Suosikit

Usein kysytyt kysymykset

Kannattaako minun ostaa Jouko-matkakortti?

Jos matkustat Jouko-liikenteellä edes joskus, Jouko-matkakortti kannattaa hankkia. Jos käytät joukkoliikennettä vain harvoin, voit ladata Jouko-matkakortille arvoa, jolla saat ostettua arvolippuja. Arvoliput ovat aina halvempia kuin pankkikortilla tai käteisellä maksettavat kertaliput. Lisäksi Jouko-kortin arvolla voit ostaa hiljaisen ajan lippuja, jotka ovat huomattavasti arvolippujakin edullisempia.
Jos käytät Jouko-joukkoliikennettä säännöllisesti, Jouko-matkakortille kannattaa ladata 30 päivän kausilippu, jolla saat matkustaa rajattomasti kortin voimassaoloalueella.

Mistä voin ostaa Jouko-matkakortin?

Matkakortteja myydään Winkki-palvelupisteessä Lappeenrannan kaupungintalolla, Joutsenon kirjastossa, LUT-yliopiston kampuskauppa Aalefissa sekä Waltti-verkkokaupassa.

Mistä löydän joukkoliikenteen reitit ja aikataulut?

Lappeenrannan joukkoliikenteen reitit ja aikataulut löytyvät Jouko-reittioppaasta. Lisäksi paikallis- ja lähiliikenteen aikataulukirjoja on jaossa muun muassa Winkissä ja Joutsenon kirjastossa. Älypuhelimiin on saatavilla Lappeenrannan bussit -sovellus, josta näet paikallisliikenteen aikataulut kätevästi.

Olen oikeutettu maksuttomaan toisen asteen koulutukseen. Mistä ja miten saan koulumatkaetuuden?

Tietoa joukkoliikenteen opiskelijaetuuksista sekä korkeakoulu- että toisen asteen opiskelijoille löytyy Jouko opiskelijoille -sivulta. Maksuttomaan toisen asteen opiskeluun oikeutettu voi tietyin edellytyksin saada koulumatkatuen ilman omavastuuosuutta, jos hän kulkee avoimella joukkoliikenteellä.

Mitä tarkoittavat Jouko-joukkoliikenteen vyöhykkeet?

Lappeenrannan Jouko-joukkoliikenteessä on käytössä neljä eri maksuvyöhykettä. Hinta määräytyy sen perusteella, kuinka monella vyöhykkeellä matkustat. A-vyöhyke kattaa paikallisliikennealueen eli keskustan, Kivisalmen, Lauritsalan, Mäntylän, Skinnarilan, Uus-Lavolan ja Voisalmen alueet. B-vyöhyke ulottuu Joutsenon alueelle sekä Imatran ja Luumäen rajalle. C-vyöhyke kattaa Ylämaan alueen. D-vyöhykkeen lipun tarvitset, jos matkustat Imatralle. 

Mitä eroa on henkilökohtaisella ja haltijakohtaisella Jouko-matkakortilla?

Henkilökohtainen Jouko-matkakortti on tarkoitettu vain sinun käyttöösi. Kortille tallennetaan oston yhteydessä henkilötunnuksesi, joten jos kadotat kortin, se voidaan sulkea ja kortilla oleva arvo ja/tai kausi voidaan siirtää uudelle kortille. Voit maksaa ystäväsi matkan, jos ystäväsi matkustaa mukanasi, mutta et voi lainata korttiasi muille. Henkilökohtaisen kortin asiakasryhmää voi myös päivittää tarvittaessa.

Haltijakohtainen Jouko-matkakortti on nimensä mukaisesti haltijakohtainen, ja sitä voi käyttää kuka tahansa samaan asiakasryhmään kuuluva henkilö. Haltijakohtainen matkakortti sopii esimerkiksi yrityksille tai perheen yhteiseksi kortiksi. Haltijakohtaiselle Jouko-matkakortille tallennetaan asiakasryhmä, jota ei voi vaihtaa.

Mitä tuotteita Jouko-matkakortille voi ladata?

Jouko-matkakortille voi ladata sekä kausilipun että arvoa. Jouko-matkakortille voit ladata yhden uuden kausilipun, vaikka sinulla olisi vielä vanhaa kausilippua jäljellä. Jos Jouko-matkakortillasi on sekä kautta että arvoa, kausilippu on aina ensisijainen maksutapa.

Mitä eroa on kausi- ja arvolipulla?

Kausilippu on voimassa 30 päivää ja voit matkustaa sillä rajattomasi niillä vyöhykkeillä, joille lippu on ostettu. Esimerkiksi Lappeenrannan paikallisliikennealue on kokonaisuudessaan A-vyöhykkeellä, joten A-vyöhykkeelle ostetulla kausilipulla voit matkustaa sen voimassaoloaikana miten paljon tahansa paikallisliikenteessä.

