Etelä-Karjalan työllisyysalue aloitti toimintansa – toimipaikat sijaitsevat Lappeenrannassa ja Imatralla
Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyi kunnille vuoden 2025 alusta, jolloin myös Etelä-Karjalan työllisyysalue aloitti toimintansa. Työllisyysalueen muodostavat kaikki Etelä-Karjalan kunnat ja sen vastuukuntana toimii Lappeenrannan kaupunki. Työllisyysalue vastaa työllisyyspalvelujen ohella myös Etelä-Karjalan maahanmuuttopalvelujen toteuttamisesta.
Työllisyysalueen työllisyysjohtaja Sanna Natusen mukaan muutoksesta on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertainen palvelujen käyttäjille.
– Työllisyyspalveluja tuotetaan entisten TE-palveluiden toimipaikoissa Lappeenrannassa ja Imatralla. Puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet sen sijaan vaihtuvat, ja se on näkyvin muutos asiakkaiden suuntaan.
Lappeenrannassa työllisyys- ja maahanmuuttopalvelut sekä monialainen yhteispalvelu sijaitsevat Lappeenrannan virastotalossa, ja maahanmuutto- ja kotoutumispalvelujen palvelupiste Momentti kauppakeskus IsoKristiinassa.
Imatralla työllisyys- ja maahanmuuttopalvelut sijaitsevat Mansikkalan virastotalolla ja monialainen yhteispalvelu Aikuisten keskuksen tiloissa.
– Tulemme tukeutumaan vahvasti myös henkilöasiakkaiden sähköisen asioinnin kanavaan eli Työmarkkinatorin Asiointi-palveluihin. Kannustamme ja tuemme asiakkaitamme digitaalisten asiointikanavien käytössä, Natunen kertoo.
Tietoa työllisyysalueen toimipisteistä ja niiden aukioloajoista sekä muista asiointitavoista voi lukea sivulta Etelä-Karjalan työllisyysalueen verkkosivulta.
Palvelujen siirto on valtakunnallisesti sekä alueellisesti laajavaikutteinen ja siksi tammikuun alussa voi myös esiintyä käyttökatkoja eri palvelujärjestelmissä, kuten Työmarkkinatorin Asiointi. Myös toimipisteissä ajanvarauksella asiointi käynnistyy pienen viiveen jälkeen, viikolla 3. Mikäli asiakkaan asian hoitamiseen tulee järjestelmien käyttökatkojen tai virhetilanteiden vuoksi viive, voidaan hoitamatta jääneet asiat korjata jälkikäteen.
– Jos oma asia ei ole kiireellinen, kehotamme odottamaan rauhassa. Työllisyysalue tulee lähestymään kaikkia henkilöasiakkaitaan 05616-alkuisesta numerosta tekstiviestitse ja ohjeistamaan palveluiden käytössä mahdollisimman pian, kun asiakkaat on saatu poimittua asiakastietojärjestelmästä ja jaettua asiantuntijoille, Natunen ohjeistaa.
Arvot ohjaavat toimintaa
Työllisyysalueen toiminta perustuu vankkaan maakunnalliseen yhteistyöhön. Uudistuksen valmistelua tehtiin vahvassa yhteistyössä muun muassa alueen kuntien, oppilaitosten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.
– Yhteistyötoimijoiden lisäksi työllisyysalueella on motivoitunut ja asiantunteva porukka valmiina palvelemaan ja kehittämään Etelä-Karjalan elinvoimaa ja sen asukkaiden työllisyyttä ja hyvinvointia, Natunen kiittelee.
Hänen mukaansa yhteistyö on keskeistä jatkossakin, sillä muutos on tuonut eteen myös uusia haasteita, joita on ratkottava yhdessä.
– Työllisyysalueella on aiempaan tasoon verrattuna valitettavasti käytössä vähemmän rahoitusta palvelujen hankintoihin ja muun muassa palkkatukeen. Joudumme siis tarkemmin miettimään, mitä palveluita tarjotaan ja kenelle. Tämä ei välttämättä ole huono asia, eli haemme myös tarjottaviin palveluihin vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta.
Natunen korostaa sitä, että Etelä-Karjalan työllisyysalueen toimintaa ohjaavat vahvasti sen arvot: rohkeasti, yhdessä ja eteenpäin katsoen.
– Arvot ohjaavat toimintaamme, ja haluamme tarttua rohkeasti asiakkaiden kanssa haasteisiin ja ratkoa niitä yhdessä asiakkaiden tarpeita kuullen. Ne ohjaavat myös yhteistyötämme yhteistyökumppaneidemme kanssa. Tulemme vahvistamaan koko maakunnan elinvoimaa ja työllisyyttä sekä asukkaiden hyvinvointia rohkeasti, yhdessä ja eteenpäin katsoen.
Lisätietoja:
Sanna Natunen, työllisyysjohtaja, Etelä-Karjalan työllisyysalue
Puh. 040 522 9373, sanna.natunen@lappeenranta.fi
Etelä-Karjalan työllisyysalueen palvelut, toimipisteet, aukioloajat ja muut lisätiedot: https://lappeenranta.fi/fi/etela-karjalan-tyollisyysalue