Etelä-Karjalan museossa on Nupit Kaakossa! kesän yli marraskuun lopulle saakka
Näyttely eteläkarjalaisesta nuoriso- ja dj-kulttuurista avautuu viikonloppuna. Vedetään Jamekset, Beaversit tai Levikset jalkaan, laitetaan geeliä permanenttiin tai sivuheitto-otsikseen. Valitaan tolppakorot, maiharit tai balleriinat. Otetaan suunnaksi VPK-talo, Toppala, Monari, Twilight, Dangers tai Doris. Mennäänkö kuuntelemaan bändiä vai tanssimaan? Nupit Kaakossa! -näyttelyssä tanssitaan läpi eteläkarjalaisen nuorisokulttuurin vuosikymmenten 1970-luvulta 2010-luvulle. Tunnelmaa pitää yllä Showmaster DJ Edward (1955–2019) kollegoineen.

Etelä-Karjalan museossa avautuu 1970–2010-lukujen nuoriso- ja dj-kulttuuria esittelevä Nupit Kaakossa! – Eteläkarjalaisen nuoriso- ja dj-kulttuurin vuosikymmenet -näyttely lauantaina 5.4.2025. Museo on suunnitellut ja koonnut näyttelyä yhteistyössä eteläkarjalaisen dj-työryhmän kanssa jo vuodesta 2020 alkaen. Ajatus näyttelystä syntyi, kun 1970-luvulla dj-toimintansa aloittanut legendaarinen Showmaster DJ Edward Markku Vesala kuoli toukokuussa 2019.
Näyttelyssä esitellään nuorisokulttuuria muun muassa nuorison suosimien paikkojen ja nuorisopukeutumisen kautta. Nuorten kokoontumispaikkoina discot, keikkapaikat ja musiikkitapahtumat ovat olleet läpi vuosikymmenten keskeisiä. Ja farkku on säilyttänyt suosionsa 1970-luvulta tälle vuosituhannelle. Näyttelyn discossa soivat suosikkibiisit kaikilta vuosikymmeniltä ja julistetolpan ympärillä voi muistella kunkin vuosikymmenen historiallisia tapahtumia, viihdetekniikan kehitystä ja vuosikymmenten suosittuja artisteja, bändejä ja genrejä.
Dj-kulttuuriin pureudutaan niin dj-soiton tekniikan, discon historian kuin itse tiskijukkien kautta. Myös breakdance eli breikki on näyttelyssä edustettuna. Disco eli discothèque rantautui Suomeen 1960-luvun lopulla, ja sen kulta-aikaa elettiin 1970-luvulta eteenpäin. Discoissa tanssittiin levymusiikin tahdissa, kun aiemmin musiikkia oli soittanut useimmiten liveorkesteri. Discot synnyttivät oman ammattikuntansa, Disc Jockeyt eli DJ:t. Suomeksi sana kääntyi tiskijukaksi. Lappeenranta oli Suomen discokulttuurin keskeisiä paikkoja 1970-luvulla. Ensimmäisen tiskijukkien SM-tittelin vei DJ Edward Lappeenrannasta vuonna 1977. Lappeenrannassa tehtiin samana vuonna myös DJ-soiton Suomen ja Euroopan ennätys, kun DJ Hammu soitti ravintola Tallimestarissa musiikkia 101 tuntia putkeen. Ennätystehtailussa mukana olleet DJ Ina ja DJ Usa lopettivat soiton 84 ja 74 tunnin jälkeen.
Näyttelyvieraat, entiset ja nykyiset nuoret, pääsevät muistelemaan omia nuoruuden aikojaan joko kirjoittamalla näyttelyn muistokirjaan tai qr-koodin kautta sähköiseen kyselyyn. Samoin omia dj- tai discomuistojaan voi kirjoittaa muistokirjaan tai qr-koodin kautta omalla mobiililaitteellaan. Myös näyttelyssä listattua eteläkarjalaisten tiskijukkien listaa saa täydentää sitä varten varattuun vihkoon.
Näyttelyyn liittyvät tapahtumat
Nupit Kaakossa! -näyttelyn yleisötyö alkaa näyttelyn kaikille avoimilla avajaisilla perjantaina 4.4. klo 18–20. Tapahtumat jatkuvat jo 16.4. klo 17 Juho Peltosen johdolla 1970-80-luvun biisien yhteislauluillalla. Kansainvälisenä museopäivänä 18.5. klo 15 DJ Pertsa ja DJ Hammu tarjoilevat näyttelyyn dj-opastuksen. Kesän jälkeen on luvassa muisteluiltaa museossa, Nuorison paikat -kävelykierrosta kulttuuriympäristöpäivien ohjelmassa sekä breakdance-näytös ja -dokumentti näyttelytilassa. Ilmaisen sisäänpääsyn museoperjantaisin näyttelyyn on vapaa pääsy 2.5., 5.9., 3.10. ja 7.11. Vapaa pääsy on myös kansainvälisenä museopäivänä sunnuntaina 18.5. sekä Suomen makein kesä -kampanjan merkeissä heinäkuun ajan.
Lisätietoja ja lehdistökuvat:
Satu Ståhlberg, intendentti, Lappeenrannan museot
satu.stahlberg@lappeenranta.fi, puh. 040 579 5744