopimatonta käyttäytymistä on vilppi tai sen yritys, opetuksen häiritseminen, metelöinti ja epäasiallinen kielenkäyttö, siivottomuus ja koulun omaisuuden turmeleminen.
Menestyksekäs opiskelu edellyttää opettajan ohjeistamia opiskeluvälineitä. Opiskelijat voivat oleskella sisällä välituntien aikana.
Ruokailussa käyttäydytään siististi ja liikutaan rauhallisesti. Jokainen ruokailija nostaa käyttämänsä tuolin paikoilleen ruokailunsa päätteeksi.
Tupakointi ja päihdyttävien aineiden käyttö on kielletty lukion tiloissa, koulun alueella ja välittömässä läheisyydessä sekä lukion tilaisuuksissa.
Polkupyörät ja muut liikennevälineet säilytetään niille varatuilla paikoilla. Koulun alueella ei saa liikkua polkupyörillä tai mopoilla.
Opiskelua häiritseviä laitteita ei pidä käyttää oppitunnin aikana.
Opiskelijalle voidaan pätevästä ja hyväksyttävästä syystä myöntää lupa poissaoloon koulusta. Luvan myöntämisessä noudatetaan asiasta annettuja säädöksiä ja määräyksiä.
Opiskelija on velvollinen osallistumaan opetukseen. Poissaoloista on esitettävä hyväksyttävä selvitys, esimerkiksi lääkärin- tai terveydenhoitajan todistus tai huoltajan selvitys.
3. Turvallisuus ja viihtyvyys
Vaarallisten ja toisten vahingoittamiseen soveltuvien esineiden tuominen kouluun on kielletty.
Opettajalla on oikeus ottaa haltuunsa opiskelijalta kielletty esine tai aine ja oikeus tarkastaa opiskelijan tavarat, säilytystilat sekä päällisin puolin hänen vaatteensa, sellaisen esineen tai aineen haltuun ottamiseksi, jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta.
Opiskelija on velvollinen korvaamaan tahallaan tai tuottamuksesta koulun tai toisen henkilön omaisuudelle aiheuttamansa vahingon. Rahan ja arvoesineiden tuominen kouluun on opiskelijan omalla vastuulla. Koulu ei vastaa kadonneesta omaisuudesta.
Jokaisella on oikeus turvalliseen työympäristöön. Kiusaaminen, henkinen ja ruumiillinen väkivalta ja toisten kouluyhteisön jäsenten häirintä on kielletty.
4. Koulutapaturmat ja sairastuminen
Koulutapaturman tai sairauskohtauksen tms. sattuessa koulun henkilökunta kutsuu paikalle tarvittavan apuhenkilöstön. Tarvittaessa opiskelija saatetaan lähimmälle terveysasemalle.
5. Muut määräykset
Koulussa tapahtuvassa poliittisessa toiminnassa noudatetaan kasvatus- ja opetusviranomaisten antamia ohjeita.
Rahan kerääminen ja myyntitoiminta koulussa on sallittu vain rehtorin luvalla.
Rehtori myöntää luvan koulun tilojen käyttöön opiskelijoiden vapaa-ajan harrastuksia varten.
Opiskelijoiden tulee tarvittaessa auttaa koulun henkilökuntaa kaluston ja opetusvälineiden siirrossa sekä roskien keruussa.
Toisen omaisuutta ei käytetä luvatta.
6. Järjestyksen valvonta ja seuraamukset
Järjestyssääntöjen noudattamista valvovat kouluyhteisössä työskentelevät henkilöt.
Rangaistuksia määrättäessä tai muista toimenpiteistä päätettäessä noudatetaan lukiolain säädöksiä.
Lukion opiskelijan ojentamistoimenpiteitä ovat opiskelijan poistaminen luokasta tai muusta opetustilasta sekä lukion järjestämästä tilaisuudesta oppitunnin tai tapahtuman jäljellä olevaksi ajaksi. Opiskelijalta voidaan tarvittaessa myös evätä osallistuminen työpäivän jäljellä oleville oppitunneille.
Lukion opiskelijan kurinpidollisia rangaistuksia ovat kirjallinen varoitus ja lukiosta erottaminen.