Suosikit

Lappeenrannan museoiden monumenttikartoitus valmistui

JULKAISTU 5.2.2024, 15.13

Lappeenrannan museot kartoitti ja inventoi vuoden 2023 aikana kaupungin alueella sijaitsevat monumentit: erilaiset muistomerkit, kuten muistokivet, paadet ja laatat, sekä julkiset taideteokset, kuten patsaat ja reliefit.

Museot/huntukivi, kuva päivi makkonen.jpg

Kartoitushankkeen tavoitteena oli tallentaa monumenttien tiedot museoiden kokoelmiin. Samalla monumenttien nykyinen kunto ja sijainti tarkistettiin paikan päällä ja dokumentoitiin valokuvaamalla. Kartoitusalueisiin kuuluivat kantakaupungin lisäksi entiset Korvenkylän, Joutsenon, Lauritsalan, Nuijamaan sekä Ylämaan taajama-alueet, sekä kaupungin haja-asutusalueiden kylät. 

Hankkeen tulokset

Noin vuoden mittainen kartoitushanke käynnistyi alkutalvesta 2023. Hankkeen aikana Lappeenrannan alueelta löytyi lähdetietojen ja karttojen perusteella lähes 400 monumenttia, joista 320 kartoitettiin hankkeessa. Kartoitetuista kohteista 70% oli muistomerkkejä ja 10 % julkista taidetta. Osaa tiedossa olleista kohteista ei päästy kartoittamaan, koska ne joko sijaitsivat yksityisillä mailla, olivat tuhoutuneet tai varastoituna toisaalle. Aiemmin tuntemattomia monumenttikohteita löytyi maastokäyntien yhteydessä kolmisenkymmentä.

Suurin osa kartoitetuista monumenteista sijaitsee Lappeenrannan kantakaupungin alueella. Taideteokset keskittyvät Lappeenrantaan ja Joutsenoon, mutta muistomerkkejä löytyy myös haja-asutusalueilta.

Määrällisesti eniten kaupungissa on erilaisiin talvi- ja jatkosodan tapahtumiin liittyviä muistomerkkejä. Myös Suomen sisällissodan, Saimaan kanavan, rakuunoiden ja ratsuväen sekä ilmailun muistomerkit ovat hyvin edustettuina. Lisäksi Lappeenrannan alueelta löytyy useita muistopuita sekä erilaisten rakennusten muistolaattoja.

Kartoitusaineisto on tallennettu Lappeenrannan museoiden kokoelmiin ja julkaistu Finna-hakupalvelun kautta yleisön nähtäville. Kohteisiin pääsee tutustumaan osoitteessa https://lappeenrannanmuseot.finna.fi/, hakusanalla ”monumentit”.

 

Lisätiedot:

Miikka Kurri, intendentti, kokoelmat ja tutkimus

miikka.kurri@lappeenranta.fi

040 531 0424