Suosikit

Lappeenrannan seudun pubien ja ravintoloiden jääpalojen laatu paljastui huonoksi ympäristötoimen kesällä 2025 toteuttamassa projektissa

JULKAISTU 8.10.2025, 08.23

Jäitä jääpalakoneessa.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi toteutti projektin Lappeenrannan seudun pubien ja ravintoloiden jääpalojen mikrobiologisen laadun selvittämiseksi kesällä 2025. Tulokset osoittivat jääpalojen mikrobiologisen laadun huonoksi. Projekti kohdistettiin juomissa käytettäviin jääpaloihin. Projektikäynnit koostuivat haastattelusta, havainnoinnista ja näytteenotosta sekä ohjauksesta ja neuvonnasta.

Näytteitä otettiin yhteensä 17 toimipaikasta ennalta ilmoittamatta. Kaikissa projektikohteissa jääpalat valmistetaan verkostovedestä. Otetuista näytteistä viisi (29 %) oli laadultaan hyviä ja täytti jäälle asetetut laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Loput 12 näytettä (71 %) arvioitiin laadultaan huonoiksi kokonaismikrobien määrän osalta. Yhdessä näytteessä todettiin lisäksi koliformisia bakteereja. Huonoista näytteistä otettiin uusintanäytteet, kertoo Lappeenrannan kaupungin terveystarkastaja Anne-Mari Kauppinen.

− Uusintanäytteiden tuloksissa kokonaismikrobien määrä ylitti laatutavoitteen vielä kolmessa näytteessä. Yhdessä näytteessä esiintyi myös enterokokkeja. Enterokokkien esiintyminen kertoo vanhasta ulosteperäisestä saastumisesta tai muusta saastumisesta ympäristöstä.

Näytteet tutkittiin Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n laboratoriossa. Näytteistä tutkittiin laboratoriossa Escherichia coli -bakteeri, koliformiset bakteerit, suolistoperäiset enterokokit ja kokonaismikrobien määrä.

Lainsäädännön laatuvaatimukset ja -tavoitteet tutkimuksen mittareina

Lainsäädännön laatuvaatimuksena on, että talousvedestä ja siitä valmistetusta jäästä ei saa löytyä Escherichia coli -bakteeria tai suolistoperäisiä enterokokkeja. Lainsäädännön laatutavoitteena on myös, että talousvedestä ja siitä valmistetusta jäästä ei löydy koliformisia bakteereita.

Kokonaismikrobien määrän osalta Ruokaviraston suositus on, että heterotrofinen pesäkeluku jäässä on alle 1000 pmy/ml. (pmy = pesäkettä muodostava yksikkö). Heterotrofinen pesäkeluku on yksi talousveden mikrobiologisen laadun osoittaja ja sitä käytetään talousveden laadun valvonnassa.

− Jää, joka on kosketuksessa elintarvikkeen kanssa tai jota käytetään elintarvikkeena, tulee valmistaa talousvedelle asetetut laatuvaatimukset täyttävästä vedestä. Jääpalat ovat elintarvikkeita, joten huonolaatuisissa jääpaloissa on riski ruokamyrkytykseen, sanoo Kauppinen.

Jääpalakoneiden puhtaanapitoihin toimenpiteitä

Lappeenrannan seudun projektissa havaittiin puutteita jääpalakoneen puhdistusten dokumentoinnissa, ja ettei jääpalakoneen puhdistukseen ollut kirjallisia ohjeita. Jääpalakoneen ja jään ottamiseen käytettyjen välineiden puhtaudesta kuitenkin huolehditaan säännöllisesti. Myös aistinvaraisesti arvioituna jääpalakoneet ja välineet olivat puhtaita muutamaa konetta lukuun ottamatta.

Huonon tuloksen saaneet toimipaikan suorittivat korjaavia toimenpiteitä, minkä jälkeen toimipaikoista otettiin uusintanäytteet. Kaikki toimijat olivat näytteenottojen välillä parantaneet jääpalakoneen puhtaanapitoa. Myös jääpalakoneen puhdistuksen dokumentointiin oli kiinnitetty huomiota.

Elintarvikevalvonta valvoo jään valmistusta osana suunnitelmallista valvontaa Oiva-tarkastuksilla. Jatkossa Oiva-tarkastuksilla kiinnitetään huomiota muun muassa desinfiointiaineen käyttöön jääpalakoneen puhdistuksessa.

Lisätiedot:

Anne-Mari Kauppinen, terveystarkastaja
Puh. 040 759 6594, anne-mari.kauppinen@lappeenranta.fi