Työkokeilu
Työkokeilu voi sopia sinulle, jos pohdit omaa alaa tai haluat selvittää, sopiiko jokin ala sinulle. Työkokeilu on vaihtoehto myös silloin, kun olet ollut pitkään poissa työelämästä. Työkokeilussa osallistut työpaikalla yleisesti tehtäviin töihin. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä siitä tule kustannuksia työnantajalle.
Sovit työkokeilun kestosta ja työajoista yhdessä alueesi työvoimaviranomaisen ja työnantajan kanssa. Työkokeilu voi kestää enintään kuusi kuukautta.
Saat työkokeilun aikana samaa työttömyysturvaa kuin työttömänä. Jos olet sopinut työkokeilusta työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa, voit saada työttömyysturvan korotettuna. Korotusosan maksamisesta päättää työttömyysetuuden maksaja eli työttömyyskassa tai Kela.
Jos työkokeiluun osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. Jos et saa kulukorvausta työttömyysetuuden maksajalta eli työttömyyskassalta tai Kelalta, työvoimaviranomainen voi maksaa harkinnanvaraista kulukorvausta.
Ehdot ja kriteerit
Voit osallistua työkokeiluun, jos
- olet ilmoittautunut työnhakijaksi
- työkokeilusta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi
- työvoimaviranomainen arvioi, että työkokeilu on paras keino tukea työllistymistäsi.
Sovitte työvoimaviranomaisen kanssa työllistymissuunnitelmassasi, hankitko työkokeilupaikan itse vai tarvitsetko apua paikan löytämiseen.
Työkokeilun järjestäjä voi olla yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja, kunta, kuntayhtymä, muu yhteisö, säätiö tai valtion virasto tai laitos. Yksityishenkilö ei voi toimia työkokeilun järjestäjänä. Et voi mennä työkokeiluun sellaiseen työpaikkaan, johon olet jo työsuhteessa.
Toimintaohje
Ota yhteys alueesi työvoimaviranomaiseen ja kysy, onko sinun mahdollista osallistua työkokeiluun.
Maksullisuuden tiedot
Palvelu on ilmainen.