Suosikit

Mist sie tuut? -juttusarja: Ylämaa, osa 2

JULKAISTU 4.7.2024, 14.05

Puutaloja puuaitojen takana.

Mist sie tuut? -juttusarja saa jatkoa tänä kesänä, ja esittelyssä on viisi eri aluetta Lappeenrannasta. Näiden alueiden asukkaista on etsitty 1–3 haastateltavaa, jotka kertovat oman kokemuksensa asuinalueestaan ja sen parhaista puolista. Juttusarjaan valikoituivat tänä vuonna Lauritsalan, Uus-Lavolan, Linnoituksen, Kesämäen sekä Ylämaan asuinalueet.

Briitta Timperi on asunut Ylämaalla yli 50 vuotta ja asuu nykyään Lohon kylässä. Timperi on asunut Ylämaan alueella myös Ihaksella sekä kirkonkylällä.

Miten kuvailisit Ylämaata alueena? Millainen on Ylämaan henki?

– Ylämaa on suurimmaksi osaksi maaseutua. Monet järvet ja suuret metsäalat tarjoavat hyvän mahdollisuuden esimerkiksi kalastukselle sekä metsästykselle. Asuminen Ylämaalla on hyvin rauhallista ja turvallista. Täällä palveluita pyörittää paikkakuntalaiset, ketkä tuntevat asiakkaansa ja osaa aina auttaa.

Peltoa.

Millaisia palveluita Ylämaa tarjoaa? Mikä on muuttunut vuosien varrella?

– Ylämaa tarjoaa hyväkuntoisen koulun, missä Ylämaalla asuvat lapset käyvät ala-asteen. Samassa rakennuksessa on päiväkoti sekä erittäin monipuolinen kirjasto. Kirkonkylällä on myös yksi kauppa, mistä esimerkiksi rahan nostaminen onnistuu, vaikka pankkiautomaatti Ylämaalta lähtikin. Kaupan kanssa samassa rakennuksessa on apteekki. Korupirtiltä saa myös monipuolisia palveluita kuten postin palvelut, ruokaa sekä polttoainetta. Kosenkoti muun muassa antaa huolenpitoa vanhuksille. Näiden lisäksi Ylämaalla on eri alojen yrittäjiä. Myös urheiluseura tarjoaa monenlaisia harrastusmahdollisuuksia.

Kyläkauppa tien varrella.

Mikä saa sinut viihtymään Ylämaalla?

– Minut saa viihtymään Ylämalla työ omalla maatilalla sekä lähellä asuvat lapset ja lastenlapset. Ylämaalla on paljon nähtävää. Tutustumisen arvoisia kohteita Ylämaalla ovat mielestäni esimerkiksi Pätärin talomuseo sekä samassa pihapiirissä oleva kotiseutumuseo. Villalassa on Suomen ainoa metodistien hautausmaa, joka on perustettu lähes sata vuotta sitten. Loholla on myös oma kylätsasouna. Näiden lisäksi Salpalinja korsuineen on nähtävyys myös Ylämaan alueella.

Juoksuhauta

Miten Ylämaa on muuttunut vuosien varrella?

– Vuosikymmenien aikana kyläkoulut ja kyläkaupat ovat lopetettu. Muuttaessamme Loholle täällä oli karjaa yhdeksässä talossa ja lypsylehmiä niistä kahdeksassa. Nykyisin koko Ylämaan alueella on viisi lypsykarjatilaa. Kaikissa kylissä myös tyhjät talot ovat lisääntyneet.