Suosikit
Palvelu

Työkokeilu

Työkokeilu voi sopia sinulle, jos pohdit omaa alaa tai haluat selvittää, sopiiko jokin ala sinulle. Työkokeilu on vaihtoehto myös silloin, kun olet ollut pitkään poissa työelämästä. Työkokeilussa osallistut työpaikalla yleisesti tehtäviin töihin. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä siitä tule kustannuksia työnantajalle.

Sovit työkokeilun kestosta ja työajoista yhdessä alueesi työvoimaviranomaisen ja työnantajan kanssa. Työkokeilu voi kestää enintään kuusi kuukautta.

Saat työkokeilun aikana samaa työttömyysturvaa kuin työttömänä.

Jos työkokeiluun osallistumisesta tulee kustannuksia, voit saada osallistumispäiviltä kulukorvausta. Jos et saa kulukorvausta työttömyysetuuden maksajalta eli työttömyyskassalta tai Kelalta, työvoimaviranomainen voi maksaa harkinnanvaraista kulukorvausta.

Ehdot ja kriteerit

Voit osallistua työkokeiluun, jos

  • olet ilmoittautunut työnhakijaksi
  • työkokeilusta on sovittu työllistymissuunnitelmassasi
  • työvoimaviranomainen arvioi, että työkokeilu on paras keino tukea työllistymistäsi.

Sovitte työvoimaviranomaisen kanssa työllistymissuunnitelmassasi, hankitko työkokeilupaikan itse vai tarvitsetko apua paikan löytämiseen.

Työkokeilun järjestäjä voi olla yritys, yksityinen elinkeinonharjoittaja, kunta, kuntayhtymä, muu yhteisö, säätiö tai valtion virasto tai laitos. Yksityishenkilö ei voi toimia työkokeilun järjestäjänä. Et voi mennä työkokeiluun sellaiseen työpaikkaan, johon olet jo työsuhteessa.

Työkokeilun toteuttaja sitoutuu antamaan työkokeilun päätyttyä työvoimaviranomaiselle arvion työkokeiluun osallistuvan henkilön soveltuvuudesta työhön, ammattiin tai alalle sekä, jos työkokeilu on järjestetty työmarkkinoille paluun tukemiseksi, työelämävalmiuksien ja osaamisen kehittämistarpeista.

Jos palaute annetaan erillisellä lomakkeella, antaa työvoimaviranomainen sen työkokeiluun osallistuneelle. Etelä-Karjalan työllisyysalueen palautelomakkeet työkokeilun toteuttajalle ja työkokeilijalle löytyvät verkoasioinnin kautta.

Toimintaohje

Ota yhteys Etelä-Karjalan työllisyysalueelle ja kysy, onko sinun mahdollista osallistua työkokeiluun.

Työkokeilu perustuu asiakkaan palvelutarpeeseen ja siitä sovitaan henkilöasiakkaan suunnitelmassa. Työkokeilun voi aloittaa Työkokeilusopimuksen käsittelyn jälkeen. Käsittelyyn tulee varata kahdeksan arkipäivää. Etelä-Karjalan työllisyysalueen asiantuntija ottaa yhteyttä henkilöasiakkaaseen, kun täytetty työkokeilusopimus on saapunut työllisyysalueelle. Työkokeilusopimuksen löydät verkkoasioinnin kautta.

Työvoimaviranomaisen käsittelyaika on lähtökohtaisesti 8 arkipäivää. Käsittelyaika käynnistyy siitä, kun kaikki asiaan liittyvät dokumentit ovat työvoimaviranomaisen käytössä.

Työkokeilun toteuttaja voi täyttää työkokeilusopimuksen sähköisesti yhdessä työkokeilijan kanssa. Sähköinen lomake vaatii työkokeilun toteuttajan vahvan tunnistautumisen toimien samalla toteuttajan allekirjoituksena sopimuksessa. Sähköiset lomakkeet löytyvät verkkoasioinnin kautta.

Palvelun tausta ja lainsäädäntö

Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2023/20230380