Lappeenranta ja kansallinen aivoterveysohjelma julkaisivat suositukset lasten, nuorten ja huoltajien älypuhelimien käyttöön vapaa-ajalla
Lapsiystävällinen Lappeenrannan kaupunki ja Aivoliiton koordinoima kansallinen aivoterveysohjelma ovat syksyn 2024 aikana valmistelleet yhteistyössä suosituksia lasten, nuorten ja huoltajien älypuhelimien käyttöön vapaa-ajalla. Lappeenrannan vanhempainyhdistysten toiveesta ja kanssa valmistellut näyttöön perustuvat suositukset on nyt julkaistu, ja niihin voi tutustua kansallisen aivoterveysohjelman verkkosivulla.
Suositusten valmistelusta ovat vastanneet neuropsykologi ja kasvatustieteen professori Nina Sajaniemi ja Nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola. Luonnokset lähetettiin lappeenrantalaislasten ja -nuorten huoltajille sekä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion henkilöstölle sekä Etelä-Karjalan hyvinvointialueen lasten ja nuorten parissa työskenteleville asiantuntijoille kommentoitavaksi. Kommentit ja lausunnot pyydettiin myös Lappeenrannan Lasten Parlamentilta ja nuorisovaltuustolta
– Suosituksilla pyritään suojelemaan lasten ja nuorten aivoterveyttä, joten oli tärkeää, että suositusten kohderyhmillä ja asiantuntijoilla oli mahdollisuus tutustua niihin jo etukäteen. Uskon, että jo kommentointikierros itsessään ohjasi miettimään älypuhelimien käyttöä omassa arjessa, opetustoimenjohtaja Mari Routti sanoo.
Valmiit suositukset on jaettu Lappeenrannassa niin varhaiskasvatuksessa kuin perusopetuksessakin huoltajille. Lappeenrannassa valmistellut suositukset jalkautetaan myös kansalliseen käyttöön, sillä kansallinen aivoterveysohjelma jakaa suositukset kaikkien Suomessa asuvien käyttöön.
– Toivomme, että älypuhelimien käyttöä rajaavat suositukset auttavat koko perhettä vahvistamaan aivoterveyttään ja kokonaishyvinvointiaan. Älypuhelimien käytöltä säästyvä aika lisää muun muassa perheen yhteistä aikaa, auttaa keskittymään muihin asioihin kuten lukemiseen ja liikkumiseen sekä tukee hyvää yöunta, sanovat kansallisen aivoterveysohjelman ohjelmapäällikkö Markku Holmi ja ohjelmakoordinaattori Tarja Keltto.
Suomen Vanhempainliitto kiittelee suositusten valmistelua. Erityisasiantuntija Tuija Metso muistuttaa, että tässä ajassa tarvitaan entistä enemmän tietoa ja keskustelua älypuhelinten haitallisista vaikutuksista lasten kasvulle, oppimiselle ja hyvinvoinnille.
– On hienoa, että Lappeenrannassa on lähdetty laatimaan vanhempien toiveesta älypuhelinten käytön suosituksia vapaa-ajalla. Ne auttavat vanhempia pohtimaan lasten ja nuorten digihyvinvointia ja haastavat pohtimaan myös omaa älypuhelimen käyttöä. Me aikuiset toimimme lapsille tärkeänä esimerkkinä ja mallina myös älypuhelinten käytössä.
Lappeenrannan kaupungin toteuttama suositusten valmistelu ja käyttöönotto on mallinnettavissa kaupungin verkkosivustolta, ja mallia voi hyödyntää oman alueen ja yhteisön tarpeisiin vapaasti.
Etelä-Karjala kehittää seudullista toimintamallia älylaitteiden haittavaikutusten ehkäisemiseksi
Lappeenrannan kaupunki on aloittanut yhdessä kansallisen aivoterveysohjelman, Etelä-Karjalan kuntien ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen kanssa yhteistyön, jonka tarkoituksena on kehittää toimintamalli älylaitteista aiheutuvien haittavaikutusten ehkäisemiseksi raskausajasta lähtien.
– Malli auttaa yhtenäisin toimintatavoin käsittelemään älylaitteisiin liittyviä riskejä raskauden ajan äitiysneuvolan käynneistä aina oppivelvollisuuden päättymiseen asti. Tavoitteena on, että digilaitteiden käytön haitallisia vaikutuksia lapsiin ja perheisiin käsitellään neuvolakäyntien sekä myöhemmin varhaiskasvatuksen ja opetuksen säännöllisissä huoltajien tapaamisissa, Lappeenrannan kaupungin hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Juhani Junnilainen kertoo.
Näyttöön perustuvat suositukset lasten, nuorten ja huoltajien älypuhelimien käyttöön vapaa-ajalla
Alle 2-vuotiaille ei suositella älylaitteita lainkaan.
Pienen lapsen ollessa hereillä, myös aikuisten on syytä välttää älypuhelimen käyttöä.
Pienten lasten kiukkua rauhoitetaan muilla keinoilla kuin älylaitteilla.
2–6-vuotiaille suositellaan ruutuaikaa korkeintaan 1 tunti päivässä ja sisällön tulisi olla lapsen ikätasolle sopivaa.
Nukkumaan mennään ilman älypuhelinta.
Koko perheen älypuhelimet kootaan illalla yhteiseen puhelinparkkiin, jolloin vanhemmat toimivat lapsilleen esimerkkinä. Huom! Puhelimet ladataan valvotusti päiväsaikaan.
Älypuhelimet laitetaan pois näkyvistä, kun tehdään läksyjä tai ollaan perheen tai kavereiden kanssa.
Älypuhelimen hankintaa lapsille on syytä lykätä ainakin yläkouluikään ja some-alustojen käyttöä 15–16-vuoden ikään.
Nuoret ja aikuisetkin viettävät älypuhelimilla korkeintaan 2–3 tuntia päivässä.
Myös älypuhelimen toistuvaa avaamista on syytä välttää, sillä jatkuvat keskeytykset kuormittavat aivoja.
Vanhemmat osoittavat omalla käyttäytymisellään suhtautumista älypuhelimeen.
Kun ollaan yhdessä, ollaan ilman puhelimia.
Lisätietoja:
Lappeenrannan kaupunki
Suositusten laadintaprosessi:
Mari Routti, opetustoimenjohtaja
Puh. 040 837 2646, mari.routti@edu.lappeenranta.fi
Yhteistyö vanhempainyhdistysten kanssa:
Maarit Myllys-Kinnunen, Lappeenrannan Kimpisen koulun vanhempainyhdistys, puheenjohtaja
Puh. 040 571 2657, kimpisenvanhemmat@gmail.com
Seudullisen mallin valmistelu:
Juhani Junnilainen, hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja
Puh. 040 1906 270, juhani.junnilainen@lappeenranta.fi
Aivoliiton koordinoima Kansallinen aivoterveysohjelma
Tarja Keltto, ohjelmakoordinaattori, erikoistoimintaterapeutti, KM
Puh. 044 724 4975, tarja.keltto@aivoliitto.fi
Suositusten sisältö:
Nina Sajaniemi, kasvatustieteen professori, neuropsykologi
nina.sajaniemi@uef.fi
Silja Kosola, yleislääketieteen erikoislääkäri, nuorisolääketieteen dosentti (Helsingin yliopisto), tutkimusjohtaja (Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue)
silja.kosola@luvn.fi
Suomen Vanhempainliitto
Tuija Metso, Erityisasiantuntija, KT
Puh. 044 755 1371, tuija.metso@vanhempainliitto.fi