Suosikit

Uratarina - kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen

Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen pitää työssään siitä, että sen kautta voi tehdä kaupungista viihtyisämmän ja vaikuttaa positiivisesti kaupunkilaisten asuinympäristöön.

- Vastuullani ovat rakennettujen puistoympäristöjen, katuympäristöjen sekä tori- ja aukioympäristöjen suunnittelu-, rakennuttamis- ja vihervalvontatehtävät. Monet tekemistämme asioista ovat lähtöisin asukkaiden ideoista ja juuri asukasyhteistyö on työssäni mielenkiintoisinta. Kun koko prosessi viedään alusta loppuun saakka, asukkaat pääsevät käyttämään alueita, joita ovat olleet itse ideoimassa.

 Työ on Ratilaisen mielestä myös luovaa ja mukaansatempaavaa, eikä yksikään päivä ole samanlainen.

- Tässä työssä pystyy kehittämään uusiomateriaalien käyttöä ja edistämään kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja. Mielenkiintoisia ovat myös historiallisten kohteiden säilyttäminen ja korostaminen osana arkiympäristöä. Katu- ja puistoympäristöjen suunnitteluvaiheessa tehdään paljon yhteensovittamista, jotta kaikki tarvittavat näkökulmat huomioidaan lopputuloksessa mahdollisimman hyvin. Tällaisia ovat muun muassa alueiden kaupunkikuvaan, esteettisyyteen ja viihtyisyyteen liittyvät asiat sekä alueiden kunnossapidon huomioiminen. 

Puut puhuttavat lappeenrantalaisia

Ratilainen kertoo päätyneensä maisema- ja ympäristösuunnittelualalle, koska on aina ollut kiinnostunut luovista asioista.

- Olen harrastanut piirtämistä ja maalaamista ala-asteiästä tähän päivään saakka. Oli onnenpotku, että päädyin tälle alalle. Opiskelin Lahden ammattikorkeakoulussa miljöösuunnittelijaksi ja sen jälkeen tein 13 vuotta alaan liittyviä suunnittelu- ja projektipäällikön töitä, kunnes reilu vuosi sitten hyppäsin vähän erilaisiin tehtäviin tänne Lappeenrannan kaupungille ympäristösuunnittelun ja- rakennuttamisen puolelle.

Ratilainen toivoo, että hänen työpanoksensa näkyy kaupungilla hyvinvoivina puina ja viihtyisinä viheralueina, esteettömyyden paranemisena ja uusina taideaiheina, esimerkiksi valotaiteena. 

Erityisen iloinen Ratilainen on siitä, että lappeenrantalaiset ovat hyvin ympäristötietoisia ja kiinnostuneita siitä, mitä ympäristössä tapahtuu.

- Etenkin kaupungin puut kiinnostavat ihmisiä todella paljon. Ne puhututtavat, niistä kysytään ja niistä ollaan myös huolissaan. Kadut ja ympäristö -vastuualueella olemmekin entisestään lisänneet tiedottamista ympäristöön kohdistuvista muutoksista ja tuntuu, että siinä on onnistuttukin. Meillä on käytössä uudet somekanavat, laitamme tiedotteita liikkeelle koko ajan ja pidämme asukastilaisuuksia. Näin asukkaat saavat ajoissa tietää esimerkiksi uusista suunnittelukohteista ja pystyvät vaikuttamaan niihin.

Lappeenrannassa on enemmän vapaa-aikaa

Lappeenrantaan oli helppo tulla töihin, sillä Ratilainen on täältä kotoisin, vaikka kerkesi 17 vuoden ajan asua enimmäkseen pääkaupunkiseudulla opiskellen ja töitä tehden.

- Tulin vuosi sitten paluumuuttajana Lappeenrantaan ja se on ollut ihan oikea ratkaisu. Täällä välimatkat ovat lyhyempiä ja paikasta toiseen liikkumiseen kuluu paljon vähemmän aikaa. Olen huomannut, että nykyään vapaa-aikaa jää itselle ja perheelle enemmän. Olenkin aloittanut uudestaan vanhan harrastukseni ja lähtenyt opiskelemaan aikuisten kuvataidetta Lappeenrannan kuvataidekouluun.

Palattuaan Lappeenrantaan lähes 20 vuoden jälkeen Ratilainen näkee kotikaupungissaan paljon muutoksia.

- Viherympäristön kehitys on ottanut harppauksen eteenpäin. Täällä on hyödynnetty paljon kierrätysmateriaaleja ja kaupunki on esimerkiksi lähtenyt edelläkävijänä toteuttamaan kaupunkiympäristön niittyverkostoa.

Lappeenrannassa on myös paljon vanhoja tuttuja paikkoja, jotka Ratilainen muistaa lapsuudestaan. Hänen onkin hankala sanoa, mikä kaupungin paikoista on paras, sillä niitä on niin monta.

- Varmasti yksi merkittävin on sataman ympäristö ja Ainonkatu, jossa lenkkeilen paljon. Arboretumissa olen viettänyt paljon aikaa viimeisen vuoden aikana jo pelkästään työn merkeissä ja on kiva huomata, että sen suosio virkistysalueena on kasvanut paljon. Yksi lapsuudesta tärkeä paikka on Murheistenranta, jonne on aina kiva palata uudestaan. Sen ympäristö on säilynyt melko samanlaisena kuin 30 vuotta sitten, kun siellä lapsena vietin aikaa.