Suosikit

Jouko opiskelijoille

LappeenrantaFI/Liikenne ja kaupunkiympäristö/220606_jouko-kaupunkipyorat_0889_web.jpg

Joukkoliikenteen liput opiskelijoille

Täysipäiväisesti opiskelevat voivat saada Lappeenrannan seudun joukkoliikenteessä opiskelija-alennuksen henkilökohtaisista kausi- ja arvolipuista kotikunnasta riippumatta. Opiskelijastatus on päivitettävä lukuvuoden tai lukukauden alussa asiakaspalvelupisteessä, sillä alennus perustuu Jouko-matkakortilla olevaan tietoon alennusoikeudesta. 

Verkkokaupassa oleva tunnistautuminen koskee vain mobiilisovelluksessa ostettuja lippuja. Tieto verkkokaupassa tehdystä tunnistautumisesta ei päivity matkakortille.

Lisätietoa lipuista ja hinnoista löydät matkaliput ja hinnat -sivulta.

Koulumatkatukiliput toisen asteen opiskelijoille

Oppivelvollisuuslaki uudistui 1.8.2021 siten, että toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia opiskelijoille, jotka ovat syntyneet 2004 tai sen jälkeen JA ovat päättäneet peruskoulun 2021 tai sen jälkeen.

Koulumatkatuki muuttui kaikilla opiskelijoilla 1.8.2021 alkaen. Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut toisen asteen opiskelijat saavat koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat. Voit saada koulumatkatukea, jos sinulla on vähintään 10 matkapäivää kalenterikuukaudessa. Lisäksi koulumatkasi tulee olla vähintään 7 kilometriä, josta joukkoliikenteellä kuljettu matka vähintään 5 kilometriä, jos olet oikeutettu maksuttomaan koulutukseen. Jos et ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, koulumatkasi tulee olla vähintään 10 kilometriä, jotta voit saada koulumatkatukea.

Sinun on haettava koulumatkatukea Kelan sähköisessä Omakela-palvelussa, ennen kuin asioit joukkoliikenteen palvelupisteellä. Koulumatkatukea kannattaa hakea heti, kun koulumatkasi ovat varmistuneet. Lue Kelan sivuilta lisää koulumatkatuen hakemisesta:

Näin haet koulumatkatukea kun kuljet Lappeenrannan alueella. Jos käytät vain Imatran paikallisliikennettä, ostat lippusi ensin itse ja voit sen jälkeen hakea Kelalta korvausta lipusta.

 

Muistilista opiskelijalle
  • Hae ensiksi Kelan koulumatkatukea Omakela-palvelussa.
  • Käy lataamassa matkakorttisi lukukauden ensimmäisellä latauskerralla Winkissä tai Joutsenon kirjaston palvelupisteessä, jossa tietoihisi päivitetään samalla opiskelijastatus. Tämän jälkeen voit saada maksuttoman tai alennushintaisen tuotteen myös verkkokaupassa.
  • Jos sinulla on olemassa Jouko-matkakortti, ota se mukaasi kun käyt palvelupisteellä. Jos sinulla ei ole ennestään Jouko-matkakorttia, uudesta korttipohjasta peritään 5 euron korttimaksu.
  • Muista, että lippu tulee ladata kuukausittain! Koulumatkatukituotteita voi ladata asiakaspalvelupisteessä sekä verkkokaupassa mutta ei busseissa eikä R-Kioskilla.
  • Huomaathan, että huoltaja ei voi ostaa Kela-koulumatkatukituotetta oppilaan puolesta verkkokaupassa, vaan oppilaan tulee tunnistautua itse omilla, henkilökohtaisilla tunnuksillaan.
  • Seuraavan kuun etuus on mahdollista ladata aikaisintaan 14 päivää ennen kuun vaihdetta. Voit siis ladata matkakorttiasi jo ennen kuin edellinen kausi on päättynyt.
  • Voit saada koulumatkatukea aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen. Jos esimerkiksi haluat saada tukea elokuun alusta alkaen, sinun täytyy jättää hakemus oppilaitokseesi syyskuun loppuun mennessä.
  • Huomaa, että lukuvuoden päättyessä voit ostaa koulumatkatukituotteita viimeisen kerran kaksi viikkoa ennen opintojen päättymispäivämärää. Jos et ole varma minä päivänä opintosi virallisesti päättyvät, kannattaa varmistaa asia omasta oppilaitoksestasi.
  • Jos matkustat vain Imatran paikallisliikenteessä, joudut ostamaan lipun ensin itse ja hakemaan sitten vasta tukea Kelalta, sillä Imatralla ei ole käytössä sähköistä prosessia koulmatkatukilipun osalta.

Lisää tietoa koulumatkatuen hakemisesta löydät Kelan sivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/koulumatkatuki.

Jos sinulla ei ole oikeutta Kelan maksamaan koulumatkatukeen mutta olet toisen asteen opiskelija, voit ostaa joko junnujen (7-16 vuotta) 30 vuorokauden kausilipun tai opiskelijoiden 30 vuorokauden kausilipun.

Kaupunki ei ole velvollinen järjestämään toisen asteen opiskelijoille kuljetuksia, mutta olemassa olevaa joukkoliikennettä on mahdollista hyödyntää. Jos joukkoliikenteen käyttö koulumatkalla ei ole mahdollista, Kelalta on mahdollista hakea tukea myös omaan matkustustapaan.

 

Toisen asteen opiskelijoiden liput ja hinnat

Lippu on henkilökohtainen ja sillä on rajaton matkustusoikeus niillä vyöhykkeillä, joille lippu on hankittu. Ensimmäinen lippu tulee hankkia Winkistä, Joutsenon kirjastosta tai kirjakauppa Aalefista LUT-yliopistolta.

Oikeus maksuttomaan opiskeluun, oikeus koulumatkatukeen

Lippu on voimassa 14 tai 30 vuorokautta riippuen siitä, montako koulupäivää sinulla on kyseisen kuukauden aikana. Hinta on 0 euroa.

Ei oikeutta maksuttomaan opiskeluun, oikeus koulumatkatukeen

Lippu on voimassa 14 tai 30 vuorokautta riippuen siitä, montako koulupäivää sinulla on kyseisen kuukauden aikana. 30 vuorokauden lipun hinta on 38 euroa ja 14 vuorokauden lipun hinta on 21,50 euroa riippumatta vyöhykkeistä.

Ei oikeutta koulumatkatukeen

Lippu on voimassa 30 vuorokautta, hinta riippuu vyöhykkeistä ja asiakasryhmästä. Katso hinnoittelu matkaliput ja hinnat -sivulta.

 

Lue lisää Kelan koulumatkatuesta osoitteessa https://www.kela.fi/koulumatkatuki

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia liittyen oppivelvollisuuteen ja koulumatkatukeen löydät Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta osoitteesta https://minedu.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-oppivelvollisuudesta