Suosikit
Palvelu

Rakennuslupa

Rakennuslupa tarvitaan rakennuksen rakentamiseen, merkittävään korjaus- ja muutostyöhön, rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen taikka rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muuttamiseen.

Toimenpidelupaa tarvitaan sellaisen rakennelman tai laitoksen, jota ei ole pidettävä rakennuksena, pystyttämiseen tai sijoittamiseen taikka rakennuksen ulkoasun tai tilajärjestelyn muuttamiseen

Ehdot ja kriteerit

Lupa myönnetään, mikäli kaikki sen edellytykset täyttyvät. Mikäli hanke poikkeaa säännöksistä tai määräyksistä, se saattaa tarvita poikkeamisluvan ennen rakentamisluvan myöntämistä.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat luvat kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.

Toimintaohje

Rakentamisen lupia haetaan pääsääntöisesti sähköisen hakemuksen kautta. Luvan hakemiseksi tarvittavat asiakirjat vaihtelevat hieman rakennushankkeesta riippuen. Ota siis yhteyttä rakennusvalvontaan luvan hakemiseen tarvittavien asiakirjojen selvittämiseksi.

Rakentamislupaa haetaan kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta, joka antaa asiassa myös neuvontaa.

Rakentamislupaa voi hakea rakennuspaikan haltija, joka voi olla omistaja, omistajan valtuuttama tai rakennuspaikkaa vuokra- tai muun sopimuksen perusteella hallitseva henkilö.

Rakentamislupahakemuksen vireille tulosta on pääsääntöisesti ilmoitettava naapureille. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla. Ilmoitus naapureille voidaan jättää tekemättä silloin, kun hanke on vähäinen tai hankkeen vaikutus ei ole naapurin kannalta olennaista. Naapurikuulemisen tarpeen arvioi rakennusvalvontaviranomainen.

Maksullisuuden tiedot

Palvelu on maksullinen.

Määräaika

Rakennuslupa tulee hakea ja saada ennen rakennustöiden aloittamista.

Käsittelyaika

Lupien käsittelyaika on keskimäärin 30 työpäivää.

Voimassaoloaika

Rakennustyöt tulee aloittaa kolmessa vuodessa ja saattaa loppuun viidessä vuodessa luvan lainvoimaiseksi tulosta. Toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus ovat voimassa vain kolme vuotta. Jatkoaikaa voi hakea luvan voimassa ollessa. Jatkoaikaa myönnetään enintään kolme vuotta kerralla. Aloittamiseen ei voi saada siirtoa kuin kerran ja enintään kaksi vuotta.

Palvelun tausta ja lainsäädäntö

Asuinrakennusten rakentamiseen sekä tietyt raja-arvot ylittävään muuhun rakentamiseen tarvitaan rakentamislupa tai muu viranomaisen hyväksyntä. Myös esimerkiksi rakennuksen laajennus sekä merkittävät korjaus- ja muutostyöt tai käyttötarkoituksen muutos edellyttävät rakentamislupaa. Vähäisistä rakennushankkeista voidaan hakea toimenpidelupa tai tehdä hankkeesta ilmoitus kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Asiasta säädetään rakentamislaissa. Kunta voi myös rakennusjärjestyksessään määritellä, milloin rakentamistoimenpiteisiin tarvitaan lupa tai ilmoitus.

Alueidenkäyttölaissa on säädetty rakentamisen luvanvaraisuuden ja luvan myöntämisen edellytysten lisäksi lupahakemusasiakirjoista ja rakennustyön suorittamisesta. Rakennustyölle täytyy nimetä ammattitaitoinen pääsuunnittelija sekä päävastuullinen toteuttaja.

Alueidenkäyttölaki

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990132

Rakentamislaki

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2023/20230751