Saimaa Sinfoniettan kevät starttaa mahtipontisesti Sibeliuksella
Lappeenrannan kaupunginorkesterin ja Mikkelin kaupunginorkesterin yhteinen kokoonpano Saimaa Sinfonietta esiintyy Lappeenranta-salissa perjantaina 7.2. klo 19.
Konsertti kantaa nimenään Suomen kansallissäveltäjän Jean Sibeliuksen viidettä sinfoniaa, jota on kuultu Saimaan tällä puolen vain harvoin. Lisäksi ohjelmassa on Felix Mendelssohnin Ruy Blas -alkusoitto op. 95 sekä Max Bruchin Viulukonsertto nro 1 g-molli op. 26.
Konsertin solistina viulua soittaa Jyrki Lasonpalo, joka toimii myös Mikkelin kaupunginorkesterin konserttimestarina. Hän on pitkän linjan viulutaituri, joka on mm. soittanut Tapiola Sinfoniettassa ensiviulua sekä toiminut Sinfonia Lahden ja ja Turun Filharmonisen orkesterin konserttimestarina. Lasonpalo täytti tammikuussa 60 vuotta, joten konsertissa on mukana myös syntymäpäiväjuhlan tuntua.
– Ohjelmisto on kerrassaan mahtava. Sibeliuksen viidennen universaali sävelkieli lukeutuu omiin suosikkeihini säveltäjän tuotannosta, jos niitä ylipäänsä voi paremmuusjärjestykseen laittaa. Bruchin viulukonsertto, jonka solistina soitan, on todellinen klassikko teos, ja Mendelssohnin sävellykset ovat yleisön rakastamia, Lasonpalo hehkuttaa.
Orkesteria johtaa Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestari Erkki Lasonpalo, joka on myös Jyrki Lasonpalon poika. Saimaa Sinfonietta esiintyy Lappeenrannan lisäksi Mikkelin konsertti- ja tapahtumatalo Mikaelissa torstaina 6.2.
Saimaa Sinfonietta – Sibeliuksen viides
Perjantaina 7.2.2025 Lappeenranta-sali klo 19
Ohjelma
Felix Mendelssohn: Ruy Blas -alkusoitto op. 95
Max Bruch: Viulukonsertto nro 1 g-molli op. 26
Jean Sibelius: Sinfonia nro 5 op. 82
Säveltäjä ja kapellimestari Felix Mendelssohn (1809–1847) toimi lyhyen elämänsä ajan aktiivisena musiikkialan vaikuttajana. Häntä on usein pidetty Mozartin kaltaisena ihmenerona, joka sävelsi suuren yleisön rakastamia teoksia. Ruy Blas -alkusoitto op. 95 on vuodelta 1839. Mendelssohn sävelsi teoksen Victor Hugon samannimisen näytelmään, vaikka pitkin tekstiä surkeana. Näytelmä sijoittuu vuoden 1699 Madridiin kuningas Kaarlen II hallituskaudelle ja se kritisoi hovin vanhoillista hallintoa. Näytelmän teemojen mukaisesti alkusoitossa on levottomuutta, kuohuvaa kerrontaa ja voimakkaita tunteenpurkauksia.
Säveltäjä ja kapellimestari Max Bruch (1838–1920) työskenteli useissa saksalaisissa kaupungeissa. Vuosina 1864–1867 Bruch sävelsi ensimmäisen viulukonserttonsa, mutta sen ensiesitys ei tyydyttänyt säveltäjää, joten uudistettu versio kantaesitettiin vuonna 1868. Uudistetusta konsertosta tuli menestys, jota mm. aikakauden suuriin viuluguruihin kuulunut Leopold Auer kutsui ”taiteelliseksi itsenäisyysjulistukseksi”. Musiikillisesti konsertto on rikasta ja täynnä romanttisen ajan hehkua. Konsertto on yhä edelleen Bruchin soitetuimpia teoksia.
Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius (1865–1957) on kansainvälisesti tunnetuin ja esitetyin suomalainen säveltäjä. Kolmiosainen sinfonia nro 5 Es-duuri op. 82 valmistui vuonna 1919. Ajanjakso oli levoton ja traumaattinen: muutaman vuoden sisään oli käyty ensimmäinen maailmansota sekä Suomen itsenäistymistä seurannut sisällissota. Tästä huolimatta sinfonia on yleisilmeeltään valoisan luonnonläheinen, raukea ja pastoriaalinen. Säveltäjän päiväkirjamerkinnöistä on nähtävillä, että viidennen sinfonian sävellyksen alkuvaihe oli suoranaista hurmiota. Sinfonian ensimmäinen versio esitettiin säveltäjän 50-vuotispäivänä Helsingissä 8.12.1915.