Suosikit

Ekhva tiedottaa: Neuvolat jakavat neuvolakäyntien yhteydessä joditabletteja raskaana oleville ja alle 3-vuotiaille lapsille

JULKAISTU 31.7.2023, 08.45

Etelä-Karjalan hyvinvointialue aloittaa jakamaan alle 3-vuotiaille lapsille soveltuvia jodivalmisteita neuvolakäyntien yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriön päivitetyn ohjeen mukaisesti. Joditablettien jakelu aloitetaan elokuun aikana, kun valmisteet ovat saapuneet neuvoloihin. Myös raskaana olevat saavat äitiysneuvolassa syntyvää lasta varten alle 3-vuotiaille soveltuvan jodivalmisteen.

Joditabletit jaetaan normaalin neuvolakäynnin yhteydessä. Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtainen, jodivalmisteen noutoajan voi varata puhelimitse neuvolan ajanvarausnumerosta.

Jodin jakelu perustuu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeeseen. Kyse on varautumisesta eikä tabletteja pidä ottaa ilman erikseen annettavaa ohjeistusta. Joditablettien mukana annetaan käyttöohjeet, ja niitä säilytetään kotona varotoimena. Huoltajan tulee perehtyä tarkasti annostus- ja säilytysohjeisiin.

Joditabletteja käytetään vain, jos STM ja pelastusviranomainen niin ohjeistaa. Jos toimiin on syytä ryhtyä, pelastusviranomainen lähettää vaaratiedotteen tai tiedottaa muilla keinoin. Säteilyvaaratilanteessa suojautuminen sisälle on ensisijainen toimi. Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti lokakuussa 2022 ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin. STM:n ohjeistuksen mukaan julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä lasten vanhemmille. Muulle väestölle eli yli 3-vuotiaille lapsille ja enintään 40-vuotiaille aikuisille suositellaan omaehtoista varautumista. Joditabletteja voi hankkia apteekeista.

Lisätietoja joditablettien käytöstä säteilyvaaratilanteessa: https://stuk.fi/joditabletti-suojaa-kilpirauhasta