Neuvonta ja tuki muutos- ja irtisanomistilanteissa
Työvoimaviranomainen antaa työntekijälle ja työnantajalle neuvontaa ja tukea työsuhteen muutos- ja irtisanomistilanteisiin.
Työvoimaviranomainen auttaa lomautettuja ja irtisanottavia työntekijöitä uudelleen työllistymisessä tai kouluttautumisessa yhteistyössä työnantajan edustajien ja henkilöstön tai sen edustajien kanssa.
Neuvonta ja tuki työntekijälle
Saat neuvontaa ja tukea työvoimaviranomaiselta työnhakuun, uudelleen työllistymiseen ja ammatillisen osaamisen parantamiseen.
Tuotannollisin tai taloudellisin perustein irtisanotut työntekijät saavat tukea uudelleen työllistymiseen jo irtisanomisaikana. Irtisanottuna sinulla on oikeus palkalliseen vapaaseen, kun laadit työllistymissuunnitelmaa tai osallistut suunnitelmassa sovittuun työvoimakoulutukseen, työnhakuun tai uudelleensijoittumisvalmennukseen.
Neuvonta ja tuki työnantajalle
Työvoimaviranomainen antaa työnantajille neuvontaa toiminnan sopeuttamistilanteissa. Useimmiten tilanteet tarkoittavat henkilöstöön kohdistuvia toimia kuten osa-aikaistamisia, lomauttamisia tai irtisanomisia.
Työnantajalla on työsuhteen muutostilanteessa velvollisuuksia, jotka riippuvat työntekijöiden lukumäärästä sekä siitä, montako henkilöä joudutaan irtisanomaan tai lomauttamaan.
Työnantaja on velvollinen ilmoittamaan irtisanomisista työvoimaviranomaisille, jos irtisanomiset koskevat vähintään kymmentä työntekijää. Tällaisessa muutostilanteessa työnantajan pitää laatia työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma, jossa kerrotaan, miten irtisanottujen työnhakua ja koulutusta tuetaan.
Lisäksi työnantajan on tiedotettava yli 55-vuotiaiden irtisanottavien laajennetusta muutosturvasta.
Ehdot ja kriteerit
Työntekijälle
Jos sinut irtisanotaan työstäsi ja tarvitset henkilökohtaista ohjausta tai aiot hakea työttömyysturvaa, sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi alueesi työvoimapalveluihin.
Työnantajalle
Työvoimaviranomaisen organisaatioille tarjoama palvelu henkilöstön muutostilanteissa on lakisääteistä, jos organisaatio kuuluu yhteistoimintalain piiriin ja on aloittamassa henkilöstömuutoksiin johtavia muutosneuvotteluita. Yrityksen pitää lähettää työvoimaviranomaiselle tieto muutostilanteesta.
Työvoimaviranomainen opastaa ja neuvoo myös muita kuin yhteistoimintalain piirissä olevia yrityksiä ja muita organisaatioita muutostilanteissa, joissa työntekijöitä joudutaan lomauttamaan tai irtisanomaan.
Toimintaohje
Työntekijä
Jos toivot henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa, ilmoittaudu jo irtisanomisaikana työnhakijaksi alueesi työvoimapalveluissa. Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, aloita työnhakusi asiointipalvelussa. Saat neuvontaa verkkopalvelun käyttöön alueesi työvoimapalveluista.
Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai et voi käyttää verkkopalvelua, ota yhteys alueesi työvoimapalveluihin.
Työnantaja
Jos tarvitset neuvontaa muutos- tai irtisanomistilanteessa, ota yhteys paikalliseen työvoimaviranomaiseen.
Maksullisuuden tiedot
Palvelu on ilmainen.