Ostaaksesi arvolippuja sinun tulee ladata kortillesi arvoa eli rahaa. Pienin mahdollinen kertalataus on 5 euroa. Kun kortillasi on arvoa, voit ostaa yksittäisiä lippuja eri vyöhykkeille tarpeen mukaan. Voin myös maksaa arvolla ystäväsi matkan, jos hän kulkee mukanasi Jouko-joukkoliikenteellä. Kortille ladattu arvo on käytettävissäsi koko Jouko-matkakorttisi teknisen käyttöiän eli vähintään 5 vuotta.

Jouko-matkakortin arvolla voit ostaa hiljaisen ajan alennushintaisia lippuja, jotka ovat huomattavasti kertalippua edullisempia. Lisäksi 65 vuotta täyttänet seniorit saavat alennusta myös päiväaikaan klo 9-14 ostetuista arvolipuista.

Mitä tuotteita voin ostaa verkkokaupasta?

Waltti-nettilatauksesta voit ostaa 30 päivän kausilippuja. Lisäksi voit ladata kortillesi arvoa valitsemasi summan 0,65-500 euroa.

Waltti-nettilatauksessa voi myös ladata Kelan koulumatkatukilippuja, jos koulumatkatukeen oikeutettu ja sähköisen ostotodistuksen saanut oppilas on tunnistautunut itse vahvasti omilla, henkilökohtaisilla tunnuksillaan. Mikäli et ole vielä opiskelija, sinun tulee käydä tunnistautumassa opiskelijaksi Winkissä tai Joutsenon kirjastossa.

Huoltaja ei voi ladata huollettavan puolesta Kelan koulumatkatukituotteita, sillä tuki on henkilökohtainen ja sen saajan tiedot tarkastetaan latauksen yhteydessä.

Maksaako Jouko-matkakortin lataaminen?

Jouko-matkakortin lataaminen Waltti-nettilatauspalvelussa tai palvelupisteessä on maksutonta. Korttimaksu fyysisestä kortista on 5 euroa ja se veloitetaan asiakkaalta vain uutta korttia ostettaessa.

Busseissa on käytössä 4 euron latausmaksu. Myyntipalkkio laitetaan näkyviin erilliseksi osaksi palvelun hintaa, jolloin yhteiskunnan tuki kohdistuu suoraan lipun hintaan eikä matkustamisen tukipalveluihin.

Mitä teen, jos haluan matkustaa kortille ladatun vyöhykkeen ulkopuolella?

Kausilipulla voit matkustaa vain sillä alueella, jolle kausi on ostettu. Jos esimerkiksi kausilippusi on ostettu A-vyöhykkeelle, et voi matkustaa sillä B-vyöhykkeelle.

Kun ostat Jouko-matkakortin, sille voidaan asettaa oletusvyöhyke. Jos oletusvyöhykkeeksi on asetettu A mutta haluaisit matkustaa D-vyöhykkeelle Imatralle, kerro asiasta kuljettajalle heti noustessasi autoon, ennen kuin leimaat matkakortin. Kuljettaja valitsee tällöin omalla laitteellaan oikean vyöhykkeen ja laite veloittaa matkakortiltasi oikean lipun hinnan.

Voinko matkustaa Jouko-joukkoliikenteessä ilman Jouko-matkakorttia?

Kyllä voit. Jouko-joukkoliikenteessä voit ostaa myös kertalippuja, joiden maksutavaksi käy käteinen tai pankkikortti. Matkakortilla saat liput kuitenkin edullisempaan hintaan.

Lappeenrannassa toimivat myös mobiilisovellukset PayiQ, Reissu sekä Reitit ja liput. Paikallisliikenteen mobiililiput voi ostaa myös suoraan PIVO-sovelluksen kautta. Mobiililipun ostaminen on kertalipun ostamista halvempaa.

Käykö Jouko-matkakortti koko Suomen joukkoliikenteessä?

Jouko-matkakortilla oleva kausilippu on voimassa vain Jouko-joukkoliikenteessä. Sen sijaan jos olet ladannut Jouko-matkakortillesi arvoa, voit ostaa sillä arvolippuja myös muissa Waltti-kaupungeissa, esimerkiksi Joensuussa, Jyväskylässä, Kotkassa, Kouvolassa, Turussa ja Hämeenlinnassa.

Lappeenrannan alueella Jouko-matkakortti ei käy maksuvälineenä taksilla ajettavissa koulu- ja kutsutaksivuoroissa eikä Lappeenrannan läpi ajavissa kaukoliikenteen vuoroissa.

Ne autot, joissa Jouko-matkakortti käy maksuvälineenä, tunnistat pinkistä Jouko-teippauksesta tai Jouko-kyltistä tuulilasissa.