Suosikit

Lappeenranta ottaa käyttöön ”kansainvälisyyssetelin” ulkomaataustaisten korkeakouluopiskelijoiden työllisyyden edistämiseksi

JULKAISTU 6.11.2024, 10.04

Käsi pitelemässä kahta pinkkiä seteliä.

Lappeenrannan väestönkasvu on viime vuosina perustunut lähinnä maahanmuuttoon, josta suuren osan muodostavat kaupunkiin tulevat kansainväliset opiskelijat. Valmistumisen jälkeen tämä osaava ja kielitaitoinen joukko muuttaa suurelta osin muualle töihin. Samaan aikaan alueen elinkeinoelämä tarvitsee yhä enemmän osaajia, mihin kaupunki näkee yhtenä ratkaisuna kansainvälisten opiskelijoiden ja osaajien jäämisen alueelle.

Lappeenrannan elinvoimajohtajan Ding Man mielestä ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden sopeutumista opiskelukaupunkiin ja kiinnittymistä paikalliseen työelämään on edistettävä jo opiskeluaikana, jotta he jäisivät opiskelupaikkakunnalle.

− Kaikki yritykset tai muut työnantajat kuten säätiöt, yhdistykset tai julkiset organisaatiot eivät välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka paljon osaamista ja esimerkiksi kulttuurillista hyötyä ulkomaisten opiskelijoiden myötä saadaan, Ma sanoo.

− Jotta tällainen rekrytointi yleistyisi, olemme päättäneet tarjota kansainvälisen korkeakouluopiskelijan palkkaavalle työnantajalle 3 000 euron tuen, eli niin sanotun kansainvälisyyssetelin, jotta rekrytointikynnys mataloituu.

Edellytyksenä tuen saamiselle on, että työnantaja rekrytoi LUT-yliopistossa tai LAB-ammattikorkeakoulussa opiskelevan parhaaksi katsomallaan tavalla, kuitenkin voimassa olevien työehtosopimusten mukaisesti. Muita ehtoja ovat muun muassa se, että työnantajalla on toimipiste Lappeenrannassa ja työntekijä työskentelee Lappeenrannassa ja että tarjotut työtehtävät vastaavat opiskelijan koulutusta.

− Ehdottomana hyötynä tässä on myös se, että tämä 3 000 euron tukiseteli antaa työnantajalle mahdollisuuden tutustua tulevaisuuden asiantuntijaan ja saa käyttöönsä opiskelijan tuottaman ajankohtaisen tiedon ja tuoreet näkökulmat sekä opiskelijan työpanoksen, Ma sanoo.

− Samalla saadaan turvattua osaamista myös tuleviin tarpeisiin ja koko alue kiittää.

Hakeminen on helppoa

Elinvoimapäällikkö Johanna Väyrynen näkee, että setelillä on paljon hyötyjä opiskelijoille.

− Opiskelijalle avautuu mahdollisuus löytää työpaikka Lappeenrannasta, hyödyntää koulutustaan ​​ja meneillään olevia opintojaan yrityksessä, Väyrynen luettelee.

− Lisäksi opiskelija pystyy kasvavamaa yrityksen mukana ja tehdä uraa koulutusta vastaavalla alalla.

Tavoitteena on, että vuoden 2025 aikana lappeenrantalaiset yritykset palkkaavat kaupungin korotetulla 3 000 euron tuella 30 ulkomaalaistaustaista opiskelijaa.

− Kaupunginjohtaja on neuvotellut hankkeeseen pilottiyrityksiä, jotka ovat sitoutuneet ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden palkkaamiseen, Väyrynen kertoo.

− Aktivoimme yrityksiä, yhdistyksiä, järjestöjä ja säätiöitä hyödyntämään seteliä ja kaupunkiorganisaatio tulee myös tarjoamaan harjoittelupaikan vähintään kahdelle ulkomaalaistaustaiselle opiskelijalle ensi vuonna.

Tuen hakeminen on helppoa. Kun yritys on solminut työsopimuksen työntekijän kanssa, opiskelija voi hakea Lappeenrannan kaupungilta kyseistä kansainvälisyyseteliä.

− Sekä työnantaja että työntekijä saavat sähköisen ilmoituksen hyväksytystä hakemuksesta ja työnantaja laskuttaa setelin Lappeenrannan kaupungilta.

− Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja avustuksia on saatavilla rajoitettu määrä ja niitä, kunnes niille varatut varat on käytetty.

Kaikille Lappeenrannan korkeakouluopiskelijoille suunnattu uraseteli sekä Saimaan ammattiopisto Sampon opiskelijoille suunnattu duuniseteli ovat käytössä myös vuonna 2025.

Lisätietoja:

Elinvoimajohtaja Ding Ma, Lappeenrannan kaupunki
Puh. 040 660 4015, ding.ma@lappeenranta.fi

Elinvoimapäällikkö Johanna Väyrynen, Lappeenrannan kaupunki
Puh. 040 522 0856, johanna.vayrynen@lappeenranta.fi

International Voucher | Wirma.fi