Suosikit

Uratarina - kirjastovirkailija Timo Kuru

Timo Kuru ja hänen vaimonsa Hanna muuttivat Lappeenrantaan töiden perässä. He olivat kuulleet kaupungista paljon hyvää ja muuttopäätöstä helpotti entisestään se, että vaimon sukulaiset asuvat lähiseudulla. Timo on töissä kirjastovirkailijana Sammonlahden kirjastossa ja Hanna valmistuu kesällä lääkäriksi ja toimii jo nyt ammatissa.

Timo tuntee, että hänet on otettu työyhteisössä hyvin vastaan.

- Työkaverit ovat todella mukavia, eteläkarjalainen puheliaisuus on ollut piristävää vaihtelua pohjoispohjanmaalaiseen hiljaisuuteen. Työyhteisö on rento ja esimiehet ymmärtäväisiä. Kommunikaatio toimii tosi hyvin, mikä ei näin suuressa organisaatiossa ole lainkaan itsestään selvää. 

Parasta työssä on asiakaspalvelu 

Timon työnkuvaan kuuluu paljon asiakaspalvelua ja yhteistyötä koulujen kanssa.

- Asiakaspalvelu on ehdottomasti paras puoli tässä työssä. Asiakkaat ovat mukavia, ja samalla kohtaa paljon persoonia ja oppii uutta ihmisistä ja mitä erilaisimmista aloista, joista he kysyvät. Ihmiset tulevat positiivisella mielellä kirjastoon ja yllättyvät iloisesti, kun saavat, mitä haluavat. Ja kun on muuttanut uuteen kaupunkiin, täällä saa ihmiskontakteja eikä tarvitse vain istua koneen ääressä.

Asiakaspalvelun vuoksi Timo kirjastoalalle aikoinaan päätyikin.

- Äitini on kirjastonhoitaja Raahessa, ja vietin siellä paljon aikaa kirjastossa, jossa olin myös TET-harjoittelussa. Kun lukion jälkeen mietin opiskelupaikkaa, pääsin opiskelemaan kirjastoalaa, mutta harkitsin lisäksi journalistiikkaa ja historiaa. Kun aloitin ensimmäiseen harjoittelun, jossa oli asiakaspalvelua, huomasin heti, että tämä on tosi mielekästä.

Työtä yhteiskunnan hyväksi

Työ tarjoaa Timolle hyvää fiilistä sekä tunteen, että tekee jotain yhteiskunnan ja muiden ihmisten hyväksi.

- Etenkin yhteistyö koulujen kanssa on erittäin kiinnostavaa, sillä siinä saa tehdä työtä lasten kanssa. Heillä on aina jotain mielenkiintoista sanottavaa. Opetamme lapsille esimerkiksi tiedonhakua, jotta he erottavat paremmin, mikä on internetissä totta ja mikä ei.

Lisäksi kirjastovirkailijan työhön kuuluu sellaistakin, joka ei näy asiakkaille.

- Teemme paljon kokoelmatyötä, kuten kirjojen poistamista, muovittamista ja tilaamista. Ulospäin tästä työstä ei näy kuin asiakaspalvelu, mutta eiväthän kirjat tuonne hyllyihin itsestään hyppää.

Apua myös tietokoneen käyttämiseen

Timo on havainnut kirjastoalan kehittyneen paljon viime vuosina. Asiakkaita ohjataan koko ajan 

enemmän itsepalveluun samalla kun kirjastovirkailijoiden asiantuntijarooli vahvistuu.

- Uusi kirjastolaki antaa meille roolin koululaisten lisäksi myös aikuisten mediakasvatuksessa, jotta hekin osaavat hakea tietoa ja erottaa paremmin toisistaan informaation ja disinformaation. Toisaalta itsepalvelu lisääntyy. Monet asiakkaat ovat kiitelleet, kun voi asioida ilman, että tarvitsee olla henkilökunnan kanssa tekemisissä. Sellaisia me suomalaiset olemme!

Eniten asiakkaat kysyvät kirjastossa tietenkin oikeita kirjoja, mutta myös e-kirjojen rooli kasvaa jatkuvasti. Samalla tietokoneen käyttäminen on koko ajan suurempi osa kirjastojen palveluita.

- Meillä on nettiyhteydet, tietokoneet ja tulostimet, joita kaikilla ei ole kotona, tai kotona ei saa niiden käyttöön apua. Siksi me tarjoamme kirjastossa myös digiapua. Pystymme esimerkiksi ohjaamaan paikkaan, josta saa apua laskujen maksamisessa.

Timo toteaakin, että kirjastotyössä pitää olla renessanssi-ihminen, joka tietää kaikesta vähintään jotakin.

Kirjasto parantaa hyvinvointia

Timo on vakuuttunut, että kirjaston palvelut luovat hyvinvointia kunnan asukkaille.

- Lukeminenhan tutkitusti lisää hyvinvointia ja sen huomaa vakioasiakkaista. Todennäköisesti säästetään iso summa mielenterveyspalveluissa, kun ihmiset pääsevät tänne kirjastoon keskustelemaan.

Jatkossa Timo toivoo työn tarjoavan uusia haasteita ja mahdollisuuksia oppia.

- Yksi syy, miksi muutin Lappeenrantaan, on kirjaston koko. Täällä on monipuolisia tehtäviä ja voi tarpeen mukaan käydä työkierrossa ja vaihtaa työnkuvaa.

Timo käyttää itsekin paljon kaupungin palveluita.

- Haluan käydä kaikissa kaupungin museoissa, varsinkin kun museokorttikin löytyy. Julkista liikennettä käytän paljon, sillä bussiyhteydet täällä ovat yllättävänkin hyvät. Winkkiin olen soittanut muutaman kerran ja siellä on hyvin tiedetty, missä jokin on tai miten jokin asia tehdään. Ja kirjastoa tietenkin käytän kaikista kaupungin palveluista itse eniten.

Parasta on Pikisaari ja linnoitus 

Vapaa-aikanaan Timo käy paljon koiran kanssa lenkillä. Lisäksi hän aikoo hankkia uuden pyörän, jotta voisi paremmin tutkia Saimaan ympäristöä.

- Tulee myös jonkin verran istuttua tietokoneen ääressä pelaamassa kavereiden kanssa netin kautta Magic the Gathering -korttipeliä. Luen paljon ja teen myös jonkin verran sukututkimusta. Tein joku vuosi sitten suuremman sukututkimuksen – se on paljon helpompaa, kun isovanhemmat ja -tädit ovat vielä elossa.

Timo ja hänen vaimonsa ovat kaiken kaikkiaan viihtyneet perheenä hyvin Lappeenrannassa. Kaksi paikkaa Lappeenrannassa ovat Timon mielestä yli muiden.

- Asuinalueellamme Pikisaaressa on paljon ihmisiä, koiranomistajia ja puistoja sekä Saimaan rantaa. Kotimme ikkunasta näkyy vettä. Toinen hieno paikka on linnoitus, josta näkee kaupunkia ja Saimaan